[每日闲聊] 喜欢外省的鸡鹅鸭菜

Kiver 发布于2023-11-28 18:32 1390 次浏览 198 位用户参与讨论   [复制分享主题]
adhk 发表于 2024-5-22 09:25:23 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-22 08:32
2 P( f1 b+ V7 P7 X带水壶装住咯 冰袋是点样噶 是冰既水袋?
  n9 U% L( W! ]% K3 ~. E3 K
所謂冰袋都只不過係袋內有多層係可以延長下溫度保持, 送外賣嗰啲人會加乾冰係裏面保凍

klozepyj 发表于 2024-5-22 21:40:38 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-22 09:25
! h# v) Y4 y# h; j. M% I. O8 S& m所謂冰袋都只不過係袋內有多層係可以延長下溫度保持, 送外賣嗰啲人會加乾冰係裏面保凍 ...

' M/ Z. q. V' m8 j: j" x" }* j! |原来是咁 如果出去做运动 带水既话 呢个都几好
3 T: q6 c) p, @# y$ X+ T+ U# f

adhk 发表于 2024-5-23 01:23:11 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-22 21:408 ?' v1 k6 o) u- ?9 n
原来是咁 如果出去做运动 带水既话 呢个都几好
1 u2 {. o! t; N5 J0 b: ]: D/ H( y
比如凍定幾罐或紙包飲品或冰凍嘅水, 出門口時用呢隻袋裝住, 咁行山嗰幾個鐘頭就可以有凍飲

klozepyj 发表于 2024-5-23 13:23:03 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-23 01:23% I. \& T) [8 ?, r+ S' l: z+ T) f
比如凍定幾罐或紙包飲品或冰凍嘅水, 出門口時用呢隻袋裝住, 咁行山嗰幾個鐘頭就可以有凍飲 ...
0 Z, y( f/ Z5 x+ h4 T' w: o! Q
比常温低少少就已经好爽 咁如果袋热嘢 系咪都保温?定是只是可以装冻嘢

adhk 发表于 2024-5-23 17:46:32 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-23 13:23
- g" ]% @" O' `1 b3 U0 i: D比常温低少少就已经好爽 咁如果袋热嘢 系咪都保温?定是只是可以装冻嘢

' x9 e2 _' v& o* F8 Y  C& l2 E係呀, 如果冬天袋啲熱嘅飲品同樣都可以保持番一段時間嘅熱度, 其實應該叫保溫袋, 不過通常袋凍嘢多慣咗叫冰袋

klozepyj 发表于 2024-5-24 21:29:52 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-23 17:46
3 D5 K- b5 t2 z* c. h3 f係呀, 如果冬天袋啲熱嘅飲品同樣都可以保持番一段時間嘅熱度, 其實應該叫保溫袋, 不過通常袋凍嘢多慣咗叫 ...
! w' o' i9 l: r, `8 M
保温就好 大冷天行山 有啲温热既嘢饮下都几好 好似热维他奶咁

adhk 发表于 2024-5-24 23:03:10 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-24 21:29; @# f! O5 Q3 J7 ^- T5 S  X
保温就好 大冷天行山 有啲温热既嘢饮下都几好 好似热维他奶咁

: g1 j. ~) l3 H2 x) C3 ]5 A講起好耐都無飲過玻璃樽嗰隻熱維他奶啦, 而家唔係好多地方有得賣

麦乐猫 发表于 2024-5-24 23:45:08 | 显示全部楼层
衰了,投票的无一样嘢啱

klozepyj 发表于 2024-5-27 16:38:08 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-24 23:03: ~, `0 h/ N; s, E8 u7 ^4 K* v# ?
講起好耐都無飲過玻璃樽嗰隻熱維他奶啦, 而家唔係好多地方有得賣

1 R: l. T( B3 s6 o$ T$ `4 _广州有玻璃樽 但是热既唔多 冬天饮真是爽

adhk 发表于 2024-5-27 19:09:36 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-27 16:38
% ?9 ?* r6 a# b7 m2 T- l9 Z广州有玻璃樽 但是热既唔多 冬天饮真是爽

7 K! @8 R4 O0 c7 e0 _試過有年冬天, 好似係OK便利店見到買咗一次嚟飲

klozepyj 发表于 2024-5-27 21:27:03 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-27 19:09
3 U# S/ t* d% N$ K& s試過有年冬天, 好似係OK便利店見到買咗一次嚟飲
4 r# L8 M( T% X8 c* ^, B
广州已经唔曬ok了 佢个豆浆都可以

adhk 发表于 2024-5-28 04:42:23 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-27 21:27  H- S  z& t, q) A
广州已经唔曬ok了 佢个豆浆都可以
5 {# W. E( Z! y8 \- K% k; G, s9 Z
熱豆漿唔好飲, 要凍先好飲, 但係維他奶就係熱好飲