[每日闲聊] 近期计划将家里某一台机进行换代的想法

Kiver 发布于2008-7-3 11:01 10557 次浏览 135 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2008-7-3 23:38:23 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-7-3 21:36 发表 5 r( A( [5 `, R
內地的kingMAX好豆泥!!
! Z3 h- i0 M/ z! P我有個fd就是用它, 結果害得我以前弄壞機
3 F' q- ^1 u6 W) o
+ a) J, F! g, {
我一直以来都是用KM的`~`. K0 w  [; u( e* |2 X/ ^$ @

) K3 H! g0 D0 @- d- c( G9年来
平常心 发表于 2008-7-4 01:28:12 | 显示全部楼层
行街个行,配机够用就得,
netasa 发表于 2008-7-4 05:08:23 | 显示全部楼层
块板係米交火嘅?? 係就用两块卡仲好啦。基本上我觉得N卡比A卡好,不过宜家A卡个硬解比N卡容易用。我讲压片果时嘅调用! 个U超频,其实点解唔谂下个显卡都超下频呢。 块板係无D2D3嘅内存都用得果只?! 係就梗係用下D3係啦,唔觉得快咯,米卖番出去换两条D2咯。 
Kiver 发表于 2008-7-4 08:48:13 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-7-4 05:08 发表
$ w  o* j& L4 ]4 y. h块板係米交火嘅?? 係就用两块卡仲好啦。基本上我觉得N卡比A卡好,不过宜家A卡个硬解比N卡容易用。我讲压片果时嘅调用! 个U超频,其实点解唔谂下个显卡都超下频呢。 块板係无D2D3嘅内存都用得果只?! 係就梗係 ...

' X. g0 l$ y9 m2 O! E0 U5 U* @2 I2 @( A' C
现在D3的价格一条1GB等于2条D2的1GB了
# e% B  h" c; n4 C! \% D) y3 X" Y( j+ a' N7 D  b
且用D2的1066速度也应该差不多2 z, T' o  L4 N# g* G- n  ]2 ^+ r

: u' O) w0 X, x2 n2 V显卡超频9 p" b3 g2 G5 R

" L. Y0 o# x3 B4 D/ q" m以前就玩的" M1 V* v& o& c: }, |
0 ]: v9 X/ n& [9 J/ g
因为暂时未有需要所以吾考虑住" _; M3 H+ V, q* R

. Q/ u4 l' r4 z, b( {* z6 J* r的确! {" I* P- a2 I/ G7 D# z/ o
- k5 ~; D3 i( \# V* `
现在A卡的影片硬解比N的好
4 a* D2 [+ X4 D2 N+ \$ d% x7 a6 U/ L
所以才选用A卡的6 u( r6 D3 s# z" d6 |
+ \" Y  C8 l1 q; \7 U
依块板的确有D2和D3的内存槽
8 x$ E, P7 u) S
8 _' a0 ^$ Y- F, {8 n就二者选其一
. n2 M+ O. }7 s5 u" {' E  B
4 n0 ]4 q  L1 m$ ^为了省钱
' q: n/ o/ I; |8 I( _( F
# W, \) u4 Y. KD2吧* c0 |4 E! x  U
! b, f" V0 L5 K( i2 Z
不然换来换去
# |- U3 J2 ^- G$ G; C  b) p( \$ y, [  m0 A" B+ v3 h6 D& D
我的D3都吾知要来做什么
Kiver 发表于 2008-7-4 08:59:53 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-7-4 05:08 发表
4 Q7 V  k% B6 g8 q' B块板係米交火嘅?? 係就用两块卡仲好啦。基本上我觉得N卡比A卡好,不过宜家A卡个硬解比N卡容易用。我讲压片果时嘅调用! 个U超频,其实点解唔谂下个显卡都超下频呢。 块板係无D2D3嘅内存都用得果只?! 係就梗係 ...
$ s! W2 Y4 g& {( I
( P8 r3 v; t* r$ D) h" r
P43芯片是不支持交火的
/ {9 X- y) {" C0 _- A# ^% o* V* i
要P45才支持# f& X' i- w+ f, v
% r( b& C' O8 D3 ~9 y1 p- Y
P43和P45只差交火功能( W& Z5 Y( t% L, i. }+ f, p& s

% L" w, x' x8 f( P3 i) R现在是华擎这品牌怎样?' K1 N+ _0 N. q! d, ^- c! T

# Y* t, E+ C! h# d% ?我未用过一线以外的品牌
kiraljq 发表于 2008-7-4 09:50:13 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2008-7-3 12:34 发表
# @7 o7 U* [; M% G) Y  H5 C$ E- E/ K: E0 x; I4 X; X% F: c
  f! F5 R9 w% ^7 H

4 g4 D! W0 H  I8 A. pPE2100系列吾好超# x% c) B. z7 c
我买了6-7个了,个个都超了1 M& \2 H: N& Y* V  e
包括现在服务器的那个U
1 P3 W  |7 t) y% q/ k4 [, V
) o, O3 G( q' M- x! r; k我有想过用A仔的
" G$ S3 A9 O9 m
# q* N+ L& ~8 L+ T9 O但我要长时间处理影片等还是I的U会好一点
3 j! {# T5 ?- v2 @! m0 T" V
, i/ G) o+ @3 T  t/ c$ M. W: cA+780G虽然最近都配过吾少了
9 T5 B; ^, i4 Q$ G9 p+ |4 l/ K5 n
  t+ d8 R' y/ e% N$ s0 n$ [但对于长时间处 ...

2 M$ I8 q! I! y; d5 w
6 A) t& I  K* @  E7 {1 K: _長期壓片的絕對IU啦,唔使考慮了, 想問下,華擎的板風哥有用過無?感覺如何?
kiraljq 发表于 2008-7-4 09:52:25 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-7-3 21:36 发表 8 Y; Z+ m$ A$ N$ k& l# d" j3 [$ Q8 d
內地的kingMAX好豆泥!!$ }7 E- y+ V# U
我有個fd就是用它, 結果害得我以前弄壞機
+ q& h3 N0 O& S
8 U) O" r* y% |4 B
哈哈,一般豆泥啦,我之前臺機就系用佢,系剛剛裝好的時候出了小小問題(因為兩條內存唔同廠,汗!=。=),之后到而家都無事,哈哈~( w$ \! M% o6 W

% P2 B5 p0 n+ S9 H/ C, F# {9 C4 U; \而家臺新機我都系用A仔推薦的黑金剛
kiraljq 发表于 2008-7-4 09:55:07 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2008-7-3 21:17 发表
3 ?) R: q/ D, B  v* Z# I( A; D( o& e& T9 e
9 N  B8 f3 o7 I, @  f/ j+ D
系A仔啊~~~+ Z0 Q* y+ n: h- a" Q4 i
& n( Q. c* @; ]$ c
但买什么品牌的卡还未定呢

) E4 |1 D. g9 I; U0 d2 m) p" I0 L1 h' Y/ I8 {3 w
自從用了8600GT以后,開始對A仔無咁有愛了~呵呵
Kiver 发表于 2008-7-4 12:45:07 | 显示全部楼层
原帖由 kiraljq 于 2008-7-4 09:50 发表 8 ]" x' ?6 E5 N  U

) s, c& k5 e+ R. R9 w9 \, l4 ^& ?2 ]# o2 }$ Z' a: j0 o  H
長期壓片的絕對IU啦,唔使考慮了, 想問下,華擎的板風哥有用過無?感覺如何?
0 v! `/ s( z' k0 y% G  ^7 z# [
& U3 ~$ t* W3 |& Q% b! |" C
6 D; w! j2 |( L8 U) U* m, L
我就是没有用过
( k$ d- O/ o% m8 Y9 a( {  f: \; Q- `/ V! p+ h
所以先想问大家好不好
' |  L5 |/ ?' p9 D  F$ K
" r; c2 T  l- S$ A' Z因为我之前配机基本上9成是MSI板,少量技嘉板子,最近才开始转营二线板,如捷波板
Kiver 发表于 2008-7-4 12:47:04 | 显示全部楼层
原帖由 kiraljq 于 2008-7-4 09:55 发表 3 z$ n  A% o7 H/ _
1 A* L9 K2 S* O# ~

' H* L' Z2 ?( V* @自從用了8600GT以后,開始對A仔無咁有愛了~呵呵

1 f. ^% t. C& r6 c* c% b7 p
4 k: o+ }; U3 @现在的N卡性能不是太好
% N' Z7 B" K: X( R, R
6 m- @9 W! H8 Z2 J4 h+ E且硬解方面都比A的差: C% V/ X  r( h- ~2 J$ ^

7 m9 k$ ^7 ~3 `" X  f虽然A的驱动麻烦点
" u7 a; V1 r3 u, j
7 X$ C  G9 G: d+ ^4 k0 A$ l& [但还是找高性价比为起点
dyingcat 发表于 2008-7-4 12:51:05 | 显示全部楼层
有錢人啊。。。。。。。
netasa 发表于 2008-7-6 01:59:48 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2008-7-4 08:59 发表 ! Q9 r$ p, L7 s6 {& q
3 R# E0 ?5 `- J7 e/ W6 e6 C/ h
% Q" s9 H2 `  G8 b( {( J" \$ T
P43芯片是不支持交火的7 b. b4 _5 x+ ~( \6 j

) C9 W* k3 o. p  _1 i, @要P45才支持
' B' K3 }4 A$ Q* H. b8 H9 h- j  N6 [: d
P43和P45只差交火功能+ a  U. F; L: _- K. b% x
  T7 R3 m- z8 w& F" ~; d! K8 Y4 c
现在是华擎这品牌怎样?
" T) S7 I! @3 F( J/ l
/ A( E7 T" C9 x* k; u7 a我未用过一线以外的品牌
0 Z1 v3 Z! a% X) W

, b3 |) r# ?' N( V华擎唔係会破解左嘅咩?!有无两条16X嘅槽? 有就用得交火,唔使理佢咩係咩芯片。 不过可能只係8X8嘅速度。
3 y* E6 N' Y4 N0 E; c! L# c2 h: T$ J% c* A
我个F 用紧嘅就係华擎嘅板,770芯片组,开交火。 块板望上去不怎么样,但实际用上后感觉都唔差。 至于超频方面我无点试过,因为部机唔係我嘅,佢玩机又无咩要求,无帮佢超过。  不过佢下载好狂,基本上20小时在线开住部机。所以我觉得块板嘅体质都唔错!!5 K6 }. y( l( N' [: _
至于咩型号我唔记得了,太平洋个网应该有介绍过,因为我地都係在网上睇过块板嘅图先确定用华擎嘅770的。