[每日闲聊] 你激动出现身体表现

Kiver 发布于2024-4-9 17:14 755 次浏览 173 位用户参与讨论   [复制分享主题]
最近,在上海工作的22岁青年小汤,由于和同事发生了争执,吵架时一激动突然头晕目眩,被其他同事紧急送往医院。
' e: ?4 g6 p  r- k医护人员将一只消过毒的塑料袋套在他的头上,数小时后小汤逐渐康复。
0 H. }$ T/ F/ A+ V1 `5 ]医生解释说,小汤这种“突如其来”的急症,其实是源于一时的“情绪激动”,被称为“呼吸性碱中毒”。& g; @3 D3 p0 V$ e9 j6 N
在头上套一只塑料袋的方法,则可以帮助降低吸入的氧气量,同时增加二氧化碳来缓解病情。; u+ g* P$ p* p& P
网友表示:当事人吵架没发挥好原来真的会气晕。
那么如果有时候太激动,你会不会有身体应激反应?9 y; G2 z3 \: @6 L4 i3 c

6 [( ^2 a2 L( B( X5 A. _
多选投票: ( 最多可选 4 项 ), 共有 89 人参与投票
您所在的用户组没有投票权限

已有(173)人评论

adhk 发表于 昨天 11:59 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-16 16:48; e0 R7 U  i6 F
所以就是咯 放都唔生
. \- {* i' `  \+ Y7 L5 e8 _
就好似而家HK嗰班支持大國嘅人而家先知大事不妙

klozepyj 发表于 前天 16:48 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-16 02:20" S8 F7 _# _0 A
咁又係, 當年係佢哋揀呢個揸權人, 自願為奴真係無得講
7 F1 Y# `+ G( Y* t2 r7 \
所以就是咯 放都唔生

adhk 发表于 前天 02:20 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-15 20:41( M7 h, G( ^  L6 m' Z$ T
无计 入晒血液 有时你俾佢作主 佢都唔愿意
$ k5 n3 m/ D" _0 I( c
咁又係, 當年係佢哋揀呢個揸權人, 自願為奴真係無得講

klozepyj 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-15 12:36
  H9 h- c! C$ o4 L, w& K# q但係個個年代嘅人就過住暗地裏家奴式生活就只此一家
( v$ P( G. Y2 W5 ?0 A1 l
无计 入晒血液 有时你俾佢作主 佢都唔愿意

adhk 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-14 23:120 L2 s/ c- ?( e
中国延续咗文明无点断过都是奇迹 连印度都唔得 地球都是只此一家
8 S  k: K4 h! j
但係個個年代嘅人就過住暗地裏家奴式生活就只此一家

klozepyj 发表于 4 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-14 11:32& i6 ^2 N( f# k7 [
呢個形容真係貼切, 主要肯傳女嘅話, 好快個國家控制權就轉移, 所以點解全世界嘅歷史興替只有中國歷史情節 ...

- ?  r3 i. k, A$ F* u+ W中国延续咗文明无点断过都是奇迹 连印度都唔得 地球都是只此一家

adhk 发表于 4 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 21:49: T' F- e) e. C3 _$ m, O
其实佢哋既大国 都是几个小国搞埋一齐 感觉就是几个城邦喺度打嚟打去
! y" E7 D3 }# A/ l8 ]0 A8 w
呢個形容真係貼切, 主要肯傳女嘅話, 好快個國家控制權就轉移, 所以點解全世界嘅歷史興替只有中國歷史情節係重重覆覆

klozepyj 发表于 5 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-13 13:27
: s& L( A3 [% N, P. c1 f所以歐洲以前打仗真係好無謂, 皇位好多時都會傳女只要輪到, 自動變咗外姓人天下, 咁重有咩好爭 ...

0 }0 C2 s- q2 T8 `, \其实佢哋既大国 都是几个小国搞埋一齐 感觉就是几个城邦喺度打嚟打去

Wing223 发表于 5 天前 | 显示全部楼层
激将法对我没用

adhk 发表于 5 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 08:58: i0 ~- o5 `4 i0 J9 R
要沟淡下既 成日都塘水滚塘鱼咁 点有运行
' G0 Z; a& [) S4 ~" X
所以歐洲以前打仗真係好無謂, 皇位好多時都會傳女只要輪到, 自動變咗外姓人天下, 咁重有咩好爭

klozepyj 发表于 5 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-11 15:05
3 Q- W' J" {) c! E不過耐唔中選妃都會搵下外面人
" ?- N' o$ a0 s0 D, w0 k9 l( i0 B
要沟淡下既 成日都塘水滚塘鱼咁 点有运行