[每日闲聊] 香港的电视剧都要开始去英文化了么?

ingew 发布于2023-3-23 14:51 2140 次浏览 35 位用户参与讨论   [复制分享主题]
alam 发表于 2023-3-25 11:35:21 | 显示全部楼层
真是有D唔慣,有”来”有”去

james23 发表于 2023-3-25 11:47:09 | 显示全部楼层
99%都係睇Net & Dis,差唔多都冇睇傳統電視台

动漫哥哥 发表于 2023-3-25 15:29:59 | 显示全部楼层
我支持hk維持現狀,若以後變為普通城市就不好啦,到时个个过去,做乱市场,又是一个国语城市,粤语灭亡。韩国申遗
回复 支持 1 反对 0

动漫哥哥 发表于 2023-3-25 15:30:57 | 显示全部楼层
我支持hk維持現狀,若以後變為普通城市就不好啦,到时个个过去,做乱市场,又是一个国语城市,粤语灭亡。韩国申遗

kurokase 发表于 2023-3-27 00:54:34 | 显示全部楼层
受八、九十年代噶香港警匪片影响,喺广州仲系有好多群众叫警察做阿瀡(阿Sir),年轻一辈噶九五、零零后就会叫警察叔叔,唉,宜家广州好多细路都唔识讲广州话,就算识讲都系有煲冬瓜音,麻鸠烦……

MAPS 发表于 2023-3-27 00:56:55 | 显示全部楼层

kurokase 发表于 2023-3-27 01:06:40 | 显示全部楼层
ingew 发表于 2023-3-24 11:52
" u# j; S" u$ V  s3 G; n3 `请讲普通话,学做文明人。统一语言才能便于管理。
* X8 V0 T8 j3 S; v7 ?8 c) i
会说普通话不一定就不说自己地方的语言,就如你叫上海人不说上海话、福建人不说闽南话、四川人不说四川话一样,当地人肯定不会鸟你的,就算全中国的人都会说普通话,也只是方便来自不同地区的人文交流,各自的语言还是应该保留的

chijun 发表于 2023-3-27 01:12:27 | 显示全部楼层
哈哈,如果香港變成國內一個普通城市,那還有甚麼好稀罕去香港呢。6 y2 T2 G& J( X- C1 A
現在兩地有所不同,才可以讓兩地的人各取對方的好處啊。& T/ h9 b; Q: `- T' P: n
例如....內地電視台大概不會有粵配動畫?
" S/ }2 h1 _* c我可希望永遠能有粵語動畫可看~ >.<

Y雨 发表于 2023-3-27 01:49:35 | 显示全部楼层
以前看港剧还能学英语呢

llx6991 发表于 2023-3-28 22:13:43 | 显示全部楼层
香港变左大陆甘就唔系香港啦,会感觉去国内其他地方冇区别,到时都唔会有人甘想去

大島優子 发表于 2023-3-28 23:53:07 | 显示全部楼层
依家多左好多口語係普通話粵語化

十月围城 发表于 2023-5-21 22:15:08 | 显示全部楼层
点解要去英文化,咁样好唔真实。