[讨论]谈恋爱与结婚的年龄解说

洪仔 发布于2005-7-15 10:33 2465 次浏览 43 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<P>10-15(少年型):以玩的心态对待爱情.现在很多中小学生都是这样.<BR>16-20(试练型):怀着好奇的心态尝试爱情的滋味,一般都以中大学生为例.<BR>21-24(合法型):根据婚姻制度.男生24,女生22的结婚制度(强调:不是一定要你在这个年龄结婚)<BR>25-30(晚婚型):现代多数人都选择"同居"或"试婚"的心态来观察对方,从而了解对方.<BR>31-36(事业型):适合一些事业心较重的人事选择.由于心态是"事业为重,儿女私情"可以抛诸脑后.<BR>37-40(危险型):适合一些不想"生孩子"的人事选择.由于女方的年龄到了这个阶段才结婚.所以对生育有一定的危险.所以建议该年龄的人事对生育的想法不要期望太高</P>+ ^6 ]% A; O7 V) E' i" i" u# C

^6 g- t* q# d2 H7 s1 o<P>以上解说全属虚构.</P>. m0 C8 V5 p* b/ O* u0 |
<P>不过本人还是觉得结婚的年龄还是24-30岁之间.不要太早.也不要太晚</P>
单选投票, 共有 18 人参与投票

距结束还有: 3088 天19 小时37 分钟

您所在的用户组没有投票权限

已有(43)人评论

猎人J 发表于 2005-7-15 10:47:08 | 显示全部楼层
<P>最好26-27结婚。。。。。。</P>
1 [7 @/ f! B# |) q<P>唔早唔迟~~30岁做老窦。。</P>  I; p  s* B/ e; p
<P>55岁左右做阿爷就爽噢!</P>

洪仔 发表于 2005-7-15 10:51:32 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>猎人J</I>在2005-7-15 2:47:08的发言:</B><BR>8 P' g' _5 N( N8 u
<P>最好26-27结婚。。。。。。</P>, N  n; L/ g2 o' b) ^
<P>唔早唔迟~~30岁做老窦。。</P>
5 K; j; W) G6 @9 V" P' m% c<P>55岁左右做阿爷就爽噢!</P></DIV>7 K# g2 ?6 Z8 e  j" p
<P>甘你会吾会选择"同居"或者"试婚"啊??</P>

anglevil 发表于 2005-7-15 14:27:40 | 显示全部楼层
<P>好遥远葛野啊~望尘莫及</P>

netasa 发表于 2005-7-15 17:08:46 | 显示全部楼层
<P>我觉得21-24啦!不过呢,我个认为早就无所谓,迟呢就有所谓咯!</P>* e: h& p  a+ @# g2 f7 x$ a
<P>主要嚟讲,唔係到时好容易会同个仔或者女有代沟架!另外人生上所遇到嘅问题越早嚟就越好!老左个仔都有番咁大个咯,就有大把时间做自己想做嘅事享受人生都米知几好啊!!</P>, n5 H# P3 M9 A0 u  l4 R7 e
<P> 举个例体检,Bug手指验血,做第一个去嘅虽然係痛,但之后睇住后边D人一个个惊嘅样都唔知几happy! 相反做最后果个,一直见住D人叫痛,就一味响度惊就最惨啦!</P>

mkfmky 发表于 2005-7-15 17:30:34 | 显示全部楼层
<P>25-26結緍差不多啦.....</P>2 X9 Z: i) Q5 m
<P>咁早結緍都唔知為咩?</P>
( N3 g, D. T  l( ?

卡哇衣 发表于 2005-7-15 18:32:10 | 显示全部楼层
我選21-24歲啊.

ekj 发表于 2005-7-15 18:36:13 | 显示全部楼层
[URL=
6 n9 I6 M, |' [9 l
  `; E1 e! V, {" i5 C早结啲...无非为生仔......
0 V6 @) P3 z5 u. I  m) q5 [: h) M. c; i. x" m1 H
迟结啲...无非为事业......]. d* d  p* h- [! m* ~  C5 e
% A: U& q2 l1 r; G0 X9 a" r# V  i
早结啲...无非为生仔....... D0 o% W9 k- r. c( ]7 e8 m

0 I) _# X+ k2 I& n! m" n# q# d迟结啲...无非为事业......[/URL]

猎人J 发表于 2005-7-15 19:32:19 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>洪仔</I>在2005-7-15 2:51:32的发言:</B><BR><BR>& L+ @1 p' K* c8 x6 m
<P>甘你会吾会选择"同居"或者"试婚"啊??</P></DIV>* N( J6 f7 O# M- Q
<P>唔会~~我谂你对自己中意嘎女仔~~系时候要畀个名份佢~~~
6 [  f6 o7 t) [& a' n2 {<P>同居嘎话呢~~我会选择系24-25之间试一年咁多~</P>

Kiver 发表于 2005-7-15 20:31:22 | 显示全部楼层
我就自己认为26岁左右最好了~~~~

nuffy1984 发表于 2005-7-15 20:35:20 | 显示全部楼层
<P>我拣30左右</P>  p: g. g% L& [3 @7 r% g+ O
<P>响应国家政策……</P>

洪仔 发表于 2005-7-15 21:15:34 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>猎人J</I>在2005-7-15 11:32:19的发言:</B><BR><BR>  H6 @. I5 D" b, s; s
<P>唔会~~我谂你对自己中意嘎女仔~~系时候要畀个名份佢~~~<BR>
5 A4 z; K+ Q( ^" x% ~% W<P>同居嘎话呢~~我会选择系24-25之间试一年咁多~</P></DIV>
( L3 M' X5 W" W: S( N9 P3 J<P>试一年??甘使咩试婚姐.你拍拖都要有翻年几的时间啦.年几时间咩都熟悉啦</P>

1234下一页