[网络应用] 一部机接2条网线会点样啊?

迪格斯 发布于2008-7-1 01:07 4208 次浏览 26 位用户参与讨论   [复制分享主题]
突然间冒出一个问题出来了,譬如我屋企有个路由器,不过就只用左2个口,有2个口系空闲的,而我台机衣架又有2块网卡,我想问下有无人会接2条网线?

已有(26)人评论

kidhitomi 发表于 2008-7-1 02:38:06 | 显示全部楼层
双网卡!!
7 l6 X4 |( `, h% O5 ~双网卡就是一台电脑(一般是台式机)安装两块网卡,然后另一台机器(一般是笔记本)通过此台电脑共享上网
6 p2 c0 D7 p4 ?! T在网上稳到的答案!
& h; {: Q" R3 L+ M
熊猫仔 发表于 2008-7-1 16:41:06 | 显示全部楼层
我又有两个网卡同路由器波!!!!!!!!!!!!!~~~~好似几过瘾喔!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
517760107 发表于 2008-7-1 18:19:53 | 显示全部楼层
网速超快吗
迪格斯 发表于 2008-7-1 19:43:46 | 显示全部楼层
唔知啊,就系问下有无人试过系点啊
wjr5200 发表于 2008-7-1 21:35:03 | 显示全部楼层
1+1=1,听说电信不会比你有机会两部机一起上的
叉烧炳 发表于 2008-7-1 22:16:01 | 显示全部楼层
1+1=1,听说电信不会比你有机会两部机一起上的
/ y5 x/ F- H! t/ V
我已用路由一分四,怎可能不会呢?楼主意思是不起路由接两条网线入一台电脑,可惜我没试过
Laputa81 发表于 2008-7-1 22:49:15 | 显示全部楼层
噉样嘅话唔知网速会唔会快D嘅呢??
, f5 _  L( x" S, ^8 @2 C: ?9 D1 O2 v( s- S  G  @9 M; t0 u
有人试嘅话试完嚟报告嗄··········
迪格斯 发表于 2008-7-2 01:04:16 | 显示全部楼层
原帖由 叉烧炳 于 2008-7-1 22:16 发表
2 t9 f. k7 L, j, b+ ?2 p3 G8 D, M( b7 B
我已用路由一分四,怎可能不会呢?楼主意思是不起路由接两条网线入一台电脑,可惜我没试过

0 W) W% e' g, S. s: M" w系啊,系啊。唔知会唔会整爆部机呢
luck0122 发表于 2008-7-2 01:17:51 | 显示全部楼层
3年前试过~当年路由器太贵~所以买左3块网卡~自己的机子插2个~另一台机插一个~
0 ~! `& z$ U) p; @, z速度系平分的~无话边个快快个慢~睇边台机需要啦~" p& Z: h$ p$ J1 [* |- {5 V
不过唔建议大家用此方法~有点烦的。。。如果你的机同另一台机离太远的话~网线用几个月就坏啦[因为我系接屋企外面的,窗口出,窗口入]~硬软的网线都用过~不过都系差~日晒雨淋都系唔好。! {* i: F+ f) \7 Z1 y7 s, Q
依家我屋企用的系无线路由器~自己接有线,路由器就系我的机上面,非常近。无必要买无线网卡~另一台台式用无线网卡~一个字好啊!手提又可以用~真系爽啦~嘿嘿
netasa 发表于 2008-7-3 04:45:12 | 显示全部楼层
以前用AD时试过了。 当时觉得AD贵。 所在教有线嘅。 不过AD未到期所以试过同时多网一齐用。老实讲係快D嘅,不过要睇你点样合理分配! 
& z- W2 l$ [* C( R* X; A& [  L" I; E0 R9 e
基本上我部主机有三个网卡,两个PCI嘅,一个主板自有。 果时前两个PCI嘅负责AD&CA 自带果个负责内网。 我果时有三台机组左内网。 当然宜家兴用无线啦。
( Z# i$ O) O6 |: G8 u! j: n4 M
& T* I7 S" l6 H; ]1 K果时AD係 2M嘅,所以用嚟上传文件超快。 而有线就10M共享,平时多用嚟上HTTP同埋下BT啦。 两个网同用可以提高不同用处嘅速度。 不过就唔可以两个网同时合力下载或上传一个文件依点有D可惜。再者多个网同时工作系统资源占用比较大! 硬盘负担就真係好重下。
fus 发表于 2008-7-3 08:18:22 | 显示全部楼层
曾经听过。。这样的上网速度会加快,但没有实践过
123下一页