[粤韵文化] 五千年的文明要消滅五千年的文化

superfire 发布于2022-10-6 09:26 8654 次浏览 125 位用户参与讨论   [复制分享主题]
crespo 发表于 2022-10-7 09:23:42 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2022-10-7 08:42! S" l, @7 o$ ?7 ~$ G% O2 d" F
平时同外地人交流,惊距地听唔明广东话,都会主动同距用返普通话交流,大家好沟通D,咁宜家唔比广东人讲 ...
" G4 h( P! L9 a% s
梗系噶啦,我意思系唔知边只寿头话我地包容,只系唔关自己事唔理事,关自己事梗老虎蟹都要企出嚟噶,你睇我打字都冇用书面语就知我既撑啦,我系对包容哩个词有抗拒

crespo 发表于 2022-10-7 09:25:08 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 07:29
/ D% x6 \! h7 A- U5 q可能幾個世紀后粵語邊成外國語

, g! d4 s' b0 G" F粤语唔会消失既,只系会留翻d基础嘢,好似依家好多人都讲“给力”,粤语边有咁讲噶

xavier 发表于 2022-10-7 09:29:14 | 显示全部楼层
所以要让下一代也学会粤语,不要忘记自己的母语

rantarou 发表于 2022-10-7 09:38:05 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-7 09:25$ S+ y0 _4 y, y7 u" ?
粤语唔会消失既,只系会留翻d基础嘢,好似依家好多人都讲“给力”,粤语边有咁讲噶 ...

% b/ |1 `7 q# a  E+ r% p4 @# C6 b你太天真了,你听过深圳话咩

rantarou 发表于 2022-10-7 09:38:35 | 显示全部楼层
xavier 发表于 2022-10-7 09:29
. S! }" d1 Z# Y1 t0 o; i! ^( D所以要让下一代也学会粤语,不要忘记自己的母语
  u) r5 R7 U+ k  q. P
冇错,但系要先学粤语,普通话在学校就可以学

shiraishi 发表于 2022-10-7 09:42:09 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-6 16:157 v) j, {( a3 h6 h
咁样现实咩
! B) k: L( b2 Y' S2 e! \1 Z4 \( \+ Z
冇错,如果我系大佬嘅话
/ e% i' Y3 Q7 U4 \% g  u2 v

gzna0626 发表于 2022-10-7 12:06:21 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 07:28+ n( y6 x5 ?2 A
有冇鏈接
% J7 }# j% G0 H; y9 x7 D+ Q
搜彭彭声公众号就有

gzna0626 发表于 2022-10-7 12:07:55 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-7 09:23" @5 Z& N7 k9 ^
梗系噶啦,我意思系唔知边只寿头话我地包容,只系唔关自己事唔理事,关自己事梗老虎蟹都要企出嚟噶,你睇 ...
( ~: o1 _3 `+ z3 }
广州一直都讲系最包容噶城市噶

superfire 发表于 2022-10-7 14:15:40 | 显示全部楼层
xiaomamazi 发表于 2022-10-6 23:35
0 O+ R9 ?  P9 r- S; T8 s会唔会有种可能,小粉红才系真正 的外国势力

+ `3 u  u! t/ X+ d* l" W& g5 [大粉紅親屬都跑國外了,例如司馬南,郎咸平,他們拉出的屎造就了一大堆粉蛆,又稱小粉紅

superfire 发表于 2022-10-7 14:16:57 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 07:28
- S$ s5 o5 o8 q艱難都要撐架啦
( h4 r& l( J3 B% Z! Q9 w' {
特別是本人地的子女,平時交流千萬不用搞特殊雙聲道

superfire 发表于 2022-10-7 14:29:31 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-7 09:38( r5 h! G! E6 {! j
你太天真了,你听过深圳话咩
0 K5 f  ?/ j& ~1 E0 U
本地在農村住的子女,好多都對他們特供普通話聲道,家鄉白話更加之,只有老一輩之間交流了
5 q9 M5 k  E# B. D0 f電燭,單車,電燈膽,等之類的都逐漸被遺忘

rantarou 发表于 2022-10-7 14:47:05 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2022-10-7 14:29
% Q; o( ?& D4 j$ @' Z6 [# [2 k' N本地在農村住的子女,好多都對他們特供普通話聲道,家鄉白話更加之,只有老一輩之間交流了6 x; ~8 V1 G) S: I
電燭,單車,電燈膽 ...
, d5 P" ^: I/ M7 q9 C3 R
地道嘅白话好少人识讲了,就算广东人都系,HK仲好D