[原裝片源合成製作][玻璃面具][更新至第四集][avi][日粵雙語]外掛中文字幕

ngyan1600 发布于2008-10-13 09:19 13774 次浏览 186 位用户参与讨论  关闭   [复制分享主题]
GavinDX 发表于 2008-10-13 18:22:04 | 显示全部楼层
原帖由 ngyan1600 于 2008-10-13 18:02 发表
% d' I" b0 I7 `) c$ G( v8 J8 P" H$ E7 d
要呀,多謝你^^
: d6 `" l$ v% D2 v而家好需呢類型既軟件,希望你早日完成,和適合繁體版windaws用啦
' j& r$ _6 t, `1 A
OK,我会整个繁体版,等我好消息。

wjr5200 发表于 2008-10-13 18:31:10 | 显示全部楼层
真系正罗

Laputa81 发表于 2008-10-13 18:32:53 | 显示全部楼层
D声好似有啲嚓~~~4 y3 Z7 B1 K5 y- A
  T- _) d. \7 I
喺唔喺全部音频都喺噉??

zcjian 发表于 2008-10-13 18:58:58 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-10-13 18:32 发表 $ {% l" P/ I% T' f: Q$ W
D声好似有啲嚓~~~0 D1 }5 R; a5 T( T
* \, G5 t- ^. s+ D! h9 e
喺唔喺全部音频都喺噉??
& w" Z  J0 L+ E" }6 S4 z! e0 Z) A( f
我都喺甘话啊,但LZ话因为喺以前录啊,无办法~

yugi2005 发表于 2008-10-13 19:27:44 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2008-10-13 15:08 发表
, o2 i. n- Q9 Z1 M5 m( P# S# a) J1 ]楼主,你系米想整字幕?你系米打算对住你个录制版嘅字幕来整?系嘅话我可以帮到你,我开发左一只专门用来咁样整字幕嘅字幕制作软件,可以大大提高整字幕嘅效率,原本我系打算用来执行我嘅一个计划而整出来嘅,不过由 ...

) ?4 o; o# u% z7 ?9 d) L% Z
# ]8 z" y+ i) u3 }* k9 F1 B也就是将内嵌字幕图象转换成文字档案么?# v2 U$ B5 P- P6 u3 M! p( _
' g5 W0 U( V9 o5 l5 z
提取内嵌字幕啊啊 暗暗
9 B) ?& t* h  \) t6 e
; d+ _  S( {3 A8 q  H; ?$ N* l想不到啊想不到啊啊啊暗暗啊,居然真有人开发了!!!$ f$ Q! W% k/ t( K# x1 ~. m' ]

7 P, u# x7 Q$ i强烈支持阁下……这样以后搞字幕不用那么痛苦了……

yugi2005 发表于 2008-10-13 19:38:41 | 显示全部楼层
1600啊啊暗暗啊啊|||6 o4 ?/ F: A# |  B( J
你开甘多条生产线做唔做得黎啊|||||||

ngyan1600 发表于 2008-10-13 20:16:47 | 显示全部楼层
原帖由 yugi2005 于 2008-10-13 19:27 发表
" u* x- ?( J4 y. k8 l+ }$ N% }) s# l$ s

^& {5 W- o+ u0 b+ P7 @也就是将内嵌字幕图象转换成文字档案么?, `+ [" `0 i& Y9 M/ i

6 c% A; M% w5 Y; v  E+ P提取内嵌字幕啊啊 暗暗0 m4 [2 E1 s% E+ A9 [2 T0 P2 ^3 }
2 L4 t6 ^: h4 _- [7 |
想不到啊想不到啊啊啊暗暗啊,居然真有人开发了!!!
+ r- W7 J/ @+ Q2 f- f8 N, @
2 U7 n  @! C$ A8 q9 Y0 E; E& D; S强烈支持阁下……这样以后搞字幕不用那么痛苦了……
7 Y- I! y& N" C1 g1 }+ V
如果真係咁就好喇...咁就唔使對字,只係改時間軸就ok

kluntan 发表于 2008-10-13 20:25:17 | 显示全部楼层
有两个玻璃面具喔~睇下呢个点先~

GavinDX 发表于 2008-10-13 20:58:53 | 显示全部楼层
原帖由 yugi2005 于 2008-10-13 19:27 发表
- `) ^& \. H# T  u
& g" ~( G0 ]( t; o5 C
& B- C9 `9 A: t; d5 \( A也就是将内嵌字幕图象转换成文字档案么?
/ }$ n. Q# I: v; r
) b( ?$ \# a* H0 J. ?4 C提取内嵌字幕啊啊 暗暗
4 D$ A/ g' Y# m1 z. [0 E: f+ o& F7 i0 g
想不到啊想不到啊啊啊暗暗啊,居然真有人开发了!!!
$ |) w/ G6 M2 z, S7 B- ^7 `% w
% j# X/ T3 \; \强烈支持阁下……这样以后搞字幕不用那么痛苦了……
+ ^0 e! w2 e% a5 h: q" U! i
唔好意思,要令你失望啦,冇你谂得咁犀利,目前虽然有类似嘅技术,但识别率唔高,加上我都做唔到。
+ ]0 S  n! Z# b# _不过,放心,我用一种方便而又容易嘅方法来提高效率,字始终都要自己打,但对时间会更快速,其实整字幕,D时间唔系花系打字方面,打字好快,唔使几多时间,最晒时间都系调整字幕嘅时间轴,特别系对住一个有字幕嘅视频来为一个冇字幕嘅视频配字幕呢种特别嘅情况,就更加晒时间,所以我就决定开发一只特别版嘅字幕制作软件。6 T: v% A4 E- J" V% f* e
0 D- f( T$ n  t% _! ^! o
老实讲,开发嘅过程真系好辛苦,因为我基础唔好,系开发嘅过程又要学习,同时要研究点样去实现D功能,我花左差唔多一个半月嘅时间去学习同研究,解决左无数嘅难题(我觉得都唔算少啦)先完成左呢只软件嘅开发,开发呢只软件令到我心身都好疲惫,本来只软件只系打算开发来执行我嘅一个计划嘅,但系咁岩得咁Q,学校搞编程大赛,所以我决定用我呢只软件来参赛,因为只软件要拿去参赛我先可以坚持到完成距(一个礼拜前已经提交左只软件上去,系一只正常版,唔系用于呢种特别需求嘅特别版,特别版仲差少少先完成,宜家等紧比赛结果,唔知D评审几时先完成评审呢),每次开发到我好痛苦之后都系靠训过一个夜晚觉,有翻精神之后,先可以继续落去,唔做过都唔知原来由头到尾咁开发一只完整嘅软件系咁痛苦嘅。

GavinDX 发表于 2008-10-13 21:13:17 | 显示全部楼层
原帖由 ngyan1600 于 2008-10-13 20:16 发表 2 d+ _% Y# a4 T" E

+ r' h# M& `, @4 v$ p如果真係咁就好喇...咁就唔使對字,只係改時間軸就ok

6 f. G$ d7 i. ~# x听你咁讲,你系打算用已有嘅字幕文件来修改D字幕文本然后稍微调整一下条时间轴咁样来做字幕?我仲以为你系完全重新做过添。
; d. W, ~4 J8 k, y1 p) ~不过咁,我只软件同样可以令你改字幕文本变得好轻松,其实用我呢只软件嘅提高效率嘅方法,无论系好似你咁样改文本或者系从无到有咁去整都冇咩大分别,所需时间应该都系差唔多,都系好快速嘅。你需唔需要“整体调整字幕时间”嘅功能?如果需要嘅话我可以开发出来,我谂应该唔难,不过始终都系需要D时间嘅。

ninaomu 发表于 2008-10-13 21:23:50 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2008-10-13 15:08 发表
0 e9 N- Q7 f4 U0 A- o( ]8 J楼主,你系米想整字幕?你系米打算对住你个录制版嘅字幕来整?系嘅话我可以帮到你,我开发左一只专门用来咁样整字幕嘅字幕制作软件,可以大大提高整字幕嘅效率,原本我系打算用来执行我嘅一个计划而整出来嘅,不过由 ...
8 M1 F/ w4 K* ~+ r! c; r! |% v" G
哗,你计算机专业嘎~~?

huang 发表于 2008-10-13 21:30:05 | 显示全部楼层
什么字幕软件,罗来使下,最紧要在时间轴方面节约时间6 O  ~2 N  K" ]; L2 f
没有没PopSub_Version的所有功能