[每日闲聊] 日常糖水你系点样食到的?

Kiver 发布于2022-11-28 10:15 9188 次浏览 309 位用户参与讨论   [复制分享主题]
HQS 发表于 2022-11-28 17:41:26 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-11-28 13:21
8 N8 D/ N  j: |. P2 t5 I還能上網買,那些糖水包自己沖調?
& T; S2 q3 H6 G4 A# z
额,搞错了,糖、材料上网买,自己煲汤

HQS 发表于 2022-11-28 17:43:54 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-11-28 13:23
* K1 r, S: ^/ t6 m5 D原來你也挺有心機的,煲這些我覺得太麻煩了
0 M  }6 {  ?  n0 U
为什么麻烦?削皮,切块,放足够的水,直接扔电压力煲里。等不烫了就喝

HQS 发表于 2022-11-28 17:45:12 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-11-28 13:24. |  X# e. L1 S* E
叫自己做肥仔,有多重喔?
' N( d$ ^& ^) j% F
死肥宅一般的体重。。。你觉得多少斤才叫肥?140斤以上?

rantarou 发表于 2022-11-28 17:48:39 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-11-28 17:31
& w8 m+ x; {& S- l# l; O我以前2014年在海珠区电信上班,同事带我去吃,都是五元一碗,,小小一碗,甜甜的,第一次吃,觉得好吃。 ...

( `& C7 h$ {& B0 {; e糖水唔饱好正常啦,又唔系正餐,好似下午茶咁

rantarou 发表于 2022-11-28 17:49:56 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-11-28 15:27: S8 A. c- M0 X5 a
咁请得你去你都要俾噶啦,又唔系话叫你俾人情特登去食糖水,只系话有你最中意既嘢食遮 ...

# t# N5 s' Z. C3 K* Z# W( s在档口都有啦

rantarou 发表于 2022-11-28 17:50:21 | 显示全部楼层
yukinababy 发表于 2022-11-28 15:17
4 ]* ]8 f1 M" l仲有一年多 够咗
2 ~% a& @+ D& n' R$ F4 G( S& c
咁耐好以慢慢用

HQS 发表于 2022-11-28 18:02:08 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-11-28 17:20# W8 O; q% y  l3 k; N# H
食得太多,积食既时候食,几好噶

) p2 e6 H+ ?. V; y6 c/ ~糖水喝多了,多尿而已,积食不是大解的问题吗?喝糖水对积食有功效?还真是不了解

HQS 发表于 2022-11-28 18:03:45 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-11-28 17:21
9 f" [, v; E5 t如果当水饮梗系唔好既,口渴饮下可以解渴
5 n- B1 J0 @& B% {  `3 V
好少咯,已经几个月没饮了,怕肠胃不好,容易拉肚子。甜的喜欢还是喜欢的。就是不敢尝试了

HQS 发表于 2022-11-28 18:05:35 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-11-28 17:22
! b$ g! A* V# h6 ~& ^8 v可能有其他食物既摄入呢,当年我读书咪每日2支添啦,都冇事

0 _4 i9 q& S1 u+ o! l, A& h你身体好feel呀,新陈代谢能解决。我说的那个新闻是主角完全不喝水,把可乐当水饮

HQS 发表于 2022-11-28 18:07:47 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-11-28 17:48
* t) O7 X+ {; t+ t% U6 `* F% z! N. i7 ?糖水唔饱好正常啦,又唔系正餐,好似下午茶咁
$ s+ L0 w: @2 A1 S/ S
也对,特别是那时刚帮别人装好宽带,累的一批。

crespo 发表于 2022-11-28 19:13:11 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-11-28 18:05+ U* I: t# A# Y5 |0 r6 T( g' I
你身体好feel呀,新陈代谢能解决。我说的那个新闻是主角完全不喝水,把可乐当水饮 ...

! i% m9 Y, u/ d4 r5 a$ L完全唔饮水当水饮又真系太过分啦

crespo 发表于 2022-11-28 19:13:57 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-11-28 18:03( m  B  ^. M' u
好少咯,已经几个月没饮了,怕肠胃不好,容易拉肚子。甜的喜欢还是喜欢的。就是不敢尝试了 ...
+ ]% O4 W6 G0 [) ~3 Z
如果可以戒咗梗系好啦,我戒唔到