[迅雷快传] [DVDRIP][爆走兄弟][01~51][DVDRIP][X264-480P][日粵雙語]浸底永不更新~

ngyan1600 发布于2009-4-19 19:52 23725 次浏览 368 位用户参与讨论     [复制分享主题]
GavinDX 发表于 2009-4-25 15:40:28 | 显示全部楼层
能否改压640*480或者960*720?第一部片源不算太清,分辨率调大对画质提升帮助不大、大的只係文件体积。。。4 ~9 Q, B0 S2 a5 Q8 K
ninaomu 发表于 2009-4-25 15:26

7 O7 m7 [) v: e, `8 t, y同感,1600似乎一直都回避呢个问题。。。。。。。。

ykcheung 发表于 2009-4-25 15:50:48 | 显示全部楼层
貌似1600兄中意全屏睇動畫,所以dvd都壓成大分辨率

ninaomu 发表于 2009-4-25 15:56:45 | 显示全部楼层
关键係哩個960P好鬼窒,两集都係中段果七八分钟好窒,唔知咩原因
6 P5 |% g$ Y5 K, P4 e睇小樱、旋风管家1080P都唔会窒

ngyan1600 发表于 2009-4-25 16:13:35 | 显示全部楼层
我自己睇都無窒...........

ykcheung 发表于 2009-4-25 16:13:36 | 显示全部楼层
仲有,1600兄呢個應該唔係日版片源,因為冇預告.

ykcheung 发表于 2009-4-25 16:17:02 | 显示全部楼层
63# ninaomu + d0 [+ O) B# r. R+ p2 N4 j
$ i( X/ }) s2 a6 l- p' V+ D3 x8 i
可能係碼率,就好似我思路remux,1920*1080,很卡,但上次下載咗字幕組的鋼煉1920*1080,d事都

ngyan1600 发表于 2009-4-25 16:18:45 | 显示全部楼层
能否改压640*480或者960*720?第一部片源不算太清,分辨率调大对画质提升帮助不大、大的只係文件体积。。。
' {/ P4 ~, I* Q: S6 ~ninaomu 发表于 2009-4-25 15:26

* l8 q0 U3 z: l  C6 T我自己睇果時就覺得係有差別,一全屏睇640X480就覺有小小粗粒,但係睇1280X960就無
" [7 K0 E9 a5 @; V4 g1 K畫面蒙係ISO本身既問題,第三,四集我試過係壓果時改對比同色度~改左就清番小小!

GavinDX 发表于 2009-4-25 16:28:07 | 显示全部楼层
我自己睇果時就覺得係有差別,一全屏睇640X480就覺有小小粗粒,但係睇1280X960就無! g8 i: p! S+ c7 q& C! U2 y
畫面蒙係ISO本身既問題,第三,四集我試過係壓果時改對比同色度~改左就清番小小!
% J4 a) E+ m+ l( [8 w6 |7 F& lngyan1600 发表于 2009-4-25 16:18
  ~: l3 @; Q, O7 B# |( n3 r
咁究竟片源嘅解像度系米1280X960架?我觉得冇乜可能喔,又唔系BDRip,咁旧嘅野,解像度唔多可能会系1280X960。' {8 S3 W: M0 J/ j, a
希望你唔好再回避呢个问题,我地虽然冇付出,但我觉得我地有权知道实际情况,咁样大家先下载得开心,收藏得安心,你分享出来,无非都系想分享一下快乐姐,系米?冇必要隐瞒呢D问题架。

ngyan1600 发表于 2009-4-25 17:07:48 | 显示全部楼层
一般既ISO JA,邊會係960呢?

GavinDX 发表于 2009-4-25 17:39:20 | 显示全部楼层
一般既ISO JA,邊會係960呢?
5 _# t$ M9 O4 |/ q( k/ J. J8 engyan1600 发表于 2009-4-25 17:07
  o' u0 G, M2 g. g9 e
咁讲法,确确实实系强行放大左个解像度啦,希望后面嘅集数可以保持原来嘅解像度,老实讲,你宜家咁做真系冇意义,画面根本唔会变清晰,新动画片嘅DVDRip都清晰过你宜家,所以放大解像度根本冇意义,你播放嘅时候使用全屏播放,个解码器自然会以相同嘅质量来放大个解像度。

ngyan1600 发表于 2009-4-25 17:59:00 | 显示全部楼层
唔想改--"....

gygygy123 发表于 2009-4-25 18:38:06 | 显示全部楼层
正啊.960P.算高清个了喔!!期待继续更新!