[其它更多] [求助]边款DVD刻录机好用?

salafei 发布于2007-10-4 20:49 7205 次浏览 37 位用户参与讨论   [复制分享主题]
abc-like 发表于 2007-10-6 09:53:36 | 显示全部楼层
原帖由 salafei 于 2007-10-4 20:49 发表
. W8 K" h3 V( e" [' a) k# W% B$ {个硬盘Down埋好多片,惊某日特然坏,所以想买个DVD刻录机,市面上好多款,只只都有人话好同吾好,搞到我都糊涂晒了.求教下高手......边个牌子型号既DVD刻录机好用,麻烦推荐下喇~~~
$ }9 T; E) d! k, [; p" Z6 {  ^/ W, ]- H9 }
PS.之前用紧微星既COMBO,觉得都 ...

& H9 {/ z6 V3 F5 A* o- E 唔買藍光?4 j" V. {& T" Z* C( ?
我以前就問過行家(專賣既人士), 佢答LG。(我都係照佢咁買, 都OK). j( a5 C% x8 t' O: Q& R- a% N
但大陸就唔一定相同lu!!!!
ttsti 发表于 2007-10-6 14:20:56 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-6 09:53 发表 6 t1 h; Z$ d5 O6 R1 Q$ W3 `! K+ N
  q/ R7 E6 j9 w
唔買藍光?5 B- h$ S% B. w4 R- @1 ?9 j
我以前就問過行家(專賣既人士), 佢答LG。(我都係照佢咁買, 都OK)  ?  k/ }* E/ o
: y( l% X2 y. o* h. ?" Y4 e( n  o! r
买个蓝光光驱够买台电脑罗!!
abc-like 发表于 2007-10-9 10:32:57 | 显示全部楼层
原帖由 ttsti 于 2007-10-6 14:20 发表
* q$ [8 k1 \! m* ?, H; A7 R: r% [) h0 Q9 j# L
买个蓝光光驱够买台电脑罗!!

( f4 m3 [, P3 ^: I  o 咁樓主有錢的話唔軀既
AWP 发表于 2007-10-9 10:44:58 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-6 09:53 发表 # r" [' W$ \: Y* Q3 C" z
* Z7 e6 K1 f, g# v
唔買藍光?
  s6 Q$ i  q; U4 N+ v1 }8 ~我以前就問過行家(專賣既人士), 佢答LG。(我都係照佢咁買, 都OK)6 }5 a. D; o; n3 F
- J& e9 d7 g5 ^' L  T5 V4 ^
蓝光现在好贵啊 " R- k; Y2 V  g+ {) Q
DVD-RW还是用建兴...
小莉 发表于 2007-10-10 01:30:34 | 显示全部楼层
我都要准备买番一个啦.没硬盘用.唉
Markus 发表于 2007-12-25 16:16:47 | 显示全部楼层
刻录品质来讲系双方面既问题啦~!既要刻录机质量,但又要有翻甘上质量既刻录碟先可以称得上好的品质,光驱品质有好多选择,先锋啦,华硕啦,建兴啦,浦科特,呢4家系现时来讲系属于比较好的,从刻录品质来讲,先锋同浦科特系比较好,速度就系华硕同建兴,所以选择都系根据你个人来讲,而且仲要睇你用咩牌子既刻录碟,唔同既牌子就唔同质量,切记~~!唔好贪平~!一般建议你用威宝同三菱既刻录碟,虽然价格会贵D,刻录质量比较有保证。你可以考虑清楚先行动。
wjr5200 发表于 2007-12-30 07:52:12 | 显示全部楼层
CD-R out左几十年啦,又贵容量又小,买个DVD刻录啦,先*和华*(不做广告) 的都不错,都是同一家厂做出来的,我用的就是先*的刻2.5元左右的盘未出过问题
wjr5200 发表于 2007-12-30 07:53:54 | 显示全部楼层
原帖由 yjb338 于 2007-10-6 09:34 发表
! M  o6 Z) D% r6 {2 p' t- A
. n5 s5 {, m" n# |2 ?吾係碗仔面係袋装面,五联包果只.
# b" `( b# n8 X& |5 U
方便面吃多了对身体不好,小心吖
abc-like 发表于 2008-1-3 11:05:53 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2007-10-6 09:43 发表 % b9 ~: z$ E* y/ }) E) |; K" J; C
6 K6 F+ @+ b3 h$ Z
/ K; Y$ v% y) Q$ I  `1 C% ]
个包装盒度一般都支有注明可支持嘅光碟格式同埋可以用到嘅最高刻录速度! 如果写单面双层咁都一样表示係D9,不过D9嘅碟好贵!
" ~9 f- K) V" M1 J
3 T  r. M8 ?# f至于RAM呢有支持就一定有写嘅,如果想确定一下嘅就问清楚卖果个人! 如果 ...
8 l# T; ~% ?6 W( P# m& I3 m
5x碟, 但盤限速咁點行呀?
cshong 发表于 2009-11-24 11:02:20 | 显示全部楼层
对我来说,pioneer品牌的DVD刻录机最好(品质好)。

xiaolong 发表于 2009-11-28 16:27:14 | 显示全部楼层
我的是nec的,感觉也不错。

kyo1983 发表于 2009-11-28 18:21:56 | 显示全部楼层
依家D刻录机技术都好成熟了,我以前用开先锋,依家唔知咩牌子好呢