[动漫讨论] 有无人知道龙珠GT粤语版点解会有两个版本?

weiweiyin 发布于2008-10-31 22:10 8787 次浏览 76 位用户参与讨论   [复制分享主题]
canny664 发表于 2010-12-4 09:30:29 | 显示全部楼层
一个vcd版嘛···我中意译阿包咯··睇漫画都係叫阿包的····

grostcar 发表于 2010-12-4 09:55:01 | 显示全部楼层
有D咁的事咩, 一直都唔知原來有兩個配音的版本
/ s% c. J$ d' I1 c% x0 h" D0 Z: _不過只要係原班人馬就得啦

hjdeng 发表于 2011-1-9 16:38:28 | 显示全部楼层
系咩,我净系睇过一集剧场版vcd配音版,讲bobo嘅孙,都系叫悟空,去搵龙珠,都配得唔错,不过称谓唔同tvb嘅

ngyan1600 发表于 2011-1-11 08:25:46 | 显示全部楼层
原因為當年tvb仲未買播放權之前(另外就係,仲係明珠台播緊z既斯路篇,正台就布歐岩岩完,未打算買),俾愛子搶先一步,買左版權(唔似而家咁,tvb如果買版權,會同出碟果邊溝通左先),所以就出現左愛子配音版本,而因為版權俾愛子佔左兩年,所以tvb遲左兩年先買到,結果第左第三年,tvb先播放(當時愛子出到超十七號篇第一集,話說當年tvb播完超十七號,愛子都未出完超十七)

ngyan1600 发表于 2011-1-11 08:27:47 | 显示全部楼层
五系咯!我觉得啊包个版本好D,我记得TVB系叫啊包噶窝,以前体过噶,那个小机械人叫机露
9 q' K; r1 U1 M4 ~: {$ x' F    而另一个版本 ...
0 V# q& X. t. l' ]+ v7 cweiweiyin 发表于 2008-11-1 21:35

4 y" E) I; Y+ e3 d) V: q; v, r  X3 |' B
愛子用左全中文譯,跟左漫版第四十二期咁叫bobo做阿包* w& K7 B' W  C  R- e& _, u! H2 K
叫阿包同基路既版本係愛子配音版
" {0 O" U8 O! j  {% R/ ~8 J8 C% _bobo,小之之就係tvb版

ngyan1600 发表于 2011-1-11 08:30:43 | 显示全部楼层
我都系中意TVB版的。顺便严重抗议一下,叮当后期被音译成“多拉A梦”,好怪鸡。% N4 m& E5 f4 c) G3 P
tigea 发表于 2009-5-18 10:57
0 G7 @: T; _1 Y+ U# S' X4 X9 B
多啦a夢唔係譯名黎...你本身既音就係多啦a夢,原作者死後,東映要求全球既出版商,電視台都統一叫番多啦a夢

ngyan1600 发表于 2011-1-11 08:33:44 | 显示全部楼层
點解大家離哂題...明明係問點解有兩個版本.....大家就講左去邊個版本好-.-...

gal 发表于 2011-1-13 20:31:57 | 显示全部楼层
还是tvb好些

eegbook 发表于 2011-1-20 07:12:44 | 显示全部楼层
应该会有人已经答咗,不过我多事都系想答多次。
: v) i; a! O  T1 P5 G, {: M6 x5 V1。TXB版本; u' b2 P* z" S0 i7 n
2。爱子动画版本。

zerosd 发表于 2011-1-28 22:52:04 | 显示全部楼层
TVB版本嘅悟空嘅孙女叫BOBO,VCD配音版本先系叫阿包。。。。。。。。。

挫折 发表于 2011-1-30 10:25:42 | 显示全部楼层
VCD版的系叫吖包的~TVB先叫BOBO~觉得VCD版好睇D。可惜我只剩下正版VCD的其中几张。伤心

myth1320 发表于 2011-1-30 20:13:10 | 显示全部楼层
阿包...明顯唔係啦, 邊有咁"亮"架...