[其它更多] 哀悼我的两块老板!

netasa 发布于2008-5-27 02:27 5462 次浏览 42 位用户参与讨论   [复制分享主题]
前一排,作为附助嘅两台机(电脑)工作不正常,经常出现种种错误,经历过多次修复之后正常工作左一段十分之短嘅时间之后。始终都係逃不过命运嘅安排,一亡一伤! 经过残骸整理之后,决定将伤者剩下来嘅嘢进行改造使之再次投入工作! 但复活之,再也不是其原貌了。在此对这多年嘅“战友”作一记念。
1 s4 L  H1 x3 m; j0 J
5 W( v% x$ G0 Z9 e原配置:" d4 f6 Q3 E5 H
CPU:P3M slot1 接口 800EB
4 j' f8 q5 u) Q( P! h4 g+ h1 W4 p内存:320M 128MX2+64M0 Q3 R1 ]; K5 s
显卡:Matrox Mystique G200+MGA  8M SGRAM,TVout
7 l1 V2 y* D" M" n1 c2 b声卡:Cmedia_CMI8738_6.1CH
( F  A# N+ Y* L, z主板:则灵BX4405 |. \: d! v. L$ o: m* X
硬盘:IBM1.7G + 康柏SCSI 8.6GX28 o- {. V+ C. Z4 f8 g. f3 O: J

' r2 k1 ~& v- L/ q7 T% @) dCPU:赛阳 370 接口 800" G" A+ b: y6 E2 r$ T, E0 Z
内存:256M 128M+64MX26 ?+ K* Z; N  T- `. q$ I
显卡:Asus华硕AGP-V264GT3 8M TVout
7 j1 J8 F& c. s声卡:Cmedia_CMI8738_4.1CH  E; u( |$ y+ K! z' s! z- y
主板:精英双子星系列 VIA芯片组4 `1 `) d# w0 o! v! K  V+ m8 t0 J
硬盘:火球6.4G + 西数3.2G0 A& C5 D0 M, ^4 O7 ~

6 ^1 L0 L5 g" Z1 n8 m上述两台机,前者用于上网浏览下载上传P2P及BT 再者播放一下一般嘅电影同埋睇动画(用电视) 后者用于处理文书、睇相(电视)、听歌、VB之类嘅编程软件学习。当然有时都帮忙下做种之类的。 两台都用于厅。
* v' t' Y, R" q
! l) {( ^* K8 S这次告别的两块主板:(其实仲有个硬盘阵亡,不过二手嘅我对其无咩情感的说)
5 ?+ Y5 P9 a) ~. x8 D( d6 Z' ^ KIF_0158.jpg KIF_0161.jpg
) h5 k9 ?$ Y3 f; [- y3 O) S0 C% y! l' Z' z" N: {1 e" W
机一 最后贡献 名侦探柯南剧场版做种!(虽未能100%完成) 机二 遗留工作 金田一少年事件簿原声集RIP(90%完成)
( h1 U; ?4 l; [7 g5 e1 g% X4 a. Z& N1 A, i0 q0 X

7 ]2 W  q2 f6 a4 T, }, X今后CPU等关健部件处理方案代定,不过散嘅卡就已经有去向了通通由家中另外一老将接收,希望其能长寿!AMD嘅750主板!; [# _  ~) V* C+ r
KIF_0156.JPG 5 X$ c$ U- s! E. O

& I4 r- |; |! \! J, |大灾过后家中电脑减至3台了。

已有(42)人评论

netasa 发表于 2008-5-27 02:34:17 | 显示全部楼层
灾难中重要生还者,康柏嘅SCSI硬盘,来个见证。 里有不少的重要资料(对于我个人而言啫)
平常心 发表于 2008-5-27 06:28:35 | 显示全部楼层
你就好咁早就有电脑玩,我要到速龙时代先有,
tandong 发表于 2008-5-27 08:26:41 | 显示全部楼层
370 接口个件版就是我台老机个主版,还能用,备用囖,一直想整块SCSI硬盘用下,但一直无机会!
chenlee04 发表于 2008-5-27 09:37:12 | 显示全部楼层
利害用甘耐先至玩完,我个块810早就瓜左好耐
AWP 发表于 2008-5-27 09:44:10 | 显示全部楼层
块精英板同我之前块板一样的···不过报废咗好耐了
Laputa81 发表于 2008-5-27 11:00:01 | 显示全部楼层
可以用噉耐都算好唔错~~~+ Q% h3 k  a" Z; [$ Z! l
; ~$ R( ]) e& x5 h* e' J7 e7 V# X+ S
我以前块815已经封晒尘··········
abc-like 发表于 2008-5-27 11:18:26 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-5-27 08:26 发表 4 ^# c8 Q# B! V% @; d, Q' S
370 接口个件版就是我台老机个主版,还能用,备用囖,一直想整块SCSI硬盘用下,但一直无机会!
學咩~野人用SCSI丫!!!
abc-like 发表于 2008-5-27 11:20:21 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-5-27 02:27 发表
. r2 G2 n/ Q) p# p4 W) O2 K  I  e) ^$ Z前一排,作为附助嘅两台机(电脑)工作不正常,经常出现种种错误,经历过多次修复之后正常工作左一段十分之短嘅时间之后。始终都係逃不过命运嘅安排,一亡一伤! 经过残骸整理之后,决定将伤者剩下来嘅嘢进行改造使 ...
舊既唔去新既唔來。
, n! k& s" K% y8 z+ \五台電費唔貴咩
netasa 发表于 2008-5-27 14:40:40 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-5-27 11:20 发表
  J" `8 _" W2 l' p( g 舊既唔去新既唔來。
8 i2 G* D: e4 U五台電費唔貴咩
8 b; d7 l: ?8 o- w: @! J
4 P& ~& }" I3 k  l
旧机用电量唔大嘅!!  24小时开都唔会用得好多电。 唔信你可以试下噶。 唔舍得咯,用左咁耐有感情呢! 回想以前成日拧佢嚟做实验!!
netasa 发表于 2008-5-27 14:48:12 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-5-27 08:26 发表
) O/ S6 R# ^, ]& E6 P8 ], s' X370 接口个件版就是我台老机个主版,还能用,备用囖,一直想整块SCSI硬盘用下,但一直无机会!
1 ?1 O% R' j9 K5 n0 }

2 p0 c0 M! F$ f6 v! A7 J3 _一开始见到块板,以为可以一齐用两种U嘅,点知一相情愿啦! 不过都好块板刷下BIOS就支持P3 1G 了跨度真係好。块板绝对保值的说。 数下手指已经将近9年了,可惜,此终无法到10年大寿! 迟下谂住去稳番块差唔多嘅板用番D旧件整番部嚟听歌。
netasa 发表于 2008-5-27 14:55:04 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-5-27 11:18 发表 $ O0 k. r# V5 W9 m
學咩~野人用SCSI丫!!!
7 u9 f' [5 J: p, v; `
) K" j3 y' I) s3 h, k% s
SCSI嘅热插拔好方便架!! 意外断电同埋非正常关机对个硬盘一D影响都无,强到痹啊!传输又快喔! SCSI用过你就知,真係好正。不过事实上係无USB咁方便,但USB无咁安全(数据方面)。
1234下一页