[动漫讨论] 问D意见,有无爱都请入嚟发表吓

kevinchan 发布于2009-10-28 15:56 8773 次浏览 81 位用户参与讨论     [复制分享主题]
/ V. \# ]' d# U
7 |& R" T4 Y" _5 F2 x8 O  L5 H宠物小精灵初代! [6 q4 O+ {. R; z/ N' o

; C/ _9 A, p4 R, y: H% C7 a7 J我想对比嘅片源係 美版日版3 H; L2 j+ e  C- r' J$ d
主要区别是:op和ed,画面
; i% {6 q) G- A* o+ h: \- m, q- j" L; i
日版op  http://www.megaupload.com/?d=FG4M52R6" K; @' q- s' _2 O+ F: ?
美版op  http://www.megaupload.com/?d=8OEOV2F5
1 B  V+ ]/ l( Z* V( b* g9 \粤语版op(土豆网)    U' [% y$ M3 a5 H
http://www.megaupload.com/?d=XZGNXJ8P
1 n4 p; J7 ?9 }0 g" w8 t, M' ~" F8 L
% o9 j! r/ W/ F, Z/ P' ^1 [& ]- Z
具体请看下图:
1 Q# r4 _9 f2 u5 p; G) F

9 \/ W6 v% k, n9 T+ u美版 op和ed 都和日版 不一样               美版op:1分05秒       ed:1分10秒
( ]4 g# g* [: Q* \  b日版 有op,ed,有预告                                  日版op:1分27秒        ed:1分20秒        可能数据不是十分准确,但出入唔会太大(1秒内); @- p6 @6 x$ p; N) ^6 D6 W/ b
9 k4 s7 A8 |' u# [( O
如果要合成粤日英:  M/ p5 ?$ K: U9 y$ n0 i$ o: n$ {/ o
用美版片源,日语op同粤语op都无可能配合到片源,ed都一样,其他内容都基本无乜问题
2 f( I1 R1 @$ p/ Y, M4 [& f用日版片源,英语版的op,ed都唔可以配合片源,要换成日语的。- f2 U% p8 ?% B+ _
粤语的op可以配合时间,但係日版op带有日语字幕。$ I+ Y8 _8 ]' ?+ u3 }5 C6 H/ i
听过粤语op(陈浩民 版)嘅朋友都应该知道,粤语版唔係用日版op的伴奏翻唱的,是香港原创的。: Z( U7 |3 Y% e1 g6 \: E8 a
虽然唔识日文嘅人可能无所谓,但係始终歌曲同字幕唔对称,所以,追求完美嘅情况下,
粤语op都要替换掉!5 x( v  v/ ^, `$ M7 Y
; H/ y; d% C$ e% C
美版op有40秒水印(请看下图),其实有水印的已经可以基本不考虑了,不过我仲係攞出嚟讲下!
  v: u$ R- X! q3 U2 s6 |' p
. Q/ Z; h( O! Z% w$ O最后讲下多数人都肯定关注嘅每集容量问题6 \1 D1 b1 Y+ g( \9 x
美版:每集175M,压制得好整齐的
" F# z8 M' K0 P' C$ `) `日版:每集200-300M不等,基本都250M以上
! n9 `5 X% K$ r4 V" e8 C% `0 ~
: M2 m4 ]! B2 f纯粹嚟收集资料,大家俾意见
- k" n1 O7 h& G  U6 i+ X

; C2 R% J: Y6 L3 @* Z% p

g4 Q8 |0 a; o. ^$ p# d. M% {( [! J
KMP截图对比
& b% g6 Z# G' ]5 Q美版op有40秒水印0 b0 q( ~- \, |( W3 e6 K0 a
美版OP水印.JPG / |  w7 t4 G4 l' _4 U1 x1 Z% e8 w
日版无,但有歌词* u9 w8 G9 s' i8 y
日版op.JPG % a1 P) ?9 }% ]8 d, o7 H9 d& d
2 M+ ^, n- f$ f9 U: G6 W* N
美版
( {- t6 k, F8 Q/ c1 V' n  y2 T# |日版 日版截图01.JPG
$ x- S& Y$ O: _6 a$ [& G; D8 B+ t; g
+ P! T3 e5 \& h美版 美版截图02.JPG 1 g* A) s' s) z7 H$ F; y8 I
日版 日版截图02.JPG
. g6 k2 x; B! J0 q$ V" m( L5 |* P5 b  |7 Z3 I
美版第一集标题 美版第一集标题.JPG # I( U" ?) V3 }& S7 b* g( e
日版第一集标题
日版第一集标题.JPG 8 x/ ~7 F, K5 r( N1 K# F6 U

% y' M, h% {9 x* L$ J6 g$ c9 ?有样几过瘾嘅嘢俾大家睇下
4 ]% R' k' R- g# ^7 o" }
8 \. ^7 k/ E$ A- `美版 美版精灵球.JPG
$ X0 h& G/ A1 n/ Y8 U$ U日版
单选投票, 共有 67 人参与投票
您所在的用户组没有投票权限

已有(81)人评论

kevinchan 发表于 2009-10-28 15:58:48 | 显示全部楼层
自己先讲讲,我选咗日版,不过主要还是考虑op问题,好想要粤语op,但有日语字幕,感觉又唔係太好!9 j1 [. d' z# U; J' a, K' a
主要就係呢方面困扰住我

阿叮 发表于 2009-10-28 16:15:04 | 显示全部楼层
美版都好靓...不过我都係拣日版...8 U, }3 E- \& T
唔知点解...都係觉得D.日文字睇上去有feel.D...
, X. F9 N4 c6 M: r惯咗...

mcnynbajay 发表于 2009-10-28 16:15:21 | 显示全部楼层
無愛的人路過的~  S. ~) B1 ?* k- f
$ j  T. d% Q6 _6 d$ }" t
我支持日版的~唔中意美版的果種渲染度~鮮艷度太柔和了!同埋有水印的!- b" n8 Z0 g) O6 Q
還有~初代分別有ATV同TVB分開來播過的~所以網上流傳的版本都唔知邊個打邊個的!0 f/ b9 C, w* I0 f: N
還有粵語OP都有幾個版本嘅窩?

kevinchan 发表于 2009-10-28 16:22:23 | 显示全部楼层
無愛的人路過的~
+ P, e4 O0 O. |) M/ |. V# @! s6 M* |( ^$ K
我支持日版的~唔中意美版的果種渲染度~鮮艷度太柔和了!同埋有水印的!
, ?. \8 x' X2 O* X/ U8 Z4 |, q+ Q還有~初代分別有ATV同TVB分開來播過的~所以網上流傳的版本都唔知邊個打邊個的!
  o/ d5 R' [, T0 `& Y, f+ W1 k4 d還有粵語OP都有幾個 ...3 `2 @* U0 ~6 C$ i8 B
mcnynbajay 发表于 2009-10-28 16:15
依家都唔理佢TVB定係atv了,反正有粤语就係了1 ?* {. z! d) R9 _5 H* q3 h
粤语op有几个?咁陈浩民的应该属于石英联盟的,是真正最早的粤语版op

aubert22 发表于 2009-10-28 17:21:18 | 显示全部楼层
日本啦,光D~虽然我无乜爱,TV版~

457092973 发表于 2009-10-28 18:27:58 | 显示全部楼层
日版的吧,主要是未睇过美的。。。

183334257 发表于 2009-10-28 18:30:31 | 显示全部楼层
毫无疑问我会选日版,之前收的版本不好的,难得有人合成啊,呵呵, W: V, ]  ]" d0 [& F4 I
其实OP我比较中意陈浩民的歌,就算有日语字幕都无所谓啦,回忆先至最重要的嘛,听翻以前的儿歌会好有FEEL

freedom246 发表于 2009-10-28 18:38:14 | 显示全部楼层
依家都唔理佢TVB定係atv了,反正有粤语就係了
  |9 g% V; l3 e/ B& ?/ D粤语op有几个?咁陈浩民的应该属于石英联盟的,是真正最早的粤语版op7 Y; C& j% n$ @6 e' S6 n' A1 Y
kevinchan 发表于 2009-10-28 16:22
; @. p6 _. I& T
但系50集之后,翡翠台系星期日放既,应该系54-78集,系古巨基唱既另外一首!!

SA_127 发表于 2009-10-28 19:01:39 | 显示全部楼层
我支持日版% [, C0 z  d  G4 P" i3 ]0 F
美版既標題好怪....

基拉杰特 发表于 2009-10-28 20:51:07 | 显示全部楼层
还是支持日版!OP ED也是

K棋 发表于 2009-10-28 21:26:24 | 显示全部楼层
始终都系日版习惯点