[粤韵文化] 五千年的文明要消滅五千年的文化

superfire 发布于2022-10-6 09:26 8657 次浏览 125 位用户参与讨论   [复制分享主题]
superfire 发表于 2022-10-9 11:39:53 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-8 18:39
- N$ G. r1 _2 F, H, I6 l& X依家d翻唱都好正噶,b站睇既

) o% A1 T$ K9 ]( f8 T  ~# t如果我有小孩,我都會同去睇新的香港動漫, i  L8 p+ @+ i0 C. j) b; q9 p* G
可惜老婆都未有

crespo 发表于 2022-10-9 15:05:29 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-9 11:39/ s! h- u* v( D: ~8 ^# \
如果我有小孩,我都會同去睇新的香港動漫' P3 x) F: u0 L5 ~' z$ C
可惜老婆都未有
$ u9 j3 u: H. x4 K4 o
依家d新番都唔系俾细路哥睇噶啦

superfire 发表于 2022-10-9 16:40:29 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-9 15:05/ A4 A6 F4 O& T1 X
依家d新番都唔系俾细路哥睇噶啦

3 ^8 E9 e% t7 L/ B香港台的都系吧

crespo 发表于 2022-10-9 17:16:06 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-9 16:40$ B( a2 P$ K1 C# J3 ~4 X! m( n! l0 }, W
香港台的都系吧
8 |2 q& I! G6 _9 L
应该都系啦,细路哥睇唔明既

superfire 发表于 2022-10-10 08:53:48 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-9 17:16  y6 J; {( Y4 @0 H' G. ?
应该都系啦,细路哥睇唔明既

) J% ?# S9 P+ A* y! \/ Q: I, C應該不會,感覺現在的TVB上播的比我們細路哥時看的還低齡化了

Kiver 发表于 2022-10-10 09:14:09 | 显示全部楼层
我听到依个消息,上埋新闻时都觉得几气愤
' p7 F* s2 z/ d
  T& h2 C  |# ]1 H) m9 \& ]7 F要灭粤语的态势!

crespo 发表于 2022-10-10 10:48:02 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-10-10 09:14+ c2 v) j# }8 c7 N  I" ]
我听到依个消息,上埋新闻时都觉得几气愤
3 W  O9 e- n! Q7 B; s
2 \: m8 q" K- n% \- Q要灭粤语的态势!

' C& R$ |2 P. q2 c温水煮蛙,d蛙仲叫“给力”,问你死未

crespo 发表于 2022-10-10 10:49:09 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-10 08:53
) _3 k0 T) E2 _% D% ~應該不會,感覺現在的TVB上播的比我們細路哥時看的還低齡化了
* \+ S. o8 _/ @* \) `4 I
viu仲多啊,连超级飞侠都有

superfire 发表于 2022-10-11 08:54:16 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-10 10:49
  o$ D# C1 z! h6 m2 Z( B+ ^viu仲多啊,连超级飞侠都有
% W' z, B# L8 s6 d- W
哦,原來系咁,冇小朋友,所以冇關注
, j; b9 J2 y' ^6 V0 k$ }3 l

superfire 发表于 2022-10-11 08:55:39 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-10-10 09:14
) I& Y; o* q4 T/ C) y我听到依个消息,上埋新闻时都觉得几气愤; E9 ]; B' X0 ~8 P/ J2 E
: q: x4 r! G2 R
要灭粤语的态势!
% F$ [/ P* _* [% r2 C! v: ~
現在能堅持粵語的電視台也不多了,特別系粵語新聞報導,《DV》現場還堅持

Kiver 发表于 2022-10-11 09:28:01 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-11 08:55
9 D# J+ P" d3 h% Q現在能堅持粵語的電視台也不多了,特別系粵語新聞報導,《DV》現場還堅持 ...

. P2 M$ k6 ^9 r; b& K珠江台依家的 超粤未来 的节目都可以,
5 V7 x% t3 ?" P其实真的要从小抓起,要坚持每年都有这类节目先掂

crespo 发表于 2022-10-11 10:00:17 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-11 08:54
* o) H+ [4 H) a0 {& W! D8 [# |哦,原來系咁,冇小朋友,所以冇關注
4 ?% V5 ~$ x8 ^; `
我都系睇d论坛有人发帖,截图既睇到咋,都唔会俾细路睇果d