[动漫讨论] 唔知道有几多会迷特摄既姊妹?~~~~

salafei 发布于2008-10-29 20:05 2976 次浏览 41 位用户参与讨论   [复制分享主题]
GavinDX 发表于 2008-10-29 22:32:09 | 显示全部楼层
其实。。。。。。。。。我想问,咩叫特摄?????

freedom246 发表于 2008-10-29 22:36:21 | 显示全部楼层
解释起来有点乱,你可以去百度里查一查!!

ronveray 发表于 2008-10-29 22:47:19 | 显示全部楼层
我就一般啦,还是喜欢机器人的!尤其是我最爱的高达系列。。。。

莱迎希 发表于 2008-10-29 23:10:29 | 显示全部楼层
系啦!早期日本拍过唔少“魔法少女”题材滴特摄片( v4 `$ `: O3 u  _  r7 F* G6 K7 p

% \6 A, ~4 G6 }% D/ S! s: y不过偶印象中好似米看过,又揾唔到相关嘅资料~~~
7 w" R  z6 a) V& E; E
5 G5 D0 Z  z  s1 P1 j+ N- w3 k( e# H想问下有米人知道日本魔法少女特摄素从什麽时候开始和没落滴?- P' p; X3 M% G0 g8 u3 D

6 d. B3 K/ L# }+ V代表作有哪些? 好想揾来睇下.........

salafei 发表于 2008-10-30 07:49:31 | 显示全部楼层
原帖由 ronveray 于 2008-10-29 22:47 发表 8 e4 c5 }4 [; G3 I8 A" c
我就一般啦,还是喜欢机器人的!尤其是我最爱的高达系列。。。。
9 v1 k$ [' v* ^# B- ^
% v+ @3 y! c* G: F7 H
高达嘛...系从大概95年高达W开始迷上既,不过亦只限于高达W,SEED,SEED-D者

freedom246 发表于 2008-10-30 08:16:47 | 显示全部楼层
高达系我最爱,由0079到OO,我都中意!!

Laputa81 发表于 2008-10-30 10:08:20 | 显示全部楼层
原帖由 lych 于 2008-10-29 20:27 发表 / b( p0 [. M" d4 S
我林80后都应该唔多唔少睇过下特摄片,奥特曼系列、蒙面超人系列、哥斯拉系列等等。- }0 D0 d8 \: f( A
我最怀念的应该是哥斯拉系列。哥斯拉好劲架。1 s, n4 H9 }  n
都是睇香港的电视台播的,最后睇的好似是《哥斯拉大战超翔龙》,都好多年前咯。
4 d9 m7 Z# _. _% G...
3 x& e" l! g* ]- R2 w7 U
% n! L, A: K8 Z6 G: O$ V/ Z

: W: v5 [1 t& |
5 _  B& v. c2 V) ^) t哥斯拉以前电视播个时辑辑都有睇~~~( Q) r6 X9 g/ T
4 h! K+ K7 w6 _( |, _2 e5 |
不过已经唔多记得内容········6 }, Y# Z* d3 \2 `% n9 l% D" S' t

- V8 U. |- l6 h' r) [" g6 s之后一路想搵都搵唔到咯

Laputa81 发表于 2008-10-30 10:10:12 | 显示全部楼层
原帖由 salafei 于 2008-10-29 20:05 发表
$ V! O- n( M5 Z$ V- {貌似K社到迷特摄尼家野既人唔多,系女既就更少了,想知道有几多似我一样既怪人 + E" e5 ^: F* Y) F3 C% t
次次去淘特摄碟,周围买动漫既JJ、MM、GG和DD好似睇怪人一样望住我,OTZ。。。。 睇个特摄者使鬼甘惊奇咩(我仲中意睇BT ...
( L, v1 h0 u" M" }+ _. x+ K% Q3 G
: I6 w: g% ~: [

1 d4 T* a/ `8 k8 @: T' _. Z. D/ j. D
蒙面超人系列以前细个个时都有追~~~
  Z5 ]! d- N5 @( {. ^# R
3 f" F7 L2 A0 X  G* @3 @8 U不过就越大越唔同感觉·········' U% A6 f9 a& c# H3 s" E

% u! t7 I7 _* i2 [# j3 K( z# U咿咖就······无乜冲动去睇

salafei 发表于 2008-10-30 19:23:39 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-10-30 10:10 发表   Y3 p& i8 X2 W+ j7 E9 [8 y7 D

2 q3 W/ P' I& h2 n6 A9 @- ~$ v) \  e% H7 R( P

1 V5 X% u  ]* Z( K& L- ]& H+ I
3 w' }9 K% _% N1 F; C/ n) E蒙面超人系列以前细个个时都有追~~~: z" G8 F8 g6 Y: y. E

1 j2 }7 X9 h( N' K0 |1 x不过就越大越唔同感觉·········: l! c/ r# d( S4 q& [! ~; k

/ `6 s9 {2 x- e% \) Y' Q& q# i咿咖就······无乜冲动去睇

% H+ v5 `* @2 H 貌似你唔系姊妹......

freedom246 发表于 2008-10-30 20:20:47 | 显示全部楼层
而家既蒙面超人已经唔同RX果个年代了,更加多元化,有走向日剧既模式,仲有好多迷团!!

salafei 发表于 2008-10-30 21:11:11 | 显示全部楼层
原帖由 freedom246 于 2008-10-30 20:20 发表
$ _. s% ?: @6 z3 j8 v而家既蒙面超人已经唔同RX果个年代了,更加多元化,有走向日剧既模式,仲有好多迷团!!
. ~% _* M4 f- b3 Y5 R9 J: o5 ^

0 p/ v3 Y3 I2 H% b 想写几部特摄既同人小说.......

weiweiyin 发表于 2008-10-30 22:39:02 | 显示全部楼层
蒙面超人?好少体咯,有点闷