[每日闲聊] 点解会识睇繁体字噶?

netasa 发布于2007-10-6 02:31 7995 次浏览 63 位用户参与讨论   [复制分享主题]
championB 发表于 2007-10-6 19:31:52 | 显示全部楼层
只是会看会读不会写
夜月星辰 发表于 2007-10-6 20:52:10 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2007-10-6 10:34 发表
5 h) h- I$ ?% \% A3 T
, w$ N3 N3 a4 ?* P3 t& O; q点会重裝唔到架,格翻个盘就得啦!
) ^9 }0 z/ b: R" \
咁好麻煩啫
夜月星辰 发表于 2007-10-6 21:11:38 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-6 10:46 发表
- D0 I: w0 R8 K8 p; t; C9 j" _! ?/ J* U4 Q% o. A( k8 e; A
save唔切呀......... (我重睇醫d   MB)
6 U! p( Y8 W" T. V3 H係呀! 冇得用。 冇用!(身邊有部全新機, 但都唔係我既, 要還。)
" v- V5 q9 c% s
嚇? 點算啊?
) F% [+ j" c/ q6 D新機都係一般啫,都唔係咁好用啫
夜月星辰 发表于 2007-10-6 21:14:39 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2007-10-6 11:16 发表 $ o, ~) L% r9 m! G! }
楼主,你投左夜月姐一票未?快投喇!
$ d3 h4 J" f( S
. |! ]* U) a) u3 E8 d
老虎,你驚啊?/ t' ?, ?: D/ k  C) ?
咁狼地拉票
him8212 发表于 2007-10-6 21:22:54 | 显示全部楼层
繁体字,幼稚园已经会了。簡体字..现在学院有教。! I+ N' c$ H2 U5 ^
我打几句:老虎一定会勝出票选的,我等著看喔。
# u; }% N6 i! w, `+ N' E
, ~& ], }% J" S0 b, V* R/ ^[ 本帖最后由 him8212 于 2007-10-6 21:24 编辑 ]
salafei 发表于 2007-10-6 21:28:09 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2007-10-6 02:31 发表
: h: v. l8 L( [今天无聊间,突然想起,係咯,点解我会识睇D繁体字嘅呢?? + M  b) b" {2 \* [. A2 R

4 H9 Z3 s5 Z0 h! Q9 ~5 j围绕呢个问题,我谂左好耐始终都稳唔到一个好合理嘅答案! 出世果时就已经係用紧简体字,父母对繁体字都已经无咩印象了,平时都唔会教我啦,番 ...

) t1 ^% g' u& I& _无师自通,见到多自然识.......
abc-like 发表于 2007-10-6 22:21:29 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-10-6 21:11 发表 7 Z3 u( b9 X  P$ W8 A
" b7 t7 A4 o6 [$ c
嚇? 點算啊?* V/ z9 q! G  s6 I. P& h
新機都係一般啫,都唔係咁好用啫
& q  ]! k9 a3 {
救亡中........
8 ^/ ?6 c. s6 v1 l" |幾好用丫! 冇錢買都有得用! 算係咁了!
AWP 发表于 2007-10-6 22:34:17 | 显示全部楼层
应该是自细睇得HK电视台多挂。。。。
abc-like 发表于 2007-10-6 23:07:19 | 显示全部楼层
原帖由 salafei 于 2007-10-6 21:28 发表 3 S& S8 [$ l! K; @. s
2 |5 p' Y9 l/ W. `; R+ O1 T
无师自通,见到多自然识.......
( H3 M; c+ Z4 x" O4 P
穷字點寫 * S, u+ F) r4 F6 w
乱字點寫
netasa 发表于 2007-10-7 01:34:52 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-6 23:07 发表 0 ?  X. R9 c+ A  _# ?0 {8 d5 u
6 P- M* \, u0 ?3 J- q
穷字點寫 0 z: a4 @8 B9 G6 n. }) Q% t' z  d* S
乱字點寫  
" e" h  W5 [- {% u: Q1 e8 F, Y
& q/ b7 i( d5 Y+ _; Z% e  g
abc番正题咯! 你部机得救未阿!! 果两个我都唔识点写哦!!
abc-like 发表于 2007-10-7 09:16:52 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2007-10-7 01:34 发表
2 |: l8 a( t' q  S+ l4 U
% `$ e- ^. p/ x) w# v9 ^7 a- P6 H+ f# g4 r" n: s- J2 u
abc番正题咯! 你部机得救未阿!! 果两个我都唔识点写哦!!
# U$ n; i- d- Q8 k% n' Q
有d頭緒咁啦! 但咁短時間都未能11確知有冇/有幾多暗病, 但部機我可以接受既(因為真係快過我部超龜速XP機囉!)
' M; g% B* U+ i& N9 N" k今日就是試真佢; 但我都想1次過換晒兩部又舊又慢既龜速機(另一部遲早完架啦! 又多野撞喎!)
' |$ I5 L# J- n# t9 C4 r. b* @5 o/ Q3 t1 N' e& t  l3 p5 V5 U
救唔救得返, 真係要買另一條ddr-ram去試(最近ram價又大跌, 真係好吸引囉!)
% W  w9 L$ S, J3 M! w- C
! i1 ?; h7 ~2 y4 V重未知啊! (今朝起身一開機又暫時冇乜事....不過我知佢內部一定有野撞, 所以有時係唔正常架! )1 H* d" k' o$ w, `( U* G
5 j! q% l, U$ ~6 \9 K2 E
= = = = = =
! |9 A9 f1 Q* Z3 X做乜突然對中國文化咁有興趣呀?
tandong 发表于 2007-10-7 09:31:07 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-7 09:16 发表
/ h0 |- K$ J" }5 ^+ p) N, C4 [( L. p$ e
有d頭緒咁啦! 但咁短時間都未能11確知有冇/有幾多暗病, 但部機我可以接受既(因為真係快過我部超龜速XP機囉!)6 }) B& j5 s- ]8 `
今日就是試真佢; 但我都想1次過換晒兩部又舊又慢既龜速機(另一部遲早完架啦! 又多野撞喎!)
" f7 O' {! s7 [0 Y6 I" J4 O0 R7 C+ b
救 ...
, L. Y4 _5 g+ Q; Q, w
你2台机连在一起上网?