[动漫讨论] 有无人知道龙珠GT粤语版点解会有两个版本?

weiweiyin 发布于2008-10-31 22:10 8770 次浏览 76 位用户参与讨论   [复制分享主题]
ninaomu 发表于 2008-11-2 00:04:16 | 显示全部楼层
原帖由 weiweiyin 于 2008-11-1 21:35 发表 + E: h1 h% J1 O' t$ r) h
五系咯!我觉得啊包个版本好D,我记得TVB系叫啊包噶窝,以前体过噶,那个小机械人叫机露 ' p# Q. f5 _/ N* V! G1 n7 m0 m
    而另一个版本叫小之之
3 A5 l9 |) W2 Y4 H2 q( D
你只係觉得果种译名好听D啫
2 x) M( R/ L- _* C" K/ U+ v9 G无谓拗了,你down一集一刀版听听就知道了6 V6 \5 c. |) m. e3 {, e
TVB译法係bobo同小之之的

ninaomu 发表于 2008-11-2 00:12:22 | 显示全部楼层
林元春 女 TVB BoBo 龍珠GT 翡翠 15 /7/1998
4 z' ~4 R7 E8 V* y雷碧娜 女 TVB 小吱吱 龍珠GT 翡翠 15 /7/1998
$ U2 P# H( ^6 F# p袁淑珍 女 TVB 小子 龍珠GT 翡翠 15 /7/1998 + j7 y2 \# B$ O4 m' b* A( E
陳曙光 男 TVB 龜仙人 龍珠GT 翡翠 15 /7/1998 6 F$ d1 |8 j0 v' h
梁偉德 男 TVB 歐布 龍珠GT 翡翠 15 /7/1998 7 J+ `/ q  l7 X9 R1 \8 {# R( @
鄺樹培 男 TVB 歐布 龍珠GT 翡翠 15 /7/1998 & D# V; y" E6 K& `
招世亮 男 TVB 畢拉夫 龍珠GT 翡翠 15 /7/1998 7 c4 t- n) P5 h( O- |
林保全 男 TVB/領班 無閑 龍珠GT 翡翠 15 /7/1998
4 b% J- h3 p) z0 I  g9 T( t- R6 r黃子敬 男 TVB 一星龍 龍珠GT 翡翠 15 /7/1998

sam125614 发表于 2008-11-2 03:35:29 | 显示全部楼层
粤语既话当然系TVB好啦!!

GavinDX 发表于 2008-11-2 11:10:24 | 显示全部楼层
原帖由 weiweiyin 于 2008-11-1 21:35 发表
3 E' B+ N6 p, j3 W5 @; d0 W5 D& ]五系咯!我觉得啊包个版本好D,我记得TVB系叫啊包噶窝,以前体过噶,那个小机械人叫机露
: g$ V# `3 B6 B+ D8 {, M    而另一个版本叫小之之

2 l1 x& d. d9 |) z" p; F你记错左啦,信我啦,冇点你架,我都话左啦,你唔信我嘅话你可以去睇翻TVB嘅龙珠Z嘅最后果几集,你睇翻就知道我冇讲大话,绝对冇厄你,我厄你有分咩,信下我好唔好?

Laputa81 发表于 2008-11-2 12:10:32 | 显示全部楼层
原帖由 weiweiyin 于 2008-11-1 21:35 发表 ; N( H" n+ O* J$ R& M
五系咯!我觉得啊包个版本好D,我记得TVB系叫啊包噶窝,以前体过噶,那个小机械人叫机露 & j/ _/ r6 O+ h+ @' M) D* q
    而另一个版本叫小之之
5 D2 C/ x; d! d) T1 W
+ n9 J1 m$ ?9 w( e
) W; m+ @+ o) P3 _+ x  n, @
好简单啫~~~. D' ^& `1 r% V5 E  G! d" Z* Y
你咪听嗄孙悟空缩水之后个配音边个版本喺娟姐配~~~* e! ]% C/ m' n. j" e5 ~! r
娟姐配嗰個咪喺tvb版囉~~~
$ o+ q8 ?" F9 c7 Z  q2 O' z8 y* M  `8 F" V8 C
再唔喺····你有睇过龙珠Z啩??! _$ I2 f6 u6 u8 q. Z6 {
孙悟空把声点都记得啩·········

GavinDX 发表于 2008-11-2 14:22:18 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-11-2 12:10 发表 , {! Y, a( X4 p( N
8 a  y5 W3 `$ ?, R' y: l

( C0 ~* Y4 y9 {$ F8 `: v9 \& T8 {) O* v% O
好简单啫~~~
- [6 }+ T* @/ G你咪听嗄孙悟空缩水之后个配音边个版本喺娟姐配~~~
  L& I) J5 U& G: D! S6 Q6 T; J娟姐配嗰個咪喺tvb版囉~~~2 O6 t, O' \2 J5 {1 h$ N2 f

# ~2 t" t/ C* c, [再唔喺····你有睇过龙珠Z啩??  `0 W8 b8 H5 p2 Q  _7 B
孙悟空把声点都记得啩·········
& H5 l- P) R  B* [0 t
嗯,冇错,呢点好同意,我竟然会谂唔到添,楼主你唔信我地嘅话,你可以对比一下悟空变成“超级撒亚人4”之后把声,你对比一下,睇下同龙珠Z里面果把声同唔同咁就知道啦。你硬系唔信我地,唔系净得我一个话你错架,呢度仲有其他人一齐证实架。

hting88 发表于 2008-11-2 16:04:08 | 显示全部楼层
one is tvb n one is vcd

weiweiyin 发表于 2008-11-2 22:39:10 | 显示全部楼层
无理由咖!我都无买过VCD版噶,印象系叫啊包同基露。。。/ f# M" {% j3 z
     奇怪,

weiweiyin 发表于 2008-11-2 22:40:18 | 显示全部楼层
五同记错左!但我又无买过VCD窝!点解释好呢

Laputa81 发表于 2008-11-2 23:30:28 | 显示全部楼层
原帖由 weiweiyin 于 2008-11-2 22:40 发表
" R) B% l, W5 {- _  a" w9 T 五同记错左!但我又无买过VCD窝!点解释好呢
4 B  s" ^& {% n$ s9 `; q" B1 V

. J8 n$ d' I/ [% Q7 R- b
3 ]9 c! X3 a/ t你无买过啫~~~
& E  N* R6 k9 j0 k# E# ]% w5 n3 U2 u) C
2 l2 }: L# M. r6 o; |. S4 M+ f有无下载过先???
2 o: z; k7 k2 o! _+ G* J1 C7 Y% q6 K, M, V' g7 K1 r" z
网上嘅GT粤语版····我见过嘅计都喺爱子动画配的

GavinDX 发表于 2008-11-3 09:02:33 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-11-2 23:30 发表
  G4 x# H1 P" U9 l. M  Y6 `
: j& C: B( @3 u; ~" a9 M' f5 N& O# M* l0 u& O

" y& n' x2 b) Y8 I1 W' P  V你无买过啫~~~* {6 _: S# I+ S. s) ?3 R, Q; {

J* `: _* a) ]% ]9 T. @3 A) A有无下载过先??? 0 B( B# V  }6 f5 s& h2 x! m

5 P( n) E: l& p$ A+ ~. J网上嘅GT粤语版····我见过嘅计都喺爱子动画配的

7 ]3 N( j0 d, W米就系咯。。。。。。。

liuqin 发表于 2008-11-3 10:40:34 | 显示全部楼层
TVB嘅唔喺叫BOBO嘅咩?我记得好似喺个啵!