[粤韵文化] 五千年的文明要消滅五千年的文化

superfire 发布于2022-10-6 09:26 8769 次浏览 125 位用户参与讨论   [复制分享主题]
rantarou 发表于 2022-10-7 14:50:00 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-7 14:16, |( X, s9 Z7 d9 |  O4 c
特別是本人地的子女,平時交流千萬不用搞特殊雙聲道
4 j/ m( B" j. S
如果本地人都唔支持自己嘅语言,就真系冇架了

crespo 发表于 2022-10-7 15:21:36 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 09:38
" q( r7 t+ m" [0 N  ]$ @7 e你太天真了,你听过深圳话咩
: C% [8 K  j- {
深圳本身个地都唔系讲粤语既

crespo 发表于 2022-10-7 15:34:03 | 显示全部楼层
gzna0626 发表于 2022-10-7 12:07
8 C8 @" o9 [. U3 T. }广州一直都讲系最包容噶城市噶
) y$ p7 U- i% o% g: `! [( V
讲咯,真系唔觉,唔出声,只系唔当面出声,背地里讲咯,包容?人微言轻,多一事不如少一事既观念遮,又阻止唔到既,如果有哩样嘢就唔会有捞松捞西卜捞哩d词汇啦~~所以我都好想知边只寿头提出嚟既

大小姐Q 发表于 2022-10-7 15:44:38 | 显示全部楼层
如果冇香港同埋澳门,广东粤语一早就冇了,00后开始基本上冇几个识,就算识,亦唔标准,唉

superfire 发表于 2022-10-7 15:54:10 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 14:477 i6 n$ l) ?) O+ S0 y: K
地道嘅白话好少人识讲了,就算广东人都系,HK仲好D

: M" @+ d1 @( I6 O. {8 n( S0 i4 zHK都開始内地用詞話了,特別係網絡詞

superfire 发表于 2022-10-7 15:55:23 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 14:505 {2 Q/ _: o" C" N# o! S+ Q
如果本地人都唔支持自己嘅语言,就真系冇架了
: X, R3 T  \6 v* P9 i' M
我次次遇到呢D,都唔會為佢地轉聲道,要佢粵語交流

superfire 发表于 2022-10-7 15:55:52 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-7 15:21
6 }2 q0 p3 N* D* i; {. ~深圳本身个地都唔系讲粤语既
' G6 R6 h8 ^# K9 h+ B( `
估計同廣州一樣,以前的原居民應該係講粵語的

superfire 发表于 2022-10-7 15:57:31 | 显示全部楼层
大小姐Q 发表于 2022-10-7 15:44
7 L  m+ @6 u5 ?5 n如果冇香港同埋澳门,广东粤语一早就冇了,00后开始基本上冇几个识,就算识,亦唔标准,唉 ...
. J" @. L' ?/ s! K. E- D
就算毛澳門同香港,粵語都仲係會有的,因爲好多華僑落南洋開支散葉,都係傳承了粵語) ^7 Q) H4 Z% L; L: ^* {; p
目前主要係官方有意要消滅粵語文化先導致這樣的情況

rantarou 发表于 2022-10-7 16:23:43 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-7 15:55
+ u6 T6 P0 ~. [2 A我次次遇到呢D,都唔會為佢地轉聲道,要佢粵語交流

5 p0 W' \) j4 A6 O0 B. m你系强硬派

rantarou 发表于 2022-10-7 16:24:39 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-7 15:54
9 k% J0 W9 q/ t- X8 PHK都開始内地用詞話了,特別係網絡詞

7 E: B& l; \/ p* b% w用词仲冇乜所谓,主要系发音系粤音就得啦,其实内地都有D粤语用词嘅,比如###扑#,

rantarou 发表于 2022-10-7 16:28:03 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-7 15:21
( g4 r8 B. `% i: T8 N+ a  M9 i深圳本身个地都唔系讲粤语既
! X$ V9 ]3 z! z# p3 K4 N
系呀,我意思就系话深训本地方言都几乎冇左了,因为大量外来人口,只要达到一定数就会淹没本地方言,粤语都一要,

superfire 发表于 2022-10-7 22:29:55 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 16:24
, L4 Y0 K9 f3 S- m% @用词仲冇乜所谓,主要系发音系粤音就得啦,其实内地都有D粤语用词嘅,比如###扑#, ...

( d/ C4 z% b( ~自從斗音老闆被共有化,就開始這樣了- }  G: H* r2 t& U' p; S
現在很多人開始轉移到其他平臺,我weixin都刷到好多撐粵語的視頻