[其它更多] 关于TVB配音的动漫

aaron81 发布于2009-8-8 11:56 3149 次浏览 36 位用户参与讨论   [复制分享主题]
ninaomu 发表于 2009-8-8 20:05:40 | 显示全部楼层
“有时无睇过漫画书,就会觉得有些剧情偏离??”如果是这种情况的话,就不一定是TVB的问题,是日本把它动画化时就已存在的问题

ykcheung 发表于 2009-8-8 20:28:15 | 显示全部楼层
TVB係咁葛啦,樓主到依家先知?

billiard 发表于 2009-8-8 20:34:07 | 显示全部楼层
美战就最明显了!

res151 发表于 2009-8-8 23:14:31 | 显示全部楼层
佢唔cut估计会比人投诉了/....

sam.w 发表于 2009-8-9 01:23:55 | 显示全部楼层
雖然有D離題......但係都要發洩下,
: ^, [: U7 u3 ^3 w. E: |9 d4 ^今晚(09.8.8晚--12:50分)翡翠播嘅電影DN又畀cut咗咯。。陰功

183334257 发表于 2009-8-9 01:27:25 | 显示全部楼层
CUT系一定的了,由细到大系咁,习惯了

seasonow 发表于 2009-8-9 02:11:35 | 显示全部楼层
最古老嘅咕噜咕噜都CUT不少啦

netasa 发表于 2009-8-9 02:16:08 | 显示全部楼层
佬实讲啦,以前TVB嘅尺度无咁紧嘅,係因为宜家D细路上网多,睇原版动画多左学左D唔3唔4嘅嘢,D家长知道左问佢地边度学番嚟嘅佢地话睇动漫学嘅,咁米变相TVB比人投数多左咯,所以TVB只好将个尺度收紧啦!0 }8 c+ }% j5 G& K
依排对得蓝龙多,就讲蓝龙啦,有好多剪左嘅嘢其实都无D咩嘅,有好多都係为左就时间就广告而剪嘅,至于马鲁玛洛嘅某D下流行为就一定无走鸡啦!! 举例“内裤天国”果集中某位阿婆嘅行为就一定CUT。  仲有克鲁克被捉走后,修一个人湖边烦恼之后“鸳鸯戏水”果集之后以CUT完全係要就番D粤语脚本,如果对住日文照译反而觉得唔明。蓝龙真多做好多功夫!
/ _* n* Q, N0 `- Q- Y; j$ r" |以前,睇美战果时嘅尺度边有咁紧呢,变身时睇到唔少嘢噶。好多出美女变身嘅动画都唔CUT变身镜头噶!!ATV果边播放EVA果时,初号机暴走失控响度食史徒果D米一样无CUT过。金田一仲儿童台度播放添!蜡笔小新够唔少不当行为啦,北斗神拳打几嘢就成个人爆左啦! 回忆下就记番起以前好多动画真係无咩点CUT噶,唯独係乱马变身成女仔时唔少镜头CUT左咯。

aaron81 发表于 2009-8-9 17:28:44 | 显示全部楼层
对,鱼与熊掌不能兼得,有粤语已经好难得~~

tommy868 发表于 2009-8-10 02:49:23 | 显示全部楼层
有删减正常喇··
. ~) Q# S) C2 D6 d+ S5 B4 [有就得啦·

duomaxwe 发表于 2009-8-10 03:11:44 | 显示全部楼层
那时看不出有刪減, 因为当时根本沒看过日版无法对比. 再者, 当时我还是小孩一个想不到那么多, 有得看就夠了.9 x8 `% O( _$ g* ^
& H0 L7 {' S  h) A0 G) i8 r  |) j0 R
话说回来, 估计当时TVB刪減的标準比起现在连"死""殺"之类的字眼都不容许的已经是大很多的尺度了.

haalice 发表于 2009-8-10 14:13:38 | 显示全部楼层
好正常,尺度问题啊嘛