跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[新手问题] 回帖得分同星梦係唔係有限制呢

adhk 发布于2024-1-14 11:11 594 次浏览 92 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2024-1-16 18:14:11 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-16 16:31
) x, M- _! d' u8 |6 @8 C: Y1 G其实唔简单。但係我又几好运,因为呢度嘅全部旧帖啱啱够我赚够500积分,再多就冇啦,因为已经挖尽咗,又唔 ...
: z1 }- G0 W0 s
点解是朝鲜?

十月围城 发表于 2024-1-16 18:45:28 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-16 18:14
; O2 b1 {3 ~- O5 c% h7 {! i点解是朝鲜?
9 o  V4 V5 D- {
呢个係我国家嘅论坛啲网友俾嘅称号,係讲有人唔小心犯咗规则,就被版主“执行家法”,咁巧嗰时又兴kpop、韩剧,所以大家就用诙谐嘅讲法“朝鲜”来明示“被处理”嘅意思,因为朝鲜嗰时好似比较军事极端啲~听闻係咁,换句话讲,係送某人去“荷兰”嘅意思,可以有几种意思,睇情况。

Kiver 发表于 2024-1-16 19:53:09 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-16 18:45* ~6 D* q4 J  h9 V& ~! s6 ^
呢个係我国家嘅论坛啲网友俾嘅称号,係讲有人唔小心犯咗规则,就被版主“执行家法”,咁巧嗰时又兴kpop、 ...

$ {$ T/ W7 t) G因为网站今天从韩国搬左去日本7 R6 E- T$ C6 K2 P; M' S8 o) S
; n/ f& ]0 Q# m* A9 n! B7 P( i) q2 _5 \* h
仲以为因为网站当时在韩国的原因添
- Q1 k# c# X9 Z; M) y6 f+ d送佢去北韩

十月围城 发表于 2024-1-16 23:14:58 | 显示全部楼层
, Y% y8 p1 w+ C8 _, g
Kiver 发表于 2024-1-16 19:53
3 a) }0 g! y8 T4 \因为网站今天从韩国搬左去日本# G. V2 I5 [( {. x- ?0 S. d+ S. K  T
1 \3 V7 y& t7 o  _* x
仲以为因为网站当时在韩国的原因添
0 [3 T! }+ ^- q
嗰时我一得闲就上嗰个论坛,所以就见到佢哋啲创意叫法,就慢慢学到网上潮语,但係都学唔晒。讲开又讲,原来网站可以咁样搬来搬去,唔讲真係唔知。

shiraishi 发表于 2024-1-17 11:15:36 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-1-16 16:37
/ A& n5 ~- T5 }  F  _! ]6 ~所以見好就收
  O" g/ e# M. }0 P; b$ v
你要多多收

adhk 发表于 2024-1-17 12:23:08 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2024-1-17 11:152 F3 A2 S3 \4 \& D, m7 G! X- m+ {
你要多多收
5 A2 @8 K6 U5 g, M6 m6 ^8 H9 N
其實都出得唔多啦

Kiver 发表于 2024-1-17 12:36:09 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-16 23:14- `" H7 [4 \1 X3 S6 ]8 G
嗰时我一得闲就上嗰个论坛,所以就见到佢哋啲创意叫法,就慢慢学到网上潮语,但係都学唔晒。讲开又讲,原 ...

c& E) ]& R4 g7 y就系不能搬回国内和香港

Kiver 发表于 2024-1-17 12:36:15 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-16 23:14
2 {  F/ }' }5 I, R嗰时我一得闲就上嗰个论坛,所以就见到佢哋啲创意叫法,就慢慢学到网上潮语,但係都学唔晒。讲开又讲,原 ...

# ~) Z# P( t5 j1 b就系不能搬回国内和香港

十月围城 发表于 2024-1-17 14:20:45 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-17 12:36! ~* x- u1 U+ b  `: B. @2 [
就系不能搬回国内和香港
% R9 e: B& f! E8 S6 H, k! k
如果我冇估错,你惊被带去“朝鲜”~食海鲜。

十月围城 发表于 2024-1-17 14:24:02 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-17 12:36# e4 f/ H" Y) U- `* J$ ]) [
就系不能搬回国内和香港
1 ~# i1 H% R$ K' f- N  t6 ]
因为我有睇到有啲帖~几敏感下。

Kiver 发表于 2024-1-17 14:31:30 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-17 14:242 X# _) y% T- T( P3 y& b" J
因为我有睇到有啲帖~几敏感下。

( z, K( C! G: e国内开站要备案,现在论坛以个人身份基本不会通过备案
+ T' z1 T" f. I& B- v香港,本身这里的资源都出自香港为主,那就是属地侵权

十月围城 发表于 2024-1-17 14:47:55 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-17 14:31. w/ s; v. ^4 l8 M$ s
国内开站要备案,现在论坛以个人身份基本不会通过备案
/ x% b, P8 c* f1 i. A香港,本身这里的资源都出自香港为主,那就是属地 ...
# r7 @, I* V3 ~# Y: i
“属地侵权”!?听落嚟,好似唔係嘢少~