[每日闲聊] 懂得烹调养生汤水吗

Kiver 发布于2024-5-13 15:58 305 次浏览 77 位用户参与讨论   [复制分享主题]
119402@XJQ 发表于 2024-5-14 19:18:16 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-14 15:06
, Q, e; U3 G% e真係唔明成日講咩嘌呤, 一向呢啲湯沬營養最高, 如同肉糜

6 \  P, x4 x* B' c6 l; _我都一样真系唔明,点解总系用老思想睇新问题) }9 L3 X5 \8 V( @! H4 D3 j8 k
汤水系好饮,但唔系汤水营养最高,汤渣营养高过汤水,你去网上查又好,去问医生又好,都会话汤渣营养过汤水& l3 B0 j, F& J
讲返嘌呤噶问题,同肥胖一样,系物质生活丰富之后造成噶饮食问题,汤一直都系甘样煲,无错,但系呢二三十年普通市民噶饮食结果已经有左好大噶唔同,以前大鱼大肉,同埋经常性噶老火汤,并唔系普通人家噶日常饮食,再加上以家工作方式同以前唔同,好多都系坐写字楼,唔同以前甘多需要体力,所以各种消耗都小左,造成过剩噶营养堆积,呢D都系新时代噶新问题,学左几多新知识都好,思维唔跟上都系无用,好拟以家有病都识睇医生,唔系求神拜佛啦

adhk 发表于 2024-5-14 19:43:11 | 显示全部楼层
Dzoker 发表于 2024-5-14 17:51
1 r, M  T6 l; v5 a7 D4 M老兄好有研究 哈哈哈 一定是高手
1 l  [- J) @! R
主要係飲慣老火湯所以會體會到呢點

adhk 发表于 2024-5-15 09:05:38 | 显示全部楼层
119402@XJQ 发表于 2024-5-14 19:18
0 s! V7 }0 q: g8 b我都一样真系唔明,点解总系用老思想睇新问题
4 q' {3 W. b4 E+ v& {0 O0 E! U汤水系好饮,但唔系汤水营养最高,汤渣营养高过汤水,你去 ...

' Z# T0 u: Z4 t2 l2 s嘅然話得汤渣营养高过汤水, 咁湯面嘅微沬當然更寶貴啦;
. P+ b, }1 g. Q" T5 f& G; `8 [: _  o; S# V
老火湯係將湯中嘅不同物質裏面嘅元素煲出溶於湯水中, 咁物質無被完全煲溶而只係釋出少量, 咁當然汤渣营养高过汤水.: M+ r. y# Y: w4 f/ h
0 h- Y7 f% Y. G2 ?5 G
至於現代人肥係食肉飲酒多所致而非係因為飲老火湯, 北方人都唔識飲老火湯, 但係北方人肥胖情況不亞於南方人, 所以肥胖問題不在於老火湯) d+ c2 h# m; r- D

jojojo 发表于 2024-5-15 10:58:36 | 显示全部楼层

回帖奖励 +3 星梦社区币

唔想饮汤

119402@XJQ 发表于 2024-5-15 11:25:07 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-15 09:05+ t/ r, ?3 ?" T  z
嘅然話得汤渣营养高过汤水, 咁湯面嘅微沬當然更寶貴啦;
! p' Q) ?0 B* G2 i+ E4 m& V% J: U# C
老火湯係將湯中嘅不同物質裏面嘅元素煲出溶於湯 ...
, Q( D) K0 o2 _' R4 i- z
你都无睇清楚我讲咩,我前几层有特别讲过:忌肉类的老火汤。嘌呤多数存在于动物肉大部分河海鲜,而老火汤大部分都会用肉类长时间黎煲,所以老火汤会嘌呤多
0 k2 D: y* `/ A3 i+ p嘌呤唔系病,尿酸过高造成痛风先系病,脂肪唔系病,但系脂肪过渡堆积噶肥胖先系病。同人体需要脂肪一样,人体一样需要嘌呤,但系过犹不及,嘌呤过多造成尿酸过高造成痛风,脂肪过多造成肥胖造成心血管疾病。6 D$ E- J. T8 L: j+ S& A. e% }$ W9 c
现代人的肥胖和痛风当然唔系单单因为老火汤,但系老火汤可能会加重病情,就好拟感冒发烧当然唔单单因为着得衫少,但系感冒发烧之后除嗮衫通处走肯定会加重病情一样。所以我并无话系老火汤引起噶问题,而系系统噶饮食习惯仲有工作和生活方式,多方面噶问题。
2 D& U- U9 J9 m+ S2 m6 I北方人一样有肥胖同痛风噶问题,牛羊肉一样需要长时间噶烹制,牛肉汤羊肉汤的嘌呤唔会比南方人噶老火汤少,而且北方人比南方人更喜欢重口味噶火锅,而火锅汤底何尝唔系一种另类噶老火汤6 z- ~$ u  I) v5 W
动物肉同海鲜噶嘌呤比较高,而老火汤大多用到动物肉同河海鲜,而呢张贴系讲汤水,所以先会特别提到忌肉类噶老火汤,就好拟我一样刻意食少左肉,只系呢张贴系讲汤,所以我无讲我少食左肉,我之前都系饭前饭后都要饮汤噶人,唔饮汤,我自己都好唔习惯,我并唔系话汤唔好,而系现阶段要控制肉类噶老火汤

zhaoronghu 发表于 2024-5-15 11:36:44 | 显示全部楼层

因为我一个人住,时不时会煲点汤水的

raymon 发表于 2024-5-15 12:07:17 | 显示全部楼层

yukinababy 发表于 2024-5-14 12:442 L, j# c5 y4 X
要找粤系
( m( w7 r5 }" X4 H! Y
有分嘎咩?

raymon 发表于 2024-5-15 12:08:12 | 显示全部楼层
yukinababy 发表于 2024-5-14 12:45& z5 {6 Z& }; j" l6 t, |
有可能弄巧成拙 好味

1 Y- G7 B; I' c世事无绝对,创新料理就甘问世

raymon 发表于 2024-5-15 12:08:45 | 显示全部楼层
yukinababy 发表于 2024-5-14 12:45
" ?" k5 `! T) O' C+ c人地屋企有老婆啊

0 ]! h0 J+ J' [3 M老婆都未必识

raymon 发表于 2024-5-15 12:10:04 | 显示全部楼层

119402@XJQ 发表于 2024-5-14 13:237 O$ E% |' ?" J. g
唔一定清淡噶,系嘌呤高噶小食小饮,通常肾有事或是高血压先清淡饮食
, M, \1 v* A( R" k9 \9 @/ W" Z: L$ m肉类噶老火汤唔一定好咸,但系嘌呤 ...

3 f/ R  Q) q& M2 v0 P有肉,嘌呤就一定会高。但无肉汤少左鲜味。

119402@XJQ 发表于 2024-5-15 13:09:27 | 显示全部楼层
raymon 发表于 2024-5-15 12:10
  M6 j" c. S; E9 V" l有肉,嘌呤就一定会高。但无肉汤少左鲜味。

6 ?$ ?: s- s9 ]& ?, y( P. M觉得咸味同鲜味系两种感觉,煲鸡汤就特别明显

mimidesu 发表于 2024-5-15 13:46:38 | 显示全部楼层
平时自己煲汤都是做最基础的萝卜玉米黄豆猪骨汤,或者上火的时候做个麻耕蔗煲水做汤(这样读但是忘了怎么写)