[粤漫动画] [高清翡翠台][彩云国物语第一辑][已放全集打包][TVB粤语无字幕]BY 小P@DotBT Plus

ninaomu 发布于2008-4-6 20:45 44341 次浏览 335 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
平常心 发表于 2008-4-8 10:52:54 | 显示全部楼层
体积吾算大,HD出1G剧系标准清,卡通画得250M算细,如果500M就最好.
wjr5200 发表于 2008-4-8 11:16:38 | 显示全部楼层
这个的效果算不错了
ninaomu 发表于 2008-4-8 11:45:39 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-4-8 00:43 发表 5 G/ q! j- B+ j/ X* k
畫質可以,配音得體,有更清晰就好.
( {, v  q* g/ d! y7 |  @6 z; _
咁高要求,自己去搞合成吧 8 M  v: @+ |0 C5 k; C
200M的RMVB版本都差不多达到RMVB的最高画质了  y1 m6 f' n4 r& [) L# Z' s
6 f2 M, Y! r/ S% o5 k
不过就算係dvd-rip合成出来的rmvb画质米又係差唔多9 g! L# L6 p$ N  w- r8 |5 {
- B8 R0 f* O+ v3 E; {4 l5 n
ninaomu 发表于 2008-4-8 11:47:21 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-4-8 09:02 发表 6 M; N7 L2 x  p- X% r2 ^% N5 b
睇完咯!OP唔错,体积好大,画质好清,真不愧为高清,用嚟上网嘅老爷机应付佢都开始有D卡咯。点解要将个分辨率设得咁大嘅? 另我谂起以前MK嘅作品! 讲番到配音,D老臣子出动咯。不过总体嚟讲算叫一般啦,至少感觉 ...

7 M/ x0 Z2 s- ~$ Q" E
" V7 ^  J, d' B8 y5 p0 G+ hOP唱得唔错,但香港果边硬係对粤语主题曲有偏见,认为只要係一有粤语OP就毁咗套动画,无语0 j2 `" V; ?4 g. Y$ e' U
配音係年轻一辈为主,至少刚出场的几个主要角色係# Z+ U6 z0 e/ V; Q
张颂欣、黄荣璋担正,陈卓智、梁伟德、陈廷轩都係正当盛年
1 Y' M0 ~6 G$ Q2 c8 M1 zTVB依家已经开始新老交替啦/ J! U2 k/ B" D1 i- V: _; x
, a9 e4 e# f2 v2 b6 q
ninaomu 发表于 2008-4-8 11:48:54 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-4-8 10:52 发表 / I$ M. g/ y# |7 q; g4 i9 D
体积吾算大,HD出1G剧系标准清,卡通画得250M算细,如果500M就最好.

* |1 N" D! s. |( Z: z" E" B, l大佬依家蓝光普及就话啫,唔係人人好似你咁有米、1只刻录碟靜係拿来刻8集RMVB动画
: C1 [4 E- T6 }$ K% t7 m4 Q, C( L2 ^5 ^! I3 a1 R
HD电视剧一集先係1.1G,动画时长係电视剧一半,MKV来计米500M咯,压成RMVB米200咯,仲想点?$ D* D: b# B5 \# J9 c
依家係生产力发展了,但生产关系仲未跟得上( @4 w- Q5 p0 L% m7 G: f
3 E/ r/ p. ^" a/ z2 J1 @
angelet54 发表于 2008-4-9 02:58:53 | 显示全部楼层
下来看一下。谢谢楼主分享。
leafir 发表于 2008-4-9 04:18:44 | 显示全部楼层
高清台的3 Q% w& B8 ~2 Z* b
好啊,等了好久了
netasa 发表于 2008-4-9 07:32:17 | 显示全部楼层
原帖由 ninaomu 于 2008-4-8 11:47 发表
; X5 m5 {+ d. ^: A5 e# K
9 b5 w5 m4 Q5 v  n# O  m
( P6 e# s/ l- T6 e, ^OP唱得唔错,但香港果边硬係对粤语主题曲有偏见,认为只要係一有粤语OP就毁咗套动画,无语+ n! ]% i( v; ~5 c( ~4 a2 l. [
配音係年轻一辈为主,至少刚出场的几个主要角色係& k/ U7 k' r  I" ]) U
张颂欣、黄荣璋担正,陈卓智、梁伟德、陈廷轩都係正当盛年
; A5 i4 ]2 o5 k/ X6 h6 KTVB依家 ...

: A9 J  b+ b7 J9 m+ y6 e
! y' ?* ]" V% D' o& R6 c$ S( C1 b& A我唔係讲佢嘅年龄,我讲佢入行资历。 觉得有几把声音好耐都无听过了。 感觉好似D前辈复出咁
netasa 发表于 2008-4-9 07:41:42 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-4-8 10:52 发表
: S+ _" Y! C. L' S, w  e8 \- Z体积吾算大,HD出1G剧系标准清,卡通画得250M算细,如果500M就最好.

' b# y- d* Z- N  k0 \0 e8 ~  Y; n# \! l) a/ [4 g
我唔係介意大细个问题,不过觉得依种清晰度,好果将分辨率降低番D嘅话,应该可以细好多咯。 如果係H264咁样500M以上就啱了。
7 g2 K; X% b% g5 r$ o不过其实如果係500M以上嘅话,到不如直接要MPEG2嘅格式仲好。唔须要压RMVB了。- D; ]: T7 M2 @& y  @

8 R7 Q2 o& ~# {& v  g# w1 p我谂设咁大,可能係考虑到20吋以上嘅显示器挂。 (我用1280嘅分辨率,都差不多满屏播放利害!)
ninaomu 发表于 2008-4-9 12:37:12 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-4-9 07:32 发表 6 J- o" |2 l7 y; v- i7 T3 E

7 m. u/ K2 f5 [3 Q$ w% t  f# \, {
我唔係讲佢嘅年龄,我讲佢入行资历。 觉得有几把声音好耐都无听过了。 感觉好似D前辈复出咁
9 c9 B. F  G$ O1 M7 R7 z8 C
指边几个角色~?炳文哥、黄子敬、黄丽芳等人?( m+ N! {2 Q. i. p9 `8 S
係米你依家少睇咗翡翠台嘅缘故呀 / o" W- M0 V$ N" Z# I
我谂总体来讲呢部戏都係新生代为主配以中生代噶了,D长辈角色稳番资深配音员配咯
larject 发表于 2008-4-9 12:41:04 | 显示全部楼层
清晰的版本肯定会支持的
yugi2005 发表于 2008-4-9 20:12:58 | 显示全部楼层
哦HOHOHO,看看这特级EG的高清如何先~~~~
' B; C* a7 i6 c( f% m7 V& \/ b+ o- D5 z# ~
发游戏王吧,,,,,,,,,,,,,