[生活智能] [求助]mkv一問

ChoRyuJin 发布于2007-6-10 00:56 1305 次浏览 8 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<p>我的電腦是celeron1.8ghz</p><p>96mb ram ddr</p><p>以前播 mkv ok</p><p>不過依家唔記得邊個 ver 的軟件可以冇禁死機</p><p>我依家睇 mkv</p><p>有 mpc</p><p>ffdshow[3-6-2007]</p><p>vs filter</p><p>matroska</p><p>一齊開!</p><p>本身 mpc 都幾耗記憶體 20k</p><p>再加以上種</p><p>跟本冇可能睇到片</p><p>因為影格又疾</p><p>但聲正常速度輸出</p><p>片接不上聲</p><p>有什麼解救?</p><p>如果只裝 splitter 是不是不會那麼死機?</p><p>因為 ax 檔不會啟動 exe</p><p>但是 <a href="http://www.sourceforge.net">www.sourceforge.net</a> 的 splitter 檔我不懂安裝</p><p>是不是只要放在c:\windows\system32 就ok嗎?</p>

已有(8)人评论

ttsti 发表于 2007-6-10 03:43:28 | 显示全部楼层
<p>吾是好清楚你讲乜也!如果解码器安装混乱无乜解决办法的,只有重装系统,所以吾好乱安装解码器!</p><p>与其搞甘耐不如重装系统就更快啦!!</p>
tandong 发表于 2007-6-10 04:27:14 | 显示全部楼层
楼主不如用kmplayer播放器啦,帶晒解码器,公能又多,正在用啊!!
ChoRyuJin 发表于 2007-6-10 06:05:52 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>tandong</i>在2007-6-9 20:27:14的发言:</b><br/>楼主不如用kmplayer播放器啦,帶晒解码器,公能又多,正在用啊!!</div><p></p>好吧,我試一下啦。
415067047 发表于 2007-6-10 20:27:56 | 显示全部楼层
暴风影音都可以的
hikaruyin 发表于 2007-6-13 21:39:48 | 显示全部楼层
會唔會因為電腦配裝低?
poliysd 发表于 2007-6-17 03:46:01 | 显示全部楼层
96M DDR?你是用咩系统
stk 发表于 2007-7-1 21:33:17 | 显示全部楼层
<p>換一換pc 應該ok!!</p><p>我都有同樣問題!!!</p>
poliysd 发表于 2007-7-2 18:11:58 | 显示全部楼层
装个98系统试试