[版务建议] 粤语音轨分享区-.-

help6288 发布于2010-3-24 15:48 5761 次浏览 40 位用户参与讨论     [复制分享主题]
本帖最后由 help6288 于 2010-3-24 15:49 编辑 , L2 h; t; v0 n; i- H& {9 K9 j

7 X) c6 ^1 W( w- x! Z6 n- I9 T, f身为南方人.......% R$ f! I9 i8 C3 X

4 S) i4 H! B9 c1 a% K&^*($#^)()()(*^$)(%$##$$%^%&&&, _9 W! ]6 q8 V* E# C
&^%^(*#(I(#^%&*(*)&$@()^%$$#$%^' z0 v, q2 `' q/ S8 A5 O3 f' K
都系5打开场白啦XDD / m$ h+ f5 ^3 P7 p7 h! l

. Y/ D8 U5 e- ]* V( q0 l. z- y1 R7 n, U8 p
因为人地合成既片既清晰度或大小未必是自己所满意的
% O. t7 s8 q6 G2 e. H而且有了音轨也可省却了不少时间! A$ [, u4 n5 O" Y
因此,好希望有一个粤语音轨分享区
# f, A* [% j$ z/ X3 _# }4 q( Z. t 3 _0 V0 A' ^  L7 B5 r6 ]  G0 [- p
+ D& P# Q0 v( c" e- \* S
以上纯为我自私的建议

已有(40)人评论

alam 发表于 2010-4-9 11:59:53 | 显示全部楼层
圣斗士1-114 一直有在进行合成中,不过进度好慢,因为有其他好多新番进行中(所谓新番係指D新出左粤语 ...
% r2 y' n* ?* F4 Q9 I! anetasa 发表于 2010-3-26 05:40
7 p5 t. J, Z5 i% C  w$ c! Z8 Z

: m) F8 C$ x% ?+ o& _6 v' _5 X3 o5 Y, d( t6 S- p
由於放所有集數會花時間, 及要找好多空間, 如果合完音頻, 可否 continuous to share 其餘音頻, 等有興趣的, 自己合, 你又可以有星夢, 有興趣的好似我一樣唔識調節, 又唔使調節音頻!  哈哈!

wlwlwl 发表于 2010-4-4 14:10:27 | 显示全部楼层
同意LZ的想法

grostcar 发表于 2010-4-2 21:18:39 | 显示全部楼层
細個到依家都儲左唔少粵語動畫啦
1 v4 Z0 v. v2 R3 o  q+ D! v以前都仲有D錄影帶, 但係好多都掉左啦. {# {4 }, L* ?% z) d2 n! `
未出過碟的舊動畫就無啦

im14 发表于 2010-4-2 21:03:20 | 显示全部楼层
嗯嗯 作为伸手党~LZ建议很不错~  w$ r: @0 [' q7 y! h8 z; S$ k" u( _% T6 L
不过我唔识合成~, z( {* G( B+ Q0 E6 e3 x
唉~

aaron81 发表于 2010-3-27 14:43:19 | 显示全部楼层
这个建议吾错,但音频真的很难求,特别是粤语~

Kiver 发表于 2010-3-27 11:55:44 | 显示全部楼层
tvb成日cut野。。。搞到點音軌跟片源都唔同步。。。。。。
  H/ Y( r; q, g. E8 A2 D0 skailu 发表于 2010-3-25 13:35
* l" `% e( Y* h* \) R2 T

+ O, F- b! `9 P# R$ T; n0 {) K; s
  ?* b9 q7 A8 s& E# Y0 I+ @    这个是事实

kdash2o 发表于 2010-3-26 12:48:17 | 显示全部楼层
同意,都系听粤语比较适应!

netasa 发表于 2010-3-26 05:40:12 | 显示全部楼层
Hi!  Netasa, ( l' V! a. h2 o! Q3 Z
8 c: R5 X$ S. J6 a. {
唔怪之得那麼熟口面啦, 原來你是發 圣斗士星矢 [合成更新1-15集][音频1-20]
) o' s& k0 {1 ^1 N' B5 D...
0 X- [6 u. J2 F4 C" G" ~9 v' {2 [alam 发表于 2010-3-25 17:11
9 \. J# Y  M; t' j, L

- f4 U" B1 b" q8 h% [3 v圣斗士1-114 一直有在进行合成中,不过进度好慢,因为有其他好多新番进行中(所谓新番係指D新出左粤语配音嘅旧动漫),另外最近本人有点迷上粤语日剧,同时也忙于下载相关其他片源。SO没咩时间放出圣斗士嘅更新,在VC上下载左国语嘅部份集数,本想加上国语嘅配音,不过也有心无力!慢慢来吧!
1 M  [4 W+ B% m" Q+ W/ ]
' U5 M" v6 m/ {1 X& F0 [. E* Q5 f粤语音源来自于早期(好早咯!)嘅VCD RMVB版本! 无广告无过场,就係要补一下片源文件嘅过场音乐同埋一D空白贞之嘛,播放速度调节好容易一般慢放3%咁上下就得了,可惜嘅係牺牲小小音质! JS空间越整越细,所以基本上在JS空间係放唔完114集嘅(我指我个ID)SO有机会再发埋后面果D出嚟。6 {3 \! W" V( f" H  Y( E

7 a) m4 S1 ?0 ]PS:无需要感谢D咩,若有心就算不懂合成也可以为此出力,有好多种方法。分流、找片源、找BUG、分享你嘅经验、等等都係帮忙。最后我制作嘅音频能够对你嚟讲有用,我感到很高兴!

alam 发表于 2010-3-25 17:11:49 | 显示全部楼层
5 E5 w" P2 d9 v$ |& N6 C
讲就好好听,做就未必个个坚持到! 有D人稳到音频自己合完算了。 有D人识合不过唔识SHARE 有D ...& ^* _" ^; u/ O3 p& x* i" u
netasa 发表于 2010-3-25 02:37
* |2 _. i, t" k9 h& B; F

5 i  F$ \" Q4 W& _( L( _: U
( D" I* H, }& q. O6 ~. p6 q# Q: t   Hi!  Netasa,
" D# ^" k% M9 ^% B
: E' z7 V# y1 h& p( |% @. I唔怪之得那麼熟口面啦, 原來你是發 圣斗士星矢 [合成更新1-15集][音频1-20] http://www.dreamxt.com/bbs/thread-66921-1-6.html
9 M# B- t% W6 B. w* c7 h我之前見到 Jshare 有齊114集, 最近, 又見有人發了tv 114集及movie, 但所有都是日語/法語的, 我看到 Jshare 有人試發 合成的28, 29, 有粵語 mkv.
3 S: Z" W+ Q0 Z; I' c) m0 f所以先說 集數多可 share adjusted 音頻!  我也希望有合成高手幫手合幾集圣斗士星矢,  你的音頻 是否從 rmvb and then adjust? 其實我都嘗試合, 但前,中間, 後有部分要補上日語, 之後要變速度(好麻煩, 我也唔識合), 合了也不同步, 所以就放棄了.
; M4 m2 Z4 j$ \6 P/ ]# ?無論如何, 多謝你的1-20集的音頻!

kevinchan 发表于 2010-3-25 13:51:11 | 显示全部楼层
tvb成日cut野。。。搞到點音軌跟片源都唔同步。。。。。。+ D9 f4 k+ I" I2 a7 s* W5 i) M
kailu 发表于 2010-3-25 13:35
习惯就好了,接受现实吧

kailu 发表于 2010-3-25 13:35:27 | 显示全部楼层
tvb成日cut野。。。搞到點音軌跟片源都唔同步。。。。。。

1234下一页