[每日闲聊] 点解会识睇繁体字噶?

netasa 发布于2007-10-6 02:31 7989 次浏览 63 位用户参与讨论   [复制分享主题]
今天无聊间,突然想起,係咯,点解我会识睇D繁体字嘅呢?? 
: a& v7 Z5 ]$ P- X1 Y: S( q; b  }3 ^& B2 N6 }
围绕呢个问题,我谂左好耐始终都稳唔到一个好合理嘅答案! 出世果时就已经係用紧简体字,父母对繁体字都已经无咩印象了,平时都唔会教我啦,番学学嘅又係简体字,平时写嘅又係简体字,虽然字典里唔多唔少都会有繁体字,不过我查字典嘅机率係少1% 咁就奇怪了,咁我又点解会识睇繁体字嘅呢??  谂左好耐,会唔会电视,虽然有D可能,不过细心谂番转头,以前嘅香港D电视係无字幕嘅,唔同宜家!最多听得多,但繁体字应该见得少至啱喔!况且又无“最紧要正字” 
' p) J8 t) a7 A8 u1 `- E* h, I' b! g$ I9 C: }
繁体字据闻係中华传统文化传落嚟嘅,唔通依D係血统问题?5 T$ ?" J  ]5 O
- ?4 }9 G/ W, M. F3 x; P  K
哎!不解啊!

已有(63)人评论

abc-like 发表于 2007-10-6 04:16:59 | 显示全部楼层
你上得網多囉 + {4 U" P) Q% |
1st
abc-like 发表于 2007-10-6 04:22:54 | 显示全部楼层
点解会识睇簡体字噶?
! h& G8 O9 w& \% M6 `/ A) ^* z5 F! K! H- k
自學囉! 1個1個咁學囉!
huang 发表于 2007-10-6 07:36:37 | 显示全部楼层
当然系学返来架啦
" r+ |. G8 ?- F  Y/ [其实有些字你不知
$ o3 r. l1 h& m- L: B: R不觉学左都吾知而已
tandong 发表于 2007-10-6 08:36:11 | 显示全部楼层
我以前查字典学嘅,会看不会写,写慣簡體字了!
夜月星辰 发表于 2007-10-6 08:42:23 | 显示全部楼层
咩係繁體字,咩係簡體字呢
0 C. K: {* ]/ @9 e其實,簡體字係由繁體字演變出來啫
0 g' W4 ]6 l' ]4 a7 y就算點變都好,都會有一個形係到嘅嘛
! Z- B6 p' p6 f0 a7 `所以,你會簡體字咪自然會繁體字咯. s  b+ H: n/ @+ h2 n
但是我覺得好奇的是,點解會繁體字就唔會簡體字呢+ z  ?$ D- @3 M( S! Y. r' Y
0 T# _+ @5 A4 L1 K% z/ }1 Z7 H
不過,就算你識睇,咁你會唔會寫?
( ^' d- q( B8 H6 F  i有D嘢你學咗你都未必知嘅
tandong 发表于 2007-10-6 08:48:21 | 显示全部楼层
个边升起夜月了!!!早啊!!
夜月星辰 发表于 2007-10-6 08:56:35 | 显示全部楼层
早~啱啱返來食咗飯趁有時間咪上來咯
9 X) h$ G4 {6 d( D. Y$ a) @! |聼日有人結婚,又要返工,E+ 有時間嘛, h) O  s: N" c7 h, `$ Y, z( v
/ t+ Y$ z! @/ H+ ]
ps你個簽名好搞wor~ 除却三餐不剰银,寫照啦
tandong 发表于 2007-10-6 09:03:11 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-10-6 08:56 发表 + G! s$ \2 i/ l$ N( ^6 W/ z. n
早~啱啱返來食咗飯趁有時間咪上來咯
, w6 F" S6 k5 v聼日有人結婚,又要返工,E+ 有時間嘛$ C0 g5 e0 ?- b- e

( t1 e/ L" G- ]* W0 s6 F8 f& jps你個簽名好搞wor~ 除却三餐不剰银,寫照啦

; G. V$ y* I7 Q0 L! E. H是啊,姐姐,揾日帶我去吃大茶飯啦!!
夜月星辰 发表于 2007-10-6 09:12:22 | 显示全部楼层
我話我自己bor~ 5 [9 V* K) ~1 _, A
個日去買衫買曬D錢,
' P( k+ _& \' b, l- I3 s好窮,你接濟下我啦+ h5 M( O: ?0 ~, J0 l
我D  scholarship都仲未返來
tandong 发表于 2007-10-6 09:18:42 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-10-6 09:12 发表
7 I" x& o  e& j. }2 Q0 d我話我自己bor~
9 ~& O- u1 ]  h4 ^個日去買衫買曬D錢, : T8 g4 E. D# C
好窮,你接濟下我啦) |/ C/ h; B. j' a$ N1 m% }  h/ x
我D  scholarship都仲未返來

% R; v. @' R* Q  a+ j2 H' F1 XD女人要靓吾要命噶!
  i# m% i- P( E叫太阳哥哥照住你啦!
fus 发表于 2007-10-6 09:22:51 | 显示全部楼层
我記得睇繁體字是睇港版嘅小說時學嘅。。。