[软件应用] 无损格式为NTFS

chenlee04 发布于2008-1-1 09:52 4285 次浏览 27 位用户参与讨论   [复制分享主题]

已有(27)人评论

tandong 发表于 2008-1-1 10:44:14 | 显示全部楼层
一向奉行傻瓜菜鸟办法,清空该盘,在XP下格成NTFS!玩DOS不是菜鸟所为!
abc-like 发表于 2008-1-3 11:00:01 | 显示全部楼层
原帖由 chenlee04 于 2008-1-1 09:52 发表 6 j/ M. o, Y. }
你打开"开始"-->"运行"(输入cmd),这时会出现一个命令框,也就是DOS中的一部分! 9 N0 u: t& e4 i9 E( Q7 f) J
这里你输入"convert X:/fs:ntfs"(引号不用输入,X为你想转化成NTFS文件系统的盘符,如C,D,E等等,如想转换D盘,则输入"convert d:/fs ...
8 q+ s9 C$ @1 Z$ O
係咪真係全無損架?( H1 c/ ]( c  f/ N
一般轉NTFS佢都叫存起架!" ]7 l- R6 |; x1 t& Z; Q$ w* D
& t7 f/ H  |, _
*不過我盡量都唔格盤, 格盤格得多會傷機子。 我識好方法...
AWP 发表于 2008-1-4 00:05:02 | 显示全部楼层
但是這樣轉換都是冇直接Format咁好噶哦??
abc-like 发表于 2008-1-4 10:53:21 | 显示全部楼层
原帖由 AWP 于 2008-1-4 00:05 发表
: P! m( J2 S( s" t6 ]- f 但是這樣轉換都是冇直接Format咁好噶哦??

2 P1 D# ?% @) `! q* J; j5 m 直格都唔夠我個方法好呀! (我花咗好多時間去學去試架!)
ttsti 发表于 2008-1-4 14:21:18 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-1-3 11:00 发表
2 M0 j4 o, R! Q9 w; ^1 h  V& d- C, f  j3 B
係咪真係全無損架?) g/ M$ a+ A9 L2 @
一般轉NTFS佢都叫存起架!
+ f. L. r8 r& g3 R9 o1 u+ `4 f" s( O
5 ]0 X) l: e0 Z( V+ C3 Y*不過我盡量都唔格盤, 格盤格得多會傷機子。 我識好方法...

& J2 Q( D5 q# N' l& ^( B边个话格式化格得多会伤盘加!格式化分高级同低级,高级格式化就是我地平时的FORMAT,
8 X3 A( \% z& G高级格式化就等于我地平时删除的也甘样,低格就吾同了,格一次就伤一次,每格一次硬盘容量就会越来越少!
abc-like 发表于 2008-1-4 14:28:57 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-1-4 14:21 发表 4 s: `2 S7 V  B+ h; o
- k6 i! U9 Z& I  \9 N
边个话格式化格得多会伤盘加!格式化分高级同低级,高级格式化就是我地平时的FORMAT,
! e+ C. ?# a& ~# a5 F8 t: c# H高级格式化就等于我地平时删除的也甘样,低格就吾同了,格一次就伤一次,每格一次硬盘容量就会越来越少!
3 Z6 N2 j! r( |7 J
咁你不停咁連續係咁格佢=無損
mfgpx 发表于 2008-1-4 16:16:40 | 显示全部楼层
连系统盘也不会有问题吗?
ttsti 发表于 2008-1-4 20:39:37 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-1-4 14:28 发表 : Q" i! W7 P8 e, {# w6 ]& `: W

, `0 u: d) H4 D 咁你不停咁連續係咁格佢=無損
2 y9 F, c1 n* q
就等于你不停甘删除D也一样!如果讲伤盘,内存少的情况下用系统是最伤的!5 L) O" M1 K  j3 O, I
不过都没人会甘傻是甘不停格式化的!!
abc-like 发表于 2008-1-4 20:51:58 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-1-4 20:39 发表
8 d2 P# K3 v/ _6 Y1 ?, t/ A0 w* a6 E" I0 {# S& h! G9 n( O, v
就等于你不停甘删除D也一样!如果讲伤盘,内存少的情况下用系统是最伤的!
$ T& E6 a) U' _, v不过都没人会甘傻是甘不停格式化的!!
3 P8 M) L7 A# z6 s6 j
我聽過做腦場既人講
. B$ C& ?  i6 v7 q# p! x) b7 x) C" T係會有人個盤因為BT關係時時死, @; X8 }4 i5 [1 a6 D0 ?
咁佢唔格完又格又點得呢?del麼?
, B: K) u, `- @3 r% ]. }
6 @7 ]& l0 u5 |: R**我都試過咁,不過我初初唔識有格過2-3次, 後尾當然唔會咁樣做, 因好傷HD架!
% i" X3 O; n3 Q; K# ^7 [ (直到好多年, 兩個盤都係冇事! 因為我真係好少格佢地囉!!!)
3 L- ]8 f. o- J- n! L5 B- [$ o( W4 k2 Y$ O( ~9 ?. `( H
**不過買咗咁多年, 都夠期啦, 所以我入咗4只 二手HD,頂住檔, 同埋玩野。
ttsti 发表于 2008-1-5 01:05:18 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-1-4 20:51 发表 $ \( v' p) `* h& |
' h( M$ G* V+ _; F( F# t3 Z
我聽過做腦場既人講
$ e  y( b. ^% c3 @係會有人個盤因為BT關係時時死
4 y" O  L+ h; v3 x) f+ x8 e  h2 ~0 V咁佢唔格完又格又點得呢?del麼?
( g! y7 i7 f) e* Z9 k$ n1 Q$ {5 }- C# ?& H% w$ m3 |" k& H
**我都試過咁,不過我初初唔識有格過2-3次, 後尾當然唔會咁樣做, 因好傷HD架!6 i! x$ N9 u( n2 T7 U1 C3 T
(直到好多年, 兩個 ...

% ]  N- C$ O* B' X6 }/ h( w" v% v我用佐甘多年电脑!BT伤硬盘是好耐之前的事,暂时我用佐几个硬盘都没一只因为BT而死的!也没听过我朋友的硬盘因BT而死!就算有都可能是人品问题!. }4 p8 F5 h5 C# H
总之普通格式化对硬盘是无伤害的,你以为磁头同磁碟是帖住读写数据啊!磁头同磁碟根本吾存在磨损何来有伤害呢!
  v( v3 b! Y6 n! G: F7 A硬盘在读写数据时碰撞,断电先会有伤害!
) B1 N0 |* \0 [都是个句怕伤就吾好用,吾用就吾伤!
abc-like 发表于 2008-1-5 12:49:22 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-1-5 01:05 发表   C6 N5 @) S7 d/ g9 M

; Z! S" J& w+ y5 R/ {我用佐甘多年电脑!BT伤硬盘是好耐之前的事,暂时我用佐几个硬盘都没一只因为BT而死的!也没听过我朋友的硬盘因BT而死!就算有都可能是人品问题!+ D0 ~: F9 r. c# a/ k& R! Q1 X
总之普通格式化对硬盘是无伤害的,你以为磁头同磁碟是帖住读写 ...
+ [& Y. A1 k( z( w1 @7 t5 K6 R
我就冇真憑實據
5 c- \0 n4 K' Q+ Q. u. u但唔係貼住, 係咁用speed disc/scan disc呢一類功能係會令到HD減壽架!
# N- \$ p2 P5 ^& i' G你知唔知呢?3 u3 p, ~6 K5 ~# \' z% I

. G! Z; D* Z: h' }**你未碰到過, 未必代表沒此事, 因為腦場個接觸面一定大過你同我好多! (我好多時都係問腦場,腦界,腦店朋友, 得知消息架! 絕對唔會假囉!) 你可以唔同意既! 因為我都唔係咁識野!
123下一页