[官方作品] [第8弹][Summer?Beach?!Melody!][乌贼娘OP][粤语填词翻唱]

空灵 发布于2011-3-7 23:04 9351 次浏览 37 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
千岛青螺 发表于 2011-3-19 12:22:40 | 显示全部楼层
支持了。。。很萌嗯>v<

eegbook 发表于 2011-3-19 13:17:07 | 显示全部楼层
D歌词好似。。唔系好夹咁啵~~~
$ H( _7 g! B# |! p
5 {9 W3 n/ y! H: q* `7 a0 H6 @不过制作到咁嘅水平,已经非常非常VERY GOOD。

广州田鸡佬 发表于 2011-3-19 17:02:16 | 显示全部楼层
把声好萌 下载黎听了

夏木笔 发表于 2011-3-19 19:58:23 | 显示全部楼层
好犀利好得意~~!!! > <

求其君 发表于 2011-3-19 20:55:36 | 显示全部楼层
点解我次次都咁迟先知……* i5 v( b1 x  P7 g  Z
原来神儿把声咁萌~~~% Z5 M' G# l+ {, b( ^0 t& @
之前居然无留意=3=
+ l4 F/ S  S$ j/ e- x" V9 V官方作品做得越来越成熟了呢~

巴托拉 发表于 2011-3-19 21:39:44 | 显示全部楼层
哈哈哈 这个填词的风格
1 q! d+ x( _/ j& h3 Y) E( G听起来就像一股清新的儿童风格

竜崎 发表于 2011-3-21 00:31:25 | 显示全部楼层
D歌词好似。。唔系好夹咁啵~~~3 o$ F5 k" J/ \% W2 u$ `- V

' B3 w% e. v1 ^# H% v不过制作到咁嘅水平,已经非常非常VERY GOOD。- D" @" L7 L( n4 z- W, ~' {1 R. j, \
eegbook 发表于 2011-3-19 13:17

0 g3 {1 l; _8 H7 _9 P4 S! _, a. @! S+ v+ R/ [' s; A' A4 f

{4 f* ^5 H3 j2 ^以Summer,Beach,Melody为主题~
( J' T& v2 U; B% u! d/ ?6 J
“唔夹”係指边方面呢?

eegbook 发表于 2011-3-21 03:26:49 | 显示全部楼层
以Summer,Beach,Melody为主题~
; t0 w9 Z: S+ \8 ?- P- q“唔夹”係指边方面呢?7 R6 P5 k) D5 p* f3 V
竜崎 发表于 2011-3-21 00:31

/ h8 E( J1 Q, P0 c0 l! u; K' Y0 U5 [! T
9 B- J4 M7 y0 s. W' s) x1 N8 {
    极主要系,曲与词嘅音咯。1 r& ~+ ]6 q: b
比如一开头嘅:前进、前进、前进……
  ]; _) Q) w9 C) ^4 o无错,意思系已经达到咗,我仲觉得好好添。但点样唱法,都无可能唱到“しんりやく”呢个调。
2 e( |1 l! ^) e0 a3 O其实我就绝对唔系鸡蛋里挑骨头嘅意思,只系比D个人意见而已,目的就系希望你地越改越好,越唱越正啫。, R! E3 {- b& B) q/ e: E  _

3 Y* i) n5 w3 U; f. I: f

clpro 发表于 2011-3-21 13:00:41 | 显示全部楼层
回复 20# eegbook ) o. j$ r1 Q: }$ Z
& _% x# Y" q6 N- V

, z, M9 `5 J! Y5 G    由佢地慢慢黎啦,畢竟都唔容易既。

eegbook 发表于 2011-3-21 13:05:02 | 显示全部楼层
回复  eegbook
9 x; `& }  i* V9 W* u
2 b& r7 E) ~% H5 i1 y6 Y+ t1 J( |9 T. u; i' h: y7 \
    由佢地慢慢黎啦,畢竟都唔容易既。! N7 N0 }: f2 J% D' p' ~
clpro 发表于 2011-3-21 13:00
/ ?/ W5 {: b0 n! v( p

8 p) @8 K& }' L+ O2 `4 Z/ o. Q
4 K/ M) I$ [$ y2 U% W! E    我又无激气,又无揾“交”闹,只不过提下建议而已。有时候,一味话好唔系办法嘅。1 I3 F7 W  d6 g0 |* J
黄沾叔都话过啦,如果唔系佢比人用粗口闹佢D词似屎,都上海滩,更加无甘风光啦。# u$ [. @+ @9 v0 Q
加上,我又无闹,只系比D良性建议啫。3 W" A7 F: v  t# ~* Y
% ?! e4 }$ K/ f/ C% |. U) ~' d. o
讲真,我只系凭感觉啫,都唔系好识嘅。

clpro 发表于 2011-3-21 17:48:33 | 显示全部楼层
我又无激气,又无揾“交”闹,只不过提下建议而已。有时候,一味话好唔系办法嘅。
7 G  C. \0 c  X1 A% @0 ^) M4 N" R- q黄沾叔都话过 ...
( y" Y0 |+ [9 ?' d3 Reegbook 发表于 2011-3-21 13:05
  X1 z% W( c0 N  i/ L
% q  S4 p/ W$ Z

7 U6 g- X- J5 }) w: S) \    就算激氣,有D人都未必一定受落既……7 B" w3 l7 v" C( K" @- Q
一味話好既風氣絕對唔能夠醞釀一個好既環境,睇下當年100大元鈔票上果位就知啦……唔講。+ s7 ~  }) o! F4 E
(我沒有指桑罵槐.)" w3 e. K6 b8 z8 C+ W
霑叔胸襟大,呢樣我諗唔少人都知,對比下阿旦咯……呵…
9 @, _3 e- Y( X  w: ~' ]

eegbook 发表于 2011-3-21 21:35:48 | 显示全部楼层
就算激氣,有D人都未必一定受落既……
4 `- C/ n( _* G* G一味話好既風氣絕對唔能夠醞釀一個好既環境,睇下當年100 ...7 h* O8 @( g6 |+ [$ d! z, A6 ~
clpro 发表于 2011-3-21 17:48

8 B4 p  U3 @6 r! r
$ E, \& r" m- H% S- l5 }" s0 {, I  S$ I7 Z7 x
    咁又系哦~~(点头,点头。)