[软件应用]  希望各位高手推荐D软件过小弟!!

netasa 发布于2007-10-19 01:23 3930 次浏览 30 位用户参与讨论   [复制分享主题]
 话事解係咁样一回事! 一个亲戚啦,年纪唔细了,算係我长辈(辈份高阿唔可以得罪呢!)唔知响边度以所谓嘅“抵”嘅价钱买左部古董机(电脑)番嚟自己玩! 部机用WIN98成日出问题,佢知我有研究,要我搞搞佢部机,至少睇咩片都得用果时唔好成日出错同埋蓝屏!我谂我都好耐无用D慢机了,一下子唔知同佢安D咩软件好,最紧要顺开每样程序都唔好太慢。 唔知各位高手有无咩好软件介绍下!!
: q+ Y# [, N( P  V1 B
2 ^0 ]. |5 S' z+ {, h配置: 赛阳 450MHZ  128M内存 10G硬盘 ATI野人2PLUS 8M显卡 VIA嘅P3板 板载4.1声卡 VIA嘅USB2.0卡 CDROM54X 软驱 5合一读卡器 10-100M网卡- T& W( F8 c! P  E; j" n' ]

5 ~; `% b. i8 S" m. g1 `$ p7 P2 v  W1 H
我只打算帮佢装个ME系统,不过就唔知有边D好使好用嘅软件希望各位推荐一下!! 
9 x4 m* u! y0 f; S' H! h* @( X2 c8 h
; A2 R: b6 n' S" S& o! `: b* Q例如睇图、听歌、睇碟、上网听收音机、睇短片之类嘅操作,唔好太占用内存同埋影响速度嘅就得了!功能少唔紧要!+ j" Q. [- `' Y; c( B) n1 i  x/ d

+ C  S2 o8 o, O8 |% s: k+ b. Q7 {各位帮帮忙!

已有(30)人评论

abc-like 发表于 2007-10-19 07:07:01 | 显示全部楼层
咁早晨~重早過我呀吓
abc-like 发表于 2007-10-19 07:23:16 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2007-10-19 01:23 发表
, @4 t- A8 {' u- I 话事解係咁样一回事! 一个亲戚啦,年纪唔细了,算係我长辈(辈份高阿唔可以得罪呢!)唔知响边度以所谓嘅“抵”嘅价钱买左部古董机(电脑)番嚟自己玩! 部机用WIN98成日出问题,佢知我有研究,要我搞搞佢 ...

7 @) X" q6 t9 o4 k3 S/ NwinAMP就唔好裝,好耐之前就係裝過新版,鬼s咁食資源既.....不過果時又唔係有p3喎!$ |, x  ^- M: h% A. g5 D
你不防注意1吓個防毒吧!唔好咁佔資源對部機既速度都會有好大既影響,邊1個最唔佔資源我就不能確定,但Mcafee就一定好佔資源;另,注意有d免費既防毒太複雜。
# B1 N! Q$ ]. J% A" F8 Y$ r: Z
- Q9 v" M+ Z7 q; h( J# W暫時祇能裝得愈少就對個速度影響得最少。我係咁多意見了!) v3 H. `* ]& e( N; i( B
# s! L0 P, _- K
一般都可以跑既,慢1d咁遮。
( G3 o  Z( z: J+ K2 H# N$ M; Z! `6 i" f9 g7 u3 o
就真係完全冇辦法了,因我真係試過好多方法,除非佢祇係用office及1,2個軟件,就會冇乜出現藍。(因我真係試過冇乜出現藍既公司機。)
$ {. u  M8 U& Z3 ^2 G, |: Q* \# ?8 x# g
***祝君好運
tandong 发表于 2007-10-19 08:36:15 | 显示全部楼层
主要是要用绿色软件啦,  ]* j- V" `: r# f. m6 a) b- e- z
1 L) t" Z, Y$ P1 a! [: e- i
Mplayer KK编译版 20070408
7 F0 q8 o( H- B0 w( X  B8 f软件大小  3.09 MB  通达OA免费下载试用    新思创OA终身免费抢先     
$ y* z, f7 Y# M! v! {) l, S软件类别  国外软件/媒体播放 9 T( V7 _) t. a) |
运行环境 Win2003, WinXp, Win2000, Nt, WinMe, Win9x
" s5 B$ Q( o0 }$ P$ K4 R, s& }5 I) I: f- \授权方式  免费版 0 [+ J) C! |( z
软件等级   * n% Z/ Z. n. p, S/ S" h+ w
软件语言 英文
' h1 I; U- k- l5 F$ X- n1 w( x整理时间  2007-4-10 11:55:11
6 Y  B  V  |1 ]插件情况   
, h/ ^; B% T2 l2 X$ g相关连接  www.extra.hu/deje/..$ B  j' q( L; [. n0 z

! q0 J$ H* c2 v& j7 ?开发作者   9 z( S& q/ G% t. y! f) j* s
界面预览   7 x) T4 S/ S0 a
& }5 M. T7 v2 q
软件简介:  
* ?! R' i  p; H   
. H7 T0 R& K  b2 z. w神乎奇技的媒体播放软件,让你在低配置电脑下也能流畅播放DVDrip视频,MPlayer是完完全全的绿色软件,本身编译自带了多种类型的解码器,不需要再安装xvid、ffdshow、ac3 filter、ogg、vobsub等等所谓看DVDrip必备解码器,也不会跟你的电脑原来所安装的解码器有任何冲突。
8 g: Y6 W6 Z% J( q; Z4 i3 P7 n2 {1 u# t# Z0 N
20070401: (SVN-r22870)
2 j4 V" b8 B- b, u% S7 c
- l6 O1 M6 @# _( I- 记忆播放功能:打开上次退出时未播放完毕的影片接着播放。
, T( p% b2 _- x4 c" W
2 z. ^4 K% n6 t+ }& T要打开此功能请修改kk.ini: auto_resume=11 H) ]2 m! G3 v) Q

7 W7 q' n8 Z5 D! \- x1 V- 修正rar打包的文件超过4GB引起的问题。
: `/ J; Q& Q9 J+ @0 c
2 t( T2 @3 t( F听歌:千千静听+5[1].0.1绿色精简美化版或Winamp 5.09 简体中文精简绿色版' x2 D% e8 h4 u" n  L
睇图:ACDsee中文精简绿色版6 a6 L) \# _3 o4 |( C
+ N& y' n, f  u8 [% m( P! J& U
绿色软件下载:http://www.xdowns.com/
abc-like 发表于 2007-10-19 08:45:12 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2007-10-19 08:36 发表
7 E6 U: _, q4 c( X主要是要用绿色软件啦,
- j) h9 K7 U9 l2 _% v+ |$ M1 g- F, k( r8 u  X/ k# A
Mplayer KK编译版 20070408
3 o8 j! u( ]& o+ A# a7 p% G软件大小  3.09 MB  通达OA免费下载试用    新思创OA终身免费抢先     
; i* z$ D7 s( d, _* U软件类别  国外软件/媒体播放 : j& }0 `% P1 i  K
运行环境 Win2003, WinXp, Win2000, Nt, WinM ...

t2 f# z3 \) S8 Y 個全能既風暴呢?晤係好似你咁大食 2 Y3 V+ }! B3 f: U0 s
( t7 u  T7 G# g6 k& o1 ~3 U
tandong 发表于 2007-10-19 08:50:36 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-19 08:45 发表
( z3 @' S. p4 w
4 b/ W4 s! s5 {! x0 G) S9 ~- D" S 個全能既風暴呢?好似你咁大食

& l8 f1 N! U) x  U1 O; E1 D  P食窮你!!
abc-like 发表于 2007-10-19 08:53:47 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2007-10-19 08:50 发表
; A# r. x, k$ q# q; [% H; ^0 k  D
3 N3 f% a8 S5 G% h食窮你!!

; w3 L0 ~5 \8 P9 }' d唔食都窮加啦!!!! (食緊早餐) 眼瞓....
tandong 发表于 2007-10-19 08:59:38 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-19 08:53 发表 3 F. h' Q. U% g
7 \9 L5 W5 _2 w3 P8 {# \: s0 `& N4 D7 w
唔食都窮加啦!!!! (食緊早餐) 眼瞓....

4 O3 y" o9 N- B我都去瞓覺,等陣周公度见!!
abc-like 发表于 2007-10-19 09:17:44 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2007-10-19 08:59 发表 " ]. h/ B" M- \4 }, y

3 F0 k: C1 M# t8 p, @我都去瞓覺,等陣周公度见!!
; m9 P5 l) W/ n1 T% _: E
老虎係食飽就瞓
yjb338 发表于 2007-10-19 12:32:40 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2007-10-19 01:23 发表
" q: f+ V$ A1 E$ U 话事解係咁样一回事! 一个亲戚啦,年纪唔细了,算係我长辈(辈份高阿唔可以得罪呢!)唔知响边度以所谓嘅“抵”嘅价钱买左部古董机(电脑)番嚟自己玩! 部机用WIN98成日出问题,佢知我有研究,要我搞搞佢 ...

) G* E- q* @- e  G2 F& K5 ^0 O装95啦!如果没95就装98英文版,应该就没问题啦!
ttsti 发表于 2007-10-19 13:59:22 | 显示全部楼层
128M内存都是用返98算了,播片推荐用Kmplayer绿色版,占资源好少,看图用ACDsee3.X版,听歌用Winamp优化版(没必要的插件吾好安装就好好用)!然后用Windows优化大师优化一下就没问题了!
tandong 发表于 2007-10-19 15:12:18 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2007-10-19 13:59 发表 : J" i+ m2 y3 K4 z
128M内存都是用返98算了,播片推荐用Kmplayer绿色版,占资源好少,看图用ACDsee3.X版,听歌用Winamp优化版(没必要的插件吾好安装就好好用)!然后用Windows优化大师优化一下就没问题了!
1 X, m7 W0 m% U9 H1 d- ]! p
用ME得啊,播片还是Mplayer KK编译版,就粒U嘛!用98根本不用优化大师优化!
123下一页