[每日闲聊] 棋灵王71-75有tvb粤语合了,终于...另感谢我地论坛的tandong,幻影传说,huang!

corry 发布于2007-8-11 18:43 10370 次浏览 91 位用户参与讨论  关闭   [复制分享主题]
kalaso 发表于 2007-8-12 00:26:18 | 显示全部楼层
原帖由 唔知 于 2007-8-12 00:21 发表
: X' W3 T. |3 ~; {3 w; ?3 O7 N/ n# G1 i

4 p  b9 w! O' x  {3 N) v2 h. D系啊...小朋友钟意到处留情噶....
8 @" F4 Z" ^' h- T. Z
) o2 K' r! n) J8 r2 y
到处流口水唔卫生O~
kalaso 发表于 2007-8-12 00:27:11 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2007-8-11 23:51 发表 7 c. S) q7 K4 y. O, x
1 P2 @1 M' v2 u! R' N( q* Y
+ x" z. t- }: s4 a5 T9 I# p0 k( ]
5 U/ B& b) I! a9 o

( f; n# W: H% h1 t3 m嗰個帖我好似有入过去~~~
- }' t5 `. |2 _% V% U5 Z. F+ w; O不过当时好似无提到··············
$ Y) j6 B- u# Q3 V# v! O再去瞄瞄先~~~~ # @8 a: {$ u& [# @: G' x
. @7 s& Y% M7 Z

- D1 I2 v0 Y) W& b& P$ `: U0 p. [我都瞓噜··········早透~~~
/ T2 i' G# ~+ }+ v
9 i* M1 R$ b" b$ `; ^! p* a. q. l
唔好响树扮瞓
唔知 发表于 2007-8-12 00:28:34 | 显示全部楼层
原帖由 kalaso 于 2007-8-12 00:26 发表
1 n, B, Q, @3 A
1 V- x8 U) O" x! W( a( u- @! I; |0 |9 [# b9 t' n7 D
到处流口水唔卫生O~
4 Y2 C* o9 O! y. V4 x

8 t) p& C2 U& a1 {) g' n# F姐姐...咩叫卫生啊???
kalaso 发表于 2007-8-12 00:28:51 | 显示全部楼层
原帖由 ninaomu 于 2007-8-12 00:19 发表 4 m: h+ J' R4 Y" H
大家都咁早睡呀。。。。。。。

# F( i( c1 p4 O1 c+ o, U6 U4 e$ u5 H1 I$ C
早睡早醒~~ 4 }3 s: N  F0 m3 t
今日才刚开始~
平常心 发表于 2007-8-12 00:42:37 | 显示全部楼层
15号就有,我加紧下41--50先,多谢,
netasa 发表于 2007-8-12 02:18:25 | 显示全部楼层
我嚟撑一下! 未下载晒果D到时一次过咯,放心预我一粒种! 不过我只可以支持RMVB格式,AVI太大全集好难做种!(局网上传速度一般). I' j% W9 {1 W3 A' b1 e- l

; ^; ?0 e4 }/ E; L1 s9 f关于合成效果, 30集打后,有一D集数开头嘅果段回顾上一集剧情果时,有D背景音乐不太协调,好明显係照用番上一集嘅配音,所以D背景音乐感觉乱!!不过影响!  依点係睇片时最容易感觉到嘅唔妥。 其他好好,有D1秒嘅语气都比你用日语填了,好嘢   辛苦晒阿! 等待最后嘅冲刺!!
corry 发表于 2007-8-12 05:18:53 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2007-8-12 02:18 发表
; y1 g% w4 b5 M# z( U; u/ ^7 T我嚟撑一下! 未下载晒果D到时一次过咯,放心预我一粒种! 不过我只可以支持RMVB格式,AVI太大全集好难做种!(局网上传速度一般)
* |$ |& V& a, \! [8 p1 {6 D6 M
; ~9 A5 [7 @/ K. W关于合成效果, 30集打后,有一D集数开头嘅果段回顾上一集剧情果时,有 ...

0 @% U* d# o3 F3 e* F: B% r& q0 u
% T) O" e: E% P& j; i( D. ~" Z+ F甘樣.......有點集數個斷回憶錄cut佐只好補上集的粵語,30集之後應該都有10集左右係補上集伽,應該係換佐下合成回憶錄伽方法,以前1-30集好似補的那些回憶錄係不補日語的背景音,應該難發覺點呱,後來開始的盡量在回憶錄之間每句補日語背景音感覺可能好點....所以變到......都有念過cut佐的回憶錄全部補上日語的回憶錄....後來覺得補粵語好點,或者給點意見關於呢個回憶錄伽......
netasa 发表于 2007-8-12 08:56:43 | 显示全部楼层
原帖由 corry 于 2007-8-12 05:18 发表 8 E, o0 H* T9 T! p3 F

5 _9 f4 j% E' z9 w4 a
3 E3 N5 ?' o+ p3 c甘樣.......有點集數個斷回憶錄cut佐只好補上集的粵語,30集之後應該都有10集左右係補上集伽,應該係換佐下合成回憶錄伽方法,以前1-30集好似補的那些回憶錄係不補日語的背景音,應該難發覺點呱,後來開始的 ...

- M1 B9 d( N- J* i9 b) a* u
! M6 z( s) A7 ?" H1 `5 X其实用日语嘅,我觉得唔好!都係粤语好D!! 如果粤语嘅用回上一集的配音,果时无背景音效只有语音时,可以尝试下在OST中的音乐加入,咁样感觉完整顺畅。 如果有背景音乐在可以尝试整细声音点!!之后加OST,OST比配音大声音少少,咁样睇果时就无咁明显听得出有什么不顺嘅感觉! 
" \- w8 T: i  |8 C1 H6 }. f, x- I, d) q
其实个预告都可以做成埋粤语嘅!! 只要将下一集嘅配音剪出嚟配+埋OST做伴音就得不过几考人耐性同时花多点时间!!
corry 发表于 2007-8-12 09:09:28 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2007-8-12 08:56 发表 6 V: ?1 J9 P/ I2 ?3 _
! D$ z0 G! W; K0 x. ~( M( D

7 R& o. q7 p* V- |  [! f其实用日语嘅,我觉得唔好!都係粤语好D!! 如果粤语嘅用回上一集的配音,果时无背景音效只有语音时,可以尝试下在OST中的音乐加入,咁样感觉完整顺畅。 如果有背景音乐在可以尝试整细声音点!!之后加O ...

/ o, C0 u9 f+ m% O& Q! I$ x9 y7 c4 K( S
係阿,同感,開始有甘打算,但時間無甘多,覺得預告在ed后不打緊,將個回憶錄整粵語,預告那兒就放下了,捂好介意。
netasa 发表于 2007-8-12 09:25:08 | 显示全部楼层
原帖由 corry 于 2007-8-12 09:09 发表
( A( M0 E# w9 Q' `- H/ j# _7 H
0 v8 k8 W, D! w  \8 _5 C
* }, J7 l0 ?4 K& v係阿,同感,開始有甘打算,但時間無甘多,覺得預告在ed后不打緊,將個回憶錄整粵語,預告那兒就放下了,捂好介意。

" z7 T# {' j6 h! q& [& o& y  I" }7 S+ R6 J3 h% p4 }
其实预告我试整过粤语嘅,不过一直无啱的OST配!之后忙于合成第D。一直无理到!!谂住下载完先去搞下,其实我係想合成MKV的,但照样用RMVB作为内嵌,咁样可减少文件大细时可以选择不同的配音与字幕,一举好多得!!
Laputa81 发表于 2007-8-12 09:58:42 | 显示全部楼层
原帖由 幻影傳說 于 2007-8-11 23:52 发表
3 [; _2 @. ]: G* b6 {, O, }: d6 r) G! m

4 [7 Q' n( Q! H2 j其實係差幾毫米咋
# k7 P* H! \4 I9 }# U* P' k" D4 F唔好話俾人知喎
% v6 z6 e: Y' m: z7 \ps:夠鐘訓覺喇~~學左AWP添

2 e- t' s/ f& r, {: R' f7 D5 t& m
7 `$ y4 d# \4 z2 y  s+ e
4 }+ `% N8 o6 n: F  ?% B0 m3 R, _# t2 T6 o* |4 n8 K( O) D
9 U2 \  @2 ]9 r6 T) O" M/ F$ a& c
几毫米咪即喺约=无差距啦~~~~ 2 ~! z8 E& f0 _, ?: u! h

5 c" k- x/ L+ n4 E2 ]
& @  P# y  P( I; ?" P/ y( P你几时开始咁早瞓咖???
/ x0 X. K9 [5 [) `7 H. k乜你唔喺夜游人嚟嘅咩???
Laputa81 发表于 2007-8-12 10:00:03 | 显示全部楼层
原帖由 ninaomu 于 2007-8-12 00:19 发表
! w6 U" F6 g9 @大家都咁早睡呀。。。。。。。

$ o( v2 N* K; ]
8 a2 ?) P5 `2 S1 p; S- W
( S) h, G' q: C  }- E) k; G+ }% @3 n9 [8 a! P' |4 o
咁12点左右又真喺几早嗄啰~~~~