[动漫讨论] 有没办法将《数码暴龙:超恶魔兽的反击》新旧配音合成起来?

ninaomu 发布于2007-12-31 13:11 2524 次浏览 15 位用户参与讨论  关闭   [复制分享主题]
RT~
$ l4 L$ G. x2 L6 E* h       今天看了在翡翠台首播的《数码暴龙02大电影:超恶魔兽的反击》,TVB果然和上次数码暴龙04剧场版一样、重新配音了,除了大輔,其他角色都用回02TV版时嘅原班人马。大輔的声音始终不够娟姐那样震撼人心(特别是剧情高潮阶段)
, d* I6 S, w0 ], F+ j. W1 C) _       很纳闷,明明TVB已经可以分成多条声轨让配音员各自单独配音,点解唔可以单独保留电影版娟姐嘅声轨而其他角色嘅电视原班配音重配咧?  
( z2 v* ~/ z  {+ m+ A: q- M       唔知有录影版后,可唔可以将电影版(BT有得down)里娟姐嘅部分提取出来,然后合落电视版嘅音轨到咧?

已有(15)人评论

Laputa81 发表于 2007-12-31 14:24:50 | 显示全部楼层
如果可以嘅话咁就梗喺最好添啦~~~# [" r) ^% l9 j

* c9 \* `; _9 z8 {7 w8 Z; g: l等有能之士搞咯··············
huang 发表于 2007-12-31 14:33:57 | 显示全部楼层
这个难度很高,有时间都吾会搞D甘架野的啦!相当于删了原音频' C. ~. A7 ^; K2 j( @+ y2 T- V
再加入其他音频,如果只是单纯几个地方是这样的就很容易解决
$ S/ J' R: g# u1 ]: m" O( z# v如果是全集的话,无返一日都搞吾定,相信无边个会傻下傻稳D甘
7 b4 @/ A  R2 y4 d% r架野来搞的了,同浪费时间没有分别
熊猫仔 发表于 2007-12-31 18:25:14 | 显示全部楼层
我林应该系得嘅!but难度应该几高!~今日睇完晒未睇过嘅数码暴龙剧场版!!!~~~d感觉熟悉又陌生``````
火中君 发表于 2007-12-31 20:13:46 | 显示全部楼层
今天的有人录吗?很期待啊!
ninaomu 发表于 2007-12-31 21:39:22 | 显示全部楼层
真係唔明,明明琴日嘅哆啦A梦大电影:大雄与机械人王国,无线都沿用番电影版嘅配音(娟姐配大雄)而无重新配音啦$ R" V; E* E4 }$ Q8 E
点解数码暴龙02嘅剧场版又要重新配音WO
梦の天使 发表于 2007-12-31 23:00:41 | 显示全部楼层
不是原来的人配音咩,会有少少不习惯哦
累斗累 发表于 2008-1-2 12:59:17 | 显示全部楼层
我觉得TVB配得好过DVD配的
ninaomu 发表于 2008-1-2 18:46:31 | 显示全部楼层
原帖由 累斗累 于 2008-1-2 12:59 发表 5 T0 c/ B; t; L* j  E2 ]
我觉得TVB配得好过DVD配的
  a  |$ L- |2 ^4 J3 |6 k
电视版重配翻译上有改进,但连娟姐嘅配音都换埋
jaujau 发表于 2008-1-5 14:44:19 | 显示全部楼层
其實我諗係因為vcd/電影版的翻譯好差...所以要重新配過. t  `, f- _# ~( I& H! p: T& l* P
同埋有幾句改咗嘅對白都係大輔講,所以要再配過?!
ninaomu 发表于 2008-1-5 22:20:59 | 显示全部楼层
原帖由 jaujau 于 2008-1-5 14:44 发表 2 O) p" F1 O# o9 U
其實我諗係因為vcd/電影版的翻譯好差...所以要重新配過
9 `: x9 ^! y9 p8 |同埋有幾句改咗嘅對白都係大輔講,所以要再配過?!
/ R$ V1 T2 Y+ `# e" K' f) g% C
唔係伐,如果因为有几句、就要连娟姐嘅配音都换埋,未免太过精益求精了?。。。。。
cicicruby 发表于 2008-1-5 22:58:50 | 显示全部楼层
我都好想听到娟姐嘎版本阿···现在体多拉a梦都觉得没以前感好体拉
12下一页