[每日闲聊] 令你触景生情的地方

Kiver 发布于2024-3-19 20:23 1457 次浏览 366 位用户参与讨论   [复制分享主题]
早前,网传一名中年女子在河南开封包公祠景区嚎啕大哭,引发公众关注。
" S  j+ {) \# h而据媒体了解,女子痛哭的地方,也并不像包公祠,场景高度疑似开封府景区北宋府衙陈设。
! i( C! s5 z6 ^* h# D据景区工作人员回应,该女子是一名祈福的香客,并不是演员。她之所以哭泣不止,只是因为当事人表示,在看到包公大殿时感动至深,触景生情。# L9 e. t/ d5 d3 Y" Z, Q$ Z
3月17日,开封文旅局人士就此事回应称,开封府和包公祠都正常开放,闭园的是合肥包公园。

. y. s" q2 j; I% F, V2 D( W# W那么对你来说,什么地方能令你有触景生情经历?
: ]' z5 S3 o) k6 G4 I3 z
# P! v; N! K; H9 E2 \8 ?% \! V9 d. t1 C$ S
) E3 v/ _. S& l5 I8 i. |
多选投票: ( 最多可选 4 项 ), 共有 93 人参与投票
您所在的用户组没有投票权限

已有(366)人评论

adhk 发表于 昨天 12:07 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-6-12 09:34; h; j2 }( `. k9 W% X6 |% m, k
仲有地点、时刻之类既参数呢

7 E4 F! [" l  c/ ?* x咁惟有用呢啲嚟做藉口自圓其說點解睇極都唔準

klozepyj 发表于 昨天 09:34 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-6-11 20:16
- `4 }' z0 L# D& f都渡一定`, 好多同年同月同日同時嘅人出世

. b3 @" k; ?. w/ M, G: E' m: p仲有地点、时刻之类既参数呢

adhk 发表于 前天 20:16 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-6-11 14:513 \' S) O, u2 r1 [% l% C* F! L0 y
咁喺咪细分落去都是八字比较靠谱
5 }$ d( G1 F) q! |
都渡一定`, 好多同年同月同日同時嘅人出世

klozepyj 发表于 前天 14:51 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-6-11 03:24
4 Q0 m: L1 T& w7 j3 t: Y0 E3 A6 _西方嘅塔羅牌我都覺得無厘頭, 十二星座更加得個講字, 地球六十億人唔通每五億人就同一命運 ...
; m; \- J( e( @' Z
咁喺咪细分落去都是八字比较靠谱

adhk 发表于 前天 03:24 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-6-10 21:483 r5 x3 I% V& ]1 @+ z/ x
毕竟唔是西方既数据 可能个人经验都占多 然后传下传下有失真
0 e  _& b; J+ M$ O
西方嘅塔羅牌我都覺得無厘頭, 十二星座更加得個講字, 地球六十億人唔通每五億人就同一命運

klozepyj 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-6-10 03:56& e& y1 Z9 Y. j/ J& x1 M8 `6 F
所以統計得嚟令人人都覺得好詭異, 咁先有咁多人信

; u( ?) V2 y6 m2 l4 g" `) A0 j毕竟唔是西方既数据 可能个人经验都占多 然后传下传下有失真

adhk 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-6-9 22:09
% A3 e: L+ J1 Q人为嘢又无咩得预测既 做嗰个人都未必知 都是估个大趋势嗻

/ ]! l5 ~; m& C: v7 I所以統計得嚟令人人都覺得好詭異, 咁先有咁多人信

klozepyj 发表于 4 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-6-8 09:15  Z9 z5 C+ s4 r2 m# F, J- p
咁又未必, 好似舊年突然放洪, 鄭周隧道成條車龍啲人都被浸屎哂, 連康講都被心振突然放洪浸未北區, 咁多人 ...

1 R2 y9 g/ W; K# `6 V' z9 \& F  {人为嘢又无咩得预测既 做嗰个人都未必知 都是估个大趋势嗻

adhk 发表于 5 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-6-7 21:05( g) N. v( M4 \) H
如果宜家成个玄学既结构完整既话  喺呢个基础上既现代预测一定准好多,因为数据好充足 ...
8 i" F5 N$ D  \5 f$ t
咁又未必, 好似舊年突然放洪, 鄭周隧道成條車龍啲人都被浸屎哂, 連康講都被心振突然放洪浸未北區, 咁多人為嘢有數據都無用, 而且咁多人為嘢唔止於呢樣, 呢樣只係其中一例子

klozepyj 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-6-7 11:31  W+ j* ?, ^8 Q+ p" k- ?
咁又係, 玄學其實都係一門統計學, 例子越多就會越準
1 n7 {) r3 l& N# i5 i, {
如果宜家成个玄学既结构完整既话  喺呢个基础上既现代预测一定准好多,因为数据好充足

adhk 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-6-7 08:57
) m+ K% _7 k( [/ }9 c3 P7 b: r都是数据嗻 就好似之前我哋讲既八字咁 再有啲统计学
8 K" }2 ?6 U; ~+ r- M
咁又係, 玄學其實都係一門統計學, 例子越多就會越準