[其它更多] 哀悼我的两块老板!

netasa 发布于2008-5-27 02:27 5463 次浏览 42 位用户参与讨论   [复制分享主题]
tandong 发表于 2008-5-28 19:52:16 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-5-28 15:32 发表 ' v1 l8 K) h9 [/ p, z7 I6 ?3 C
你用咩SCSI呀? 因住插錯線啵 ! U& p3 T; X. \8 ?9 J2 z" ^$ ^2 E' H
你用過SCSI既燒碟機咩?- N' M( g& r, j' J+ E" S1 d/ v
你用過SCSI既MO咩?# T! P- b/ r- b* x. K2 H
+ ?/ Z* H# S  V9 e

' [) T; U/ [/ D, n+ e騎騎...
你都有啊,去你度打劫!!騎騎騎!!!
abc-like 发表于 2008-5-28 22:33:28 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-5-28 19:52 发表
1 r- Z( D! H: K7 z* X你都有啊,去你度打劫!!騎騎騎!!!
你打得倒至算啦~!
/ ]9 o7 ~6 h3 _9 M+ f; E
- \( E" H7 V! [+ ]" z- R尋晚夜 有個傻佬玩爆破, 都不得進門。5 I; q5 g! m2 X" X, K. _0 F
最後重搞到好多狗吠聲先走
yjb338 发表于 2008-5-29 00:31:52 | 显示全部楼层
使吾使帮你顶置两日,供世人悼念啊!
netasa 发表于 2008-5-29 01:46:55 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-5-27 23:06 发表
8 \3 K( g% K" C2 Z 點解唔買新款d既呢?
: \% D3 l- P- V咪又係差唔多錢 舊野分分鐘重難搵重貴的說。
, P4 N/ p) c% Y  p2 o2 Y

. F) k, o! d: L$ Y8 h0 z旧嘅配番旧嘅先至係最正常嘅。 唔担心兼容问题,而且唔会造成不必要嘅浪费。 贵少少就无问题,多就换个另一个目标咯。相信D旧板唔会贵得去边。
netasa 发表于 2008-5-29 01:56:44 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-5-28 07:44 发表 * B/ M& j' B9 `$ k+ L( c( U
卡,我就有2块20M嘎,象可组阵列的,揾到正盘讲声,我无去淘街好耐了!

' }3 R4 C8 l0 m6 d: b% W, l& o- B, Y: j3 D6 ]  I3 e
20M嘅无用过哦。 40M嘅硬盘好似可以向下兼容20M嘅,咁样硬盘就唔难稳,天河大把! 不过线就难D咯! 宜家果D复古线(不带终结器)一般都係手工作品,好差。 好少见原装排线,有都比较贵! 
" v, T: z- G* B6 f9 c/ {' K0 d" a% o8 y$ g* [
建议去买张80M嘅卡同硬盘全套嚟玩仲好过!! 唔使得几多钱嘅啫。
tandong 发表于 2008-5-29 07:57:36 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-5-29 01:56 发表 % n! p0 ~6 C& Q+ N' R* `( F9 ]2 h5 ~
+ `8 {, N: Q5 }4 b
$ k* r. v5 [! S  H9 M
20M嘅无用过哦。 40M嘅硬盘好似可以向下兼容20M嘅,咁样硬盘就唔难稳,天河大把! 不过线就难D咯! 宜家果D复古线(不带终结器)一般都係手工作品,好差。 好少见原装排线,有都比较贵! ' |: O! S  Z: r' @

3 ]4 @4 N/ _0 M% w- J建议去买张80M ...
只M记嘅30GSCSI 80M嘅还有嗎?要帶卡帶线,我要來下BT,FTP,有就讲声。
abc-like 发表于 2008-5-29 12:12:52 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-5-29 01:46 发表 : {1 @7 m6 F+ T5 W

$ H5 ]" v0 _# j; g5 ^* X4 D# ?4 y4 W# S5 s4 I( l' n
旧嘅配番旧嘅先至係最正常嘅。 唔担心兼容问题,而且唔会造成不必要嘅浪费。 贵少少就无问题,多就换个另一个目标咯。相信D旧板唔会贵得去边。
但....冇考慮到呢頭整好果頭壞既慘況嗎?
5 t" g' i& ^1 P: R7 Q舊野通常整好就壞第二度
3 f  g' d# m+ ~( E/ z6 n8 R5 u; H9 G1 \. v. J
一氣過換新機啦~! 又快又好用
netasa 发表于 2008-5-30 01:34:02 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-5-29 12:12 发表 2 {# O. `0 p, s% {" s$ `, d
但....冇考慮到呢頭整好果頭壞既慘況嗎?
8 [/ Z# F; s0 r8 L! e, s& z" a舊野通常整好就壞第二度
/ w3 b7 g& ^% D5 D5 _
6 \2 p% h6 t# `* V一氣過換新機啦~! 又快又好用
# f/ S* l4 S7 h% D3 j, O9 e; ~* `
: X" ?6 @: k6 O$ _
已经稳到正嘢了,主板+U 50蚊 声显网带齐 整体90成新。. [! F% v( d; t% N5 ?

0 m% e% b) V5 O9 H- e" i- G2 E" Z三帝主板 SIS730M-LS 支持200MHZ外频 现有BIOS支持到雷鸟1.2G 更新BIOS可支持最新嘅闪龙 三相电源支持。 显卡最高共享64M带4X AGP  声卡AC972.0 网卡为100M的。; O2 S0 S& Q. A) ?2 w) [
/ E- d2 q; i& c) P% ]
个U少微差左D 毒龙700 不过实测成绩十分唔错,感觉同P3无太大差距。係发热量大左D。 # {% G( p6 S0 u2 q2 _7 e6 d
& S5 K; m' N9 \! y: I7 ]6 k8 P& W
50蚊唔知会唔会比多左呢!! 算啦,感觉速度的确几快! 可惜唔支持SSE指令集。
netasa 发表于 2008-5-30 01:48:51 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-5-29 07:57 发表 + [, d( d$ }  J: _2 w( T. B
只M记嘅30GSCSI 80M嘅还有嗎?要帶卡帶线,我要來下BT,FTP,有就讲声。

. ~3 p( c- ^% r) D& _+ N" A2 l$ q# U) b5 U# x# z
30G硬盘 唔见有,60-80G就可能有不过贵。 80M嘅卡我有一块多出嚟,不过好似掉左粒晶振,晕(D卡摆得乱,挤撞间唔知几时搞掉左粒晶振都唔知添)果时陶街度15蚊两块买嘅!一块用紧,一块谂住收藏,点知前排拧出嚟睇竟然掉左粒晶振。6 V) x* E8 X# \5 @! U' R: H

6 B: s2 G: ^  Q/ L+ o0 F1 h天河太平洋果边 金桥3楼大把你简,仲有SCSI RAID箱卖,价钱都几老实嘅。 有空米去睇下咯,陶街唔会有噶了。(主要果度D人都唔识货嘅) 
tandong 发表于 2008-5-30 07:57:51 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-5-30 01:48 发表 8 @' P2 J% o2 l. d+ @+ w

: `4 L8 P. |0 r, l$ x2 j2 \. p& L5 n2 K, \
30G硬盘 唔见有,60-80G就可能有不过贵。 80M嘅卡我有一块多出嚟,不过好似掉左粒晶振,晕(D卡摆得乱,挤撞间唔知几时搞掉左粒晶振都唔知添)果时陶街度15蚊两块买嘅!一块用紧,一块谂住收藏,点知前排拧出嚟 ...
金桥个边要几钱一个?贵就免了,我锚中只640G!
netasa 发表于 2008-5-30 10:33:55 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-5-30 07:57 发表 3 s# Y+ E. ?  Q- _& H- f4 ^5 v6 R
金桥个边要几钱一个?贵就免了,我锚中只640G!

. Y: B' |6 [8 P: g( u: t1 a- o- ^2 W% R1 ]3 Z, \
以前问过60G係4XX带卡线全套。 不过都係比较耐之前嘅事了,只可以作参考。宜家咩价唔多清楚,无去好耐下了,不过价钱上点都唔会比IDE买抵咯!
8 d* ]4 P2 u* a7 }; @
( S, L; `2 C. k我果时30G係280买嘅,只係得硬盘,卡线自己陶街度稳嘅。 康柏果两硬盘係朋友升级让比我嘅50蚊两只连卡线,宜家其中一只有D坏区了。 
2 d% N! |8 Z# l4 m% Q% N/ _4 P- y6 l2 w2 A3 [# m9 E7 S
我觉得如果要玩,就最起码两只或者以上,组RAID先有趣味,就算坏左都唔可惜。用大容量嘅IDE组,有咩事心痛死!! 
4 `: P. u& B) k5 R+ Z, c
" Z+ f3 I. E5 m4 _7 l640G 迟D应该仲便!!
abc-like 发表于 2008-5-30 21:11:33 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-5-30 01:34 发表
1 ?& M  \7 R7 @8 y  n
' A! W4 h2 j6 M: t6 T
! z# C2 s; H3 M  H* I已经稳到正嘢了,主板+U 50蚊 声显网带齐 整体90成新。
* m  g; [. m6 r$ k. E
1 G# O$ e  H( p$ e$ k* m7 G三帝主板 SIS730M-LS 支持200MHZ外频 现有BIOS支持到雷鸟1.2G 更新BIOS可支持最新嘅闪龙 三相电源支持。 显卡最高共享64M带4X AGP  声卡AC ...
你真係諗住玩十年?* U7 m2 W: y+ i. M4 r
壞咗冇攞去修咩