[每日闲聊] 太热降温设备开了吗

Kiver 发布于2024-4-1 11:09 578 次浏览 133 位用户参与讨论   [复制分享主题]
snzt79 发表于 2024-5-1 18:35:21 | 显示全部楼层
zhaoronghu 发表于 2024-5-1 15:47" B6 q2 j6 o  b2 U* L+ c7 L
晚上气温22度就要开了,不然我睡不着
( c% P" I. A. Q! h2 P
22度应该都系比较舒适吧

adhk 发表于 2024-5-1 19:51:32 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-5-1 14:33
' p% r) G3 k' q" A. z哦,聽你這樣說想起好似在電視節目上看過,它好似叫智能電錶

/ G! g& H* ?) p" O3 n' C% x, x# p8 S而家興咩都叫智能, 其實原理簡單過簡單, 你個電錶數據連咗佢部電腦之麻,

gomicxja 发表于 2024-5-4 11:58:22 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-1 19:51' ]: Q. \& P( O+ U
而家興咩都叫智能, 其實原理簡單過簡單, 你個電錶數據連咗佢部電腦之麻,  ...

3 b" j  D3 t0 q$ j8 C9 Z自從智能手機之後,就什麼都叫智能,好似好威威的,好似智能手錶之類

adhk 发表于 2024-5-4 13:42:29 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-5-4 11:581 p' i+ |# J2 Z8 ]
自從智能手機之後,就什麼都叫智能,好似好威威的,好似智能手錶之類

9 y) U/ ~2 ]3 \  j其實咩都唔係, 關係就只係粒晶片叔定咗同寮咗乜就可以倣乜

gomicxja 发表于 2024-5-7 15:13:32 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-4 13:42
7 L( W" ~& T  t8 P其實咩都唔係, 關係就只係粒晶片叔定咗同寮咗乜就可以倣乜
0 R. X1 I; P# ]6 P1 ?" d
都要寫內嵌程式之類

adhk 发表于 2024-5-7 18:42:39 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-5-7 15:13
) o0 q! r9 i, Q2 c; S& g都要寫內嵌程式之類
3 a3 ~1 n# {' G' B2 D" u4 w/ }
有晶片基本上切合到須要規定類別就可以寫咩入去都得

gomicxja 发表于 2024-5-10 17:18:40 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-7 18:42
. K# [; O2 t3 P" @有晶片基本上切合到須要規定類別就可以寫咩入去都得

' {* W6 U/ _4 {" v2 Q不過我只懂基本的,那些要去到很深入,而且還要測試,很麻煩

adhk 发表于 2024-5-10 18:38:57 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-5-10 17:18
2 F9 R; L$ ?, |! p不過我只懂基本的,那些要去到很深入,而且還要測試,很麻煩

$ g% S, |8 ^2 M9 u% P- x我就連基本係咩都唔知, 淨係有個概念知係咩嘢

gomicxja 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-10 18:38
1 }$ Y4 F# I: A7 R- i  T0 I我就連基本係咩都唔知, 淨係有個概念知係咩嘢

- z8 O, Z( ^/ K4 L因為我以前有學過,所以知道是什麼來,但愈深入就覺得愈複雜,尤其是演算法

adhk 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-5-12 13:372 b% \5 c7 q: I% C- m# o  S
因為我以前有學過,所以知道是什麼來,但愈深入就覺得愈複雜,尤其是演算法 ...

! \2 R  M/ c+ T& J* e0 B哦, 學過入咗門可以一理通百理明

gomicxja 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-12 14:38
. r9 f1 N; ~: Z) u哦, 學過入咗門可以一理通百理明
) W% B  G6 N' M, u3 A
都不是,後來知道有些東西不明白就不明白了,或者要花很多時間才會理解到,不過可能現在問AI會快一點理解到,以前要慢慢搵資料慢慢試很麻煩的,最好要拎一疊A4字慢慢用文字或者畫流程圖去理解

adhk 发表于 3 天前 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-5-15 15:56
" @3 c9 c  y8 k8 R  Y+ W7 s& j都不是,後來知道有些東西不明白就不明白了,或者要花很多時間才會理解到,不過可能現在問AI會快一點理解 ...

# C; b) a: L( a5 v4 v3 b& S8 g等於讀法律, 咁多CASES嘅每件細節雖然讀過但係唔會件件記得哂詳情, 但係只要讀過就會知道係邊度可以搵番出嚟參考