[新闻资讯] 老是大肆笑話別人的校園槍事件,但是這裡也經常發生悲劇,卻從不認錯,從不檢討

superfire 发布于2023-1-11 21:00 3738 次浏览 39 位用户参与讨论   [复制分享主题]
superfire 发表于 2023-1-13 09:46:31 | 显示全部楼层
endiswong 发表于 2023-1-13 09:44
+ x# z3 T3 T$ z年纪轻轻,咁就一世了,何必呢,还要拉垫背的,这人思想百分百有问题
- i* }: _$ a' @, O; K
根源都是發酵出咁樣思想的制度
0 r3 I' Z/ F9 F* A/ d社會問題不解決,這樣的人就會不斷重現

endiswong 发表于 2023-1-13 10:02:03 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2023-1-13 09:460 q1 ~5 ^6 d& u( N+ v6 m7 ^* \9 g$ h$ K
根源都是發酵出咁樣思想的制度
, [3 A% I  S: o2 @4 A社會問題不解決,這樣的人就會不斷重現

! n1 Q9 N% V4 p1 }& X( C/ r根源系教育,催化剂系经济,间接影响是制度

superfire 发表于 2023-1-13 10:05:44 | 显示全部楼层
% n3 D! z& n# H2 N8 f* Z, Z; ~
endiswong 发表于 2023-1-13 10:02
8 C" t' n. Y# l3 `根源系教育,催化剂系经济,间接影响是制度

+ {" @1 b4 ]+ e0 a1 K 微信图片_20230113103234.jpg 相反,所有問題,根源都在於制度
6 q/ y/ {# `# {& S6 f2 U# @' ?其他先系間接影響
3 W' M. m1 p) p. X一國兩智的區別,就系例子
4 z# g  O* \# [2 x

wind6 发表于 2023-1-13 14:47:50 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2023-1-12 14:49
7 ?) s1 _; J, e第一次聽,點解要封呢,系危言聳聽,定真系天龍人犯案?

. X+ E% r. _; _. o1 v似係后者啰,可能涉及到某啲集团嘅利益啩,噉咪需要大事化小去处理啰
+ A: l$ R  V/ C0 i4 v, c

superfire 发表于 2023-1-13 14:54:37 | 显示全部楼层
wind6 发表于 2023-1-13 14:471 a- `' @$ |: _7 [$ j/ i
似係后者啰,可能涉及到某啲集团嘅利益啩,噉咪需要大事化小去处理啰5 Q: h( y8 f  L/ |% I
...

( z0 ]; k) b7 y2 U邏輯上都成立

kurokase 发表于 2023-1-21 00:30:11 | 显示全部楼层
做咗几十年人,呢啲嘢见唔少,类似噶新闻都了解过,睇下今次呢条閪仔判唔判到佢死刑,判唔到死刑就肯定系有后台,绝对系“天龙人”无误

Angeladd 发表于 2023-1-21 01:07:12 | 显示全部楼层
检讨不利于自身威严

superfire 发表于 2023-1-21 11:12:18 | 显示全部楼层
kurokase 发表于 2023-1-21 00:30
% l6 {3 p# x3 ?. Z7 I做咗几十年人,呢啲嘢见唔少,类似噶新闻都了解过,睇下今次呢条閪仔判唔判到佢死刑,判唔到死刑就肯定系有 ...
/ @* c9 F3 ]. r0 Q5 D; O( ~
曝光的消息越少,就越大機會係天龍人

superfire 发表于 2023-1-21 11:12:54 | 显示全部楼层
Angeladd 发表于 2023-1-21 01:07
; i5 D; j+ X; j, @  L7 t: b/ A检讨不利于自身威严
/ _( L2 K! |, q& F: Y
檢討不利于他們權力,權力不允許檢討

天誅地滅z 发表于 2023-1-23 11:38:32 | 显示全部楼层
415067047 发表于 2023-1-12 13:09' l2 g; u1 J7 q. r2 ~% q+ u/ ]
社会太和谐了,把大部分人的变得无脑了,开车玩手机,走路玩手机,马路当客厅  ...
; f2 \' t0 V# A6 n, ?; I
咪玩手機玩到傻咗,所以千奇唔好做低頭族

天誅地滅z 发表于 2023-1-23 11:38:51 | 显示全部楼层
wind6 发表于 2023-1-12 14:16
9 Q% F. l$ }. S! c  i6 H9 D听讲好多群都因为谈论呢件事被封
4 A: Q: z& B3 F. q7 C
連輿論都唔得

天誅地滅z 发表于 2023-1-23 11:40:14 | 显示全部楼层
superfire 发表于 2023-1-12 14:49
# ~1 H. s% r6 _6 O+ N4 G表面和諧而已,不和諧的都被屏蔽了,消失了
3 \( ^: u2 x" U+ u9 j* ]( i/ h! U
只係表面,你所睇到嘅嘢都係人哋想比你睇到嘅