[其它更多] 大家讨论?!!

aaron81 发布于2009-8-27 22:19 1999 次浏览 36 位用户参与讨论   [复制分享主题]
stayhome 发表于 2009-8-27 23:57:58 | 显示全部楼层
放上网盘到对于小水喉嚟简直係个噩梦~: n; L; Z* z$ R% r; A, k
而且牵涉多个问题:方便性,突然想睇,一样係要时间下载
- ?( w( k; `$ f4 Q保存时间;如果网盘网站倒闭,照样白搭

kevinchan 发表于 2009-8-28 00:31:24 | 显示全部楼层
放上网盘到对于小水喉嚟简直係个噩梦~
. X4 N9 c8 w  t3 m4 l2 ^而且牵涉多个问题:方便性,突然想睇,一样係要时间下载3 x/ a! A+ t; u4 N, j
保存时间;如果网盘网站倒闭,照样白搭
0 Q; _: c6 R3 Vstayhome 发表于 2009-8-27 23:57
网盘可以作为最后嘅办法咯,我都认同你嘅讲法

tommy868 发表于 2009-8-28 07:45:31 | 显示全部楼层
刻录囖···简单··

hotcool2 发表于 2009-8-28 09:39:49 | 显示全部楼层
忍痛删旧啦~~~~~不过刻碟还是最好的选择

my1988170 发表于 2009-8-28 10:16:39 | 显示全部楼层
正准备去买个1T的硬盘放地动画

星总 发表于 2009-8-28 16:09:28 | 显示全部楼层
旧的唔去~新的唔黎~割一块出黎下载咯~

gundam 发表于 2009-8-28 17:33:59 | 显示全部楼层
无钱米去稳咯,5通等运到咩。

cookerfan 发表于 2009-8-28 20:30:58 | 显示全部楼层
买刻录机,把喜欢的动画都刻下来

GavinDX 发表于 2009-8-28 20:42:35 | 显示全部楼层
放网盘,我好艰辛咁将25G数据放左上去SkyDrive。。。。。。。。。0 l  I9 @4 `- B& \6 x

2 E8 I! }9 |7 C1 U( _% b宜家计划入手500G硬盘,手提电脑硬盘,我冇台式机,冇办法。。。。如果唔系,D钱都够买个1TB台式机硬盘咯。。。。。

kevinchan 发表于 2009-8-28 21:05:48 | 显示全部楼层
放网盘,我好艰辛咁将25G数据放左上去SkyDrive。。。。。。。。。
+ Z: z6 m& F. ^
  S/ M" {, Q# K4 w2 X- S- C宜家计划入手500G硬盘,手提电脑硬盘,我冇台式机,冇办法。。。。如果唔系,D钱都够买个1TB台式机硬盘咯。。。。。
! d( }. P0 t- Y5 q* v; _GavinDX 发表于 2009-8-28 20:42
硬盘都唔使分台式同手提硬盘啦,两种都当移动硬盘用係啦

lovek 发表于 2009-8-28 23:11:05 | 显示全部楼层
去网吧下左后放落U盘咯...

netasa 发表于 2009-8-29 02:11:24 | 显示全部楼层
无钱?  无空间?  无网速?    三无人员无咩好讲,稳钱最实际!  如果係急住下载就用以下方法,不过一定蠢办法!!!6 P+ C% R  ]/ w% J8 {7 {

6 L2 E( S  Z* b# f3 d$ Q- Z将D高清嘅动画转压为640x480嘅RMVB收藏,可增一倍有多嘅空间。转完RMVB后,再将D长篇卡通嘅OP&ED剪左佢(当然留番一两个啦),又多番3分1嘅空间,好比如蓝龙、龙珠、幽游、加璇、钢炼、小丸子、DOLEMI、之类嘅动画。  出面D  老番就係咁做嘅了,再将RMVB转VOB就可以刻DVD放DVD机度睇!电视分辨睇唔出有咩唔同。
( V% g! y3 k+ e- E8 W5 U+ O! S8 q0 B7 y& A! Z
若果唔舍得高清,就可以试下分解MKV,将三语四语或双语果D配音中嘅日语配音去除,因为日语版嘅通街都有,有硬盘时再稳番就得了。另外仲可以去除字幕,因为有D字幕有特较或者係DVD嘅SUB所以占用空间都有成几十M噶!  另外下载时,多选RMVB,因为有时RMVB唔会比H264差,而且细。5 o; I2 P/ i8 s, \
& Y  K  ?7 @6 ^
最后建议去淘D二手产品,好比如U盘、移动硬盘、基本上二手唔会贵可解决眼眉之急。  我一般用个1G U盘备份系统,4GMP3听歌,4GMP4或电脑睇动画,相片放在相机TF卡,拷嘢用移动硬盘,术有专攻所以基本上硬盘唔会唔够用,再者仲有DVDRW。按二手计算:
; c- I( Q, K9 G; T1G U盘+2GMP3+4GMP4+1GTF卡+40G移动硬盘+DVDRW8X=RMB15+60+199+20+100+60=¥445