[软件应用] 无损格式为NTFS

chenlee04 发布于2008-1-1 09:52 4289 次浏览 27 位用户参与讨论   [复制分享主题]
ttsti 发表于 2008-1-5 15:11:43 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-1-5 12:49 发表
2 y9 C  \' p' E, t9 U8 R' h# a9 y1 J" H& t9 z
我就冇真憑實據% O3 b9 f2 I& X& y8 d6 ]
但唔係貼住, 係咁用speed disc/scan disc呢一類功能係會令到HD減壽架!
% M  G9 Z& P7 }  `你知唔知呢?
5 e( ], u) P" G- r: e2 N4 o6 } 1 v' T: Q; _; F' f5 C, t
**你未碰到過, 未必代表沒此事, 因為腦場個接觸面一定大過你同我好多! (我好多時都係問 ...
4 C! x' }8 B6 }9 N
真是晕罗,现在的硬盘都是7200转,再呢个高速旋转的情况下如果磁头同磁碟接触,你认为个磁头仲有没得剩!更何况企业级10000转!
" I% y3 Z; F1 [! [+ c, K3 N8 a/ U+ a但是硬盘停止时是接触的!磁盘扫描由WINDOWS95开始用,甘你话我有没用过!
8 s9 X' ^1 Z8 d- B0 u! ?( ^电脑城个D都叫高手!拿个坏硬盘去整包没一个可以整得到!我97年开始用电脑,硬盘都用超过10只!
abc-like 发表于 2008-1-5 18:02:09 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-1-5 15:11 发表
7 u& ~. h( _, w# \1 M. x! f9 [5 d! o+ C3 U" o, x5 b- [$ w# p( Y
真是晕罗,现在的硬盘都是7200转,再呢个高速旋转的情况下如果磁头同磁碟接触,你认为个磁头仲有没得剩!更何况企业级10000转!- u( s7 J7 X! O, |, t' e8 q
但是硬盘停止时是接触的!磁盘扫描由WINDOWS95开始用,甘你话我有没用过!
( n2 X, K0 }& u% X/ _电 ...
9 X: |- k/ N9 C# j3 ^4 N
嘩~!你都好多HD用喎! (我買過兩只新既, 真係好貴貴)
ttsti 发表于 2008-1-5 19:17:52 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-1-5 18:02 发表 4 V7 w' W8 H3 m8 [
& d& u9 J( k0 T- e- {4 C0 L# j
嘩~!你都好多HD用喎! (我買過兩只新既, 真係好貴貴)
  y! U8 d, S' ~! c( W; n/ S% S
唉,以加都插住3只系度!日日是甘BT,其中一只都2年了!之前个只160G吾是坏是比我一脚踢坏佐的,心痛啊!
abc-like 发表于 2008-1-5 20:21:40 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-1-5 19:17 发表
" p9 D) l" C, A# ?" |, d/ N( \" @0 e
唉,以加都插住3只系度!日日是甘BT,其中一只都2年了!之前个只160G吾是坏是比我一脚踢坏佐的,心痛啊!

( m7 h- V0 s  z  l+ G 駛唔駛插咁多只呀?
* q+ S* ^1 P, i& u5 \4 D一只40G夠晒啦~!
: q4 W' x! s) y8 T. t! F$ @- B
) M3 H; Z3 W, j! P- b6 @你做乜要踢佢啊~! (一般黎講我一定盡量少重裝, 盡量唔格盤架! 所以都保養得好好, 冇bad setter!)
ttsti 发表于 2008-1-5 22:20:41 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-1-5 20:21 发表
- y2 @6 c8 X4 t# p  _1 v
: c/ A8 @% d8 H  o: o" P3 U8 } 駛唔駛插咁多只呀?# L7 d6 ^* L! ]% I# d
一只40G夠晒啦~!
  q5 w% H) E: N  w" j3 ~5 E) X: ?. ?
你做乜要踢佢啊~! (一般黎講我一定盡量少重裝, 盡量唔格盤架! 所以都保養得好好, 冇bad setter!)
( I- E& W) k/ @5 Q9 k
40G吾好讲笑了,装个VISTA系统都没佐一半了,我要睇片打机,没几百G边够用啊
abc-like 发表于 2008-1-5 22:56:51 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-1-5 22:20 发表 8 q3 Y' ~9 E% h" w

7 W+ |% u3 g! O, ~40G吾好讲笑了,装个VISTA系统都没佐一半了,我要睇片打机,没几百G边够用啊
7 y8 D4 L. V7 n1 f% t
40G都好夠用啦! 我一樣睇片(不過我唔打3d games既!)
6 s8 V: x% [: @+ t裝vista有乜用, 遲吓佢又轉版, 向下兼容DDR-ram架! (我打咗本買ram, 行雙程!)
ttsti 发表于 2008-1-6 15:27:41 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-1-5 22:56 发表   L+ S: }' J  Z8 _  _! w1 Z
( ^3 Q$ x  ?8 B" y. P
40G都好夠用啦! 我一樣睇片(不過我唔打3d games既!)9 k& j. I4 H. ~, g" q( H
裝vista有乜用, 遲吓佢又轉版, 向下兼容DDR-ram架! (我打咗本買ram, 行雙程!)

* c: c* Y' A4 x( _  g转版,转乜也版啊,我就知道SP1差吾多出这,向下兼容DDR吾是好明白,
2 M. w6 U3 [( O& `DDR双通道我试过没问题(512M X 2),DDR2双通道都没问题(1G X 2)!
abc-like 发表于 2008-1-6 16:38:03 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-1-6 15:27 发表 8 ^7 G& }: T. ~- G
+ ?( V- Y0 [5 t4 s
转版,转乜也版啊,我就知道SP1差吾多出这,向下兼容DDR吾是好明白,
4 w1 e9 ^0 p+ K# |* nDDR双通道我试过没问题(512M X 2),DDR2双通道都没问题(1G X 2)!

0 B  E, @( B0 b* |$ {2 `/ l 維也納是也!6 A! A$ `+ e8 V) k* X* V* f" l# `
我現機就係行雙通,真係幾順 (不過D ram貴!啱啱睇完本書[超寸厚])
ttsti 发表于 2008-1-6 20:35:35 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-1-6 16:38 发表 ! L" W! h- Z; b) w, T( A

% C  O9 O  B6 c5 N8 t 維也納是也!
5 Y9 @5 Y; E; T" Q% t# G我現機就係行雙通,真係幾順 (不過D ram貴!啱啱睇完本書[超寸厚])
/ G0 l% C9 u; C! P) }5 ]. h  s
RAM贵,1G先至买135蚊,2G已经跌低过300,相比1年前1G买600蚊便一大截!!
abc-like 发表于 2008-1-6 20:45:49 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2008-1-6 20:35 发表 # y8 ?/ v& F6 F
8 a5 {/ n& z7 C$ s# g" S
RAM贵,1G先至买135蚊,2G已经跌低过300,相比1年前1G买600蚊便一大截!!

0 o) g7 Q" b2 B9 @ 我買咗512 x2 3百柒呀
' J" i# z1 i  k' l& ?: ^ (走咗個寶3百2咋!)
jinguang 发表于 2008-1-6 21:57:08 | 显示全部楼层
看上去不错啊,不过目前还没有机会尝试。
wjr5200 发表于 2008-1-24 01:23:50 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-1-1 10:44 发表 + w4 e# C2 v' k
一向奉行傻瓜菜鸟办法,清空该盘,在XP下格成NTFS!玩DOS不是菜鸟所为!

6 o8 G: V: g' J6 v1 w" M9 g
# y# G2 Z, e, v/ \: F5 j1 f0 k本人也一直用此法多年了