[每日闲聊] 你激动出现身体表现

Kiver 发布于2024-4-9 17:14 1077 次浏览 231 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-6-4 19:34:28 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-6-4 13:30
: Z+ \% U% q5 |0 i咁又奇, 聽親國內朋友話去睇親醫生都話要打吊針, 可能同醫生有關係
8 `8 c0 P( f1 Q# @( `" r
有一轮是咁 不过近两年少咗 反而家长心急 想医生开吊针

adhk 发表于 2024-6-4 13:30:19 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-6-4 08:537 T5 S1 t% ^8 W" w6 X8 k; @( Y8 }
我接触既还好 好多同事既小朋友发烧去睇医生 医生基本都唔会开吊针
5 S1 W( {& l$ b; y, {$ q6 U: l! c
咁又奇, 聽親國內朋友話去睇親醫生都話要打吊針, 可能同醫生有關係

零式 发表于 2024-6-4 09:07:48 | 显示全部楼层
激动时会心跳加速,血压上升,紧账到难以开口讲话

klozepyj 发表于 2024-6-4 08:53:12 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-6-2 02:54. g, E( N8 I! E, @
主要係提高醫療質素平, 見國內朋友係唔係都打吊針, 呢類就係多餘啦, 醫生成日介紹貴藥 ...
1 L2 @/ z$ B3 j. [
我接触既还好 好多同事既小朋友发烧去睇医生 医生基本都唔会开吊针  

adhk 发表于 2024-6-2 02:54:53 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-6-1 16:563 X  W8 h: Q* m# B
虽然就唔算是好完善 不过见普通退休啲亲戚 呢方面既保障都算过得去 保障要提高既话 大家就会再过得安乐啲 ...

$ P; G2 G3 N6 [1 B2 B; z$ Q主要係提高醫療質素平, 見國內朋友係唔係都打吊針, 呢類就係多餘啦, 醫生成日介紹貴藥

klozepyj 发表于 2024-6-1 16:56:12 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-6-1 08:10
4 c( h( C" f' V/ X但係醫療先係國家之本, 人人無後顧之憂自然會全力駛錢, 而家就係個個怕無錢睇病, 好多人唔敢用錢 ...

$ a* o$ k+ ?: T$ M虽然就唔算是好完善 不过见普通退休啲亲戚 呢方面既保障都算过得去 保障要提高既话 大家就会再过得安乐啲

adhk 发表于 2024-6-1 08:10:01 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-31 21:22
* A; J  e  v+ e; E佢呢个位有好多方明要顾及 所以啲资源唔一定是放喺表面上好需要既地方 例如医疗 ...

) R+ D6 D* Y' {, Y+ n! d3 X' x) J但係醫療先係國家之本, 人人無後顧之憂自然會全力駛錢, 而家就係個個怕無錢睇病, 好多人唔敢用錢

klozepyj 发表于 2024-5-31 21:22:09 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-30 17:37
1 G) A* Y4 e+ x: c- Q可惜唔識管治, 左唔見萬億右唔見萬億, 而家最少唔見咗百萬億計, 唔攪咁多, 用嚟攪醫療都夠哂啦 ...
) o$ X$ H) Q  \- y
佢呢个位有好多方明要顾及 所以啲资源唔一定是放喺表面上好需要既地方 例如医疗

adhk 发表于 2024-5-30 17:37:45 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-30 16:155 D) W; |9 R( v
所以佢玩上位真是一流
3 Z/ y! |/ V: |) Y4 r
可惜唔識管治, 左唔見萬億右唔見萬億, 而家最少唔見咗百萬億計, 唔攪咁多, 用嚟攪醫療都夠哂啦

klozepyj 发表于 2024-5-30 16:15:18 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-30 08:56
$ Z2 h/ g5 s7 |" j: O/ b當時佢玩過好多小動作, 比如老薄嗰單嘢佢好似玩過失蹤去迫江湖俾佢攪掂老薄 ...
( g* t" {( R6 {$ {/ ^% C, l
所以佢玩上位真是一流

adhk 发表于 2024-5-30 08:56:45 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-29 20:58
$ M, K3 @2 T8 p, f4 Z学历同工作水平又唔一定直接挂钩 佢可以搞掂各方势力上位肯定是能人 只不过治理好唔好又是另一科了 ...

) f, E% V6 k  c/ j" o" f% `當時佢玩過好多小動作, 比如老薄嗰單嘢佢好似玩過失蹤去迫江湖俾佢攪掂老薄

klozepyj 发表于 2024-5-29 20:58:08 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-29 11:50
/ z# j2 w. D, v& {呢個係各方勢力傾掂妥協後上位嘅不良後果, 小學雞都係咁上位, 攪到天玩地仆 ...
3 r5 X) {) L; y
学历同工作水平又唔一定直接挂钩 佢可以搞掂各方势力上位肯定是能人 只不过治理好唔好又是另一科了