[其它更多] 二十四孝图

yjb338 发布于2007-11-20 10:46 2282 次浏览 22 位用户参与讨论   [复制分享主题]
天堂 发表于 2007-11-22 20:33:30 | 显示全部楼层
甘神秘~~~
yjb338 发表于 2007-11-23 03:40:38 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-11-20 12:03 发表 + M1 n; z% |' q$ u( T
睇完曬,雖然大部分都好有道理但是12同15未必太……
; Q# P  n& O2 s) a
* K* w3 H$ X3 ]# u- e/ i$ r: @
中国传统文化,洋人好难理解.
yjb338 发表于 2007-11-23 03:41:53 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2007-11-20 17:14 发表
: ]6 S/ c2 U8 \% {喺唔喺有两幅重复咗啊??? 3 R# }/ k$ ~% M, n
  W  b- {: S2 e; E: }7 w+ f
04-05
0 A6 ]: T; I+ F# `: Y
图片吾够用,顶住档呱~~
夜月星辰 发表于 2007-11-23 22:47:42 | 显示全部楼层
原帖由 yjb338 于 2007-11-23 03:40 发表
# i& _' T2 s6 Y" i0 Z( m2 B! W7 Y) ~3 J% c% h) O. {, I
中国传统文化,洋人好难理解.
$ I. E8 t( d- y2 c: a, L

/ X! N& _! T- E& k! U....................................................$ ]: u/ g# ^( R$ u
乜意思啊你
/ a. m! I# a- w咁我覺得呢2個係幾有問題
3 i4 }7 w9 k% P  d  y$ [! P; }" L" q某程度來講係好有問題
yjb338 发表于 2007-11-23 23:24:09 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-11-23 22:47 发表
0 O5 `/ O5 [& [' R) R, b* Z! I, l3 q  o

: |" ~; S3 H9 Y% M* l5 J0 G4 h....................................................
/ h- l6 I: q4 J4 ~3 U7 U: G$ n乜意思啊你
; G; @- u2 a+ ^% i8 Q咁我覺得呢2個係幾有問題 ( ~/ {& l- S, t# f! n
某程度來講係好有問題
; B" O/ S* k; W! x
要熏陶过传统的儒家思想才明了.讲真,我都吾算太明.
夜月星辰 发表于 2007-11-23 23:33:12 | 显示全部楼层
大部分我都明嘎
, W- D& u. G. w/ x$ W) f不過12埋子個個我真係理解唔到咯
% s6 n7 b" C$ p& N你須知道,兒子都係一條生命啊! p# H+ I+ F  Y: T# k

8 ~+ B4 A$ R. q; f9 c! f同15,個丈夫未免太……" N0 V4 D' E) T
呢個世界上有意外呢樣嘢4 I6 p' M6 c: O' L
kururu 发表于 2007-11-24 19:02:12 | 显示全部楼层
尽下孝道先~~~~~~~~~~! " ^* Z9 s' S) L1 l0 u
& Y  z% v: A. p! z8 Q$ m
xing 发表于 2007-11-24 19:05:00 | 显示全部楼层
孝?
  _( N7 ^9 ?0 ~7 K7 m' Y道理來的?
熊猫仔 发表于 2007-11-25 12:43:12 | 显示全部楼层
睇下先`````
熊猫仔 发表于 2007-11-25 13:03:22 | 显示全部楼层
睇完噜``````````````````对d名书既作者有d怀疑,因为24孝中提到既书基本上都无人知作者系边个,有d书只有编者而无作者`````
qpman 发表于 2007-12-8 18:19:51 | 显示全部楼层
支持好像是好图顶顶~~