[每日闲聊] 提前退休或继续工作

Kiver 发布于2024-4-19 21:08 606 次浏览 155 位用户参与讨论   [复制分享主题]
最近,山东济南一位36岁女子王女士引发网友围观她早前存300万后辞职。
  E2 \1 y# R' R王女士介绍,自己平时低物欲,极简主义,每个月自己能存一万五,10年和老公存了300万,房子和车子都是全款,父母也都很健康,没什么压力于是就选择了提前退休。0 F) s3 _: h( `" U/ G5 r6 h1 c
现在每个月有八九千的利息够平常生活,老公在外地,辞职后,平时自己就健身、吃吃喝喝玩一玩,感觉很松弛。' x# ]! I2 z# O9 n& W
网友表示:重点是她还有一个继续去打工存钱的老公,不然不会那么轻松。
那么如果有条件提前退休,你会提前退休还是继续工作呢?
5 K" f1 z" l5 L5 O% q. J  {
* i# w6 M, {; D  K* n; v  ^1 l: A# h
多选投票: ( 最多可选 3 项 ), 共有 83 人参与投票
您所在的用户组没有投票权限

已有(155)人评论

adhk 发表于 前天 02:58 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-6-1 16:57
9 {: V( [" G  r# Q" ]' U都唔知咩时候先会有呢种leader喺呢个国度出现

7 |# `. i3 z: D, H而家我哋呢度跟咗大國, 日日都見蕭义燒出嚟噏三噏四

edwardlaw 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
唔使愁钱银 就肯定有得退就退啦 话知个天跌落黎都要退

klozepyj 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-6-1 08:10
% r7 P2 E8 s* p4 x攪到日日人心惶惶, 為政者應該咩都低調地方先可以全力從事生產
- m6 s/ P8 b& |
都唔知咩时候先会有呢种leader喺呢个国度出现

adhk 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-31 21:257 K" f; X5 X% a
佢搞唔好的确是民不聊生 就是睇佢头噶嘛

1 t$ Q/ R8 o: K9 i4 y8 _; N攪到日日人心惶惶, 為政者應該咩都低調地方先可以全力從事生產

klozepyj 发表于 4 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-30 17:32
/ b/ d/ ^% f* n' `0 y" h' V/ B- Y呢個政府越嚟越殭化, 攪乜都唔成, 重累埋啲市民
& c1 i/ {+ ]% \/ f5 B/ t' |$ t( T
佢搞唔好的确是民不聊生 就是睇佢头噶嘛

adhk 发表于 5 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-30 16:130 y3 u- U& `2 `& L6 S$ b
之前睇铿锵集 有啲是有屋既 但是因为有物业又无资格攞生果金 只能是日日要做嘢先有得食了 ...

P/ ~4 A. L8 R, ]呢個政府越嚟越殭化, 攪乜都唔成, 重累埋啲市民

klozepyj 发表于 5 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-30 08:57
# {- [; O# {: S# E8 q( b) P7 I而家係街上都成日見, 山窮水盡真係唔易過
+ y- b! ^2 H2 I: `0 S
之前睇铿锵集 有啲是有屋既 但是因为有物业又无资格攞生果金 只能是日日要做嘢先有得食了

adhk 发表于 5 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-29 21:04
3 J5 n6 F4 M! {$ F所以嗰阵睇到hk报道呢啲 屋企人都觉得真是凄凉
: `. m+ ?" P' x# W$ F. ?
而家係街上都成日見, 山窮水盡真係唔易過

klozepyj 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-29 09:49
# \6 r5 z3 _% ^$ D: |係啦, 咁嘅人生真係可以講係好慘
1 H, w1 @, q) T7 p# x6 Q& W
所以嗰阵睇到hk报道呢啲 屋企人都觉得真是凄凉

adhk 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-28 21:41
) X, k7 v0 r) w1 t' E0 A是啊 用咗先喺自己噶 七八十岁都仲去执纸品 都几心酸
$ L& Y9 p  H: r9 _0 _8 p
係啦, 咁嘅人生真係可以講係好慘

klozepyj 发表于 7 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-28 07:30
: K% [! {/ m9 C有錢唔食最終只會變遺產, 而家啲老友記無以前啲人咁傻淨識草唔捨得用
) O: R4 K) y3 p" s
是啊 用咗先喺自己噶 七八十岁都仲去执纸品 都几心酸