[每日闲聊] 提前退休或继续工作

Kiver 发布于2024-4-19 21:08 377 次浏览 97 位用户参与讨论   [复制分享主题]
回帖奖励 3 星梦社区币 回复本帖可获得 3 星梦社区币奖励! 每人限 3 次(中奖概率 30%)
警告:不要为抢红包斋刷贴,讨论、留言与本主题或本主题引申开来的其它话题无关内容,将扣除红包所得10倍。
119402@XJQ 发表于 2024-4-20 14:57:05 | 显示全部楼层

回帖奖励 +3 星梦社区币

adhk 发表于 2024-4-20 10:49
$ E5 |$ p, T3 ^5 y安樂死係獨裁國家會被陰謀化, 好似可以話你有精神病咁, 可以無限上岡

9 k, ]* C* s1 ?安乐死有伦理上噶顾虑,唔系话无道理,呢D需要法律法规噶完善
: N. Q1 h" B0 n但系对于一D重症患者,真系求生不得,安乐死无论对患者定系对家属都系一种仁慈

119402@XJQ 发表于 2024-4-20 14:58:46 | 显示全部楼层
yukinababy 发表于 2024-4-20 11:06, @0 j' V' i& J. p9 G' d: c2 i
而家老人闲唔住

% Q3 n: e1 F( \1 O9 F加阵D老人生活娱乐丰富过D社畜多多声

水皮跳跳 发表于 2024-4-20 16:11:31 | 显示全部楼层

119402@XJQ 发表于 2024-4-20 14:57
, q6 `0 d7 p/ R0 a3 h$ }0 j安乐死有伦理上噶顾虑,唔系话无道理,呢D需要法律法规噶完善0 c" S3 \) J- E( z- P
但系对于一D重症患者,真系求生不得,安乐 ...

6 H$ V& R" w  J1 Y! q3 {重症时看到都辛苦

gomicxja 发表于 2024-4-20 16:28:52 | 显示全部楼层

我上網看別人儲錢,儲到一萬已經是他全部身家了

yukinababy 发表于 2024-4-20 16:49:46 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-20 13:04
  I$ L5 S  _7 v5 D# A6 ^* ?6 I. K5 P) M半退休即係未退休當然重係有老細管你啦

0 Q* S: b/ C! q9 J原黎你话呢个意思

yukinababy 发表于 2024-4-20 16:50:13 | 显示全部楼层
duxiji 发表于 2024-4-20 13:39
/ c& |- v: p4 Q+ R  z5 ]做自己钟意做嘅事? 要咩来源?

6 ^1 g# |/ Y. L3 c* b1 P% w你唔食饭啊

yukinababy 发表于 2024-4-20 16:50:41 | 显示全部楼层
duxiji 发表于 2024-4-20 13:40
# S6 j% X* J4 H1 i8 D  f3 @9 ^退休就可以促进消费.
2 p5 s/ {/ m# m" J0 L: n  p4 A& J
哈哈哈而家社会都老年化喇

adhk 发表于 2024-4-20 16:52:53 | 显示全部楼层
duxiji 发表于 2024-4-20 13:40
* d5 J$ ~3 D& L; q7 ~  a退休就可以促进消费.

& X1 W  R2 N) @1 W2 P多咗時間自然會多消費

yukinababy 发表于 2024-4-20 16:52:59 | 显示全部楼层
wind6 发表于 2024-4-20 12:49) s9 U6 d+ I9 h, s7 n: ?' L' O, e, N
捱生捱死都係为咗揾两餐,有条件嘅话就梗係最好想做就做,唔想做就休息享受嗰只啦 ...

" C8 h9 p, ^: s系啊 一辈子拼死都成唔到富豪

yukinababy 发表于 2024-4-20 16:53:45 | 显示全部楼层

水皮跳跳 发表于 2024-4-20 16:11
, D9 r4 b! h0 X- s重症时看到都辛苦
7 g# a1 _2 d1 s" [& O' w
冇利用价值喇

adhk 发表于 2024-4-20 17:03:36 | 显示全部楼层
119402@XJQ 发表于 2024-4-20 14:57
# F3 Y9 B/ m7 C! C0 q2 J, [安乐死有伦理上噶顾虑,唔系话无道理,呢D需要法律法规噶完善
6 O  {. {- V; G9 w但系对于一D重症患者,真系求生不得,安乐 ...

- p* V1 Z: W1 w3 w: r2 }& ?: _3 U有好有唔好啦, 真係好睇法治情況

shiraishi 发表于 2024-4-20 17:11:50 | 显示全部楼层
要有钱先得