[每日闲聊] 生活中可见的小动物

Kiver 发布于2022-10-25 10:37 7499 次浏览 161 位用户参与讨论   [复制分享主题]
rantarou 发表于 2022-10-26 06:10:50 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-10-26 03:27
9 m8 u" [9 S% g! Y# |" f; h- H烧来吃这个才是正常的操作
& X+ Z6 c: U% A% ~4 S4 u  `
野味都系唔好亂食

rantarou 发表于 2022-10-26 06:12:56 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-25 12:42
: |6 Y: C' X4 G) }+ Q要生态好先有哩d动物噶,国外就唔使讲啦,人地生态咁好

* t+ J) E8 @4 c$ v/ ^, y1 y0 F& M2 C國外 生態唔一定好,佢哋都會破壞嘅,前幾年漂亮國山火同襖豬山火,人哋都唔即刻救火啦

rantarou 发表于 2022-10-26 06:13:52 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-10-26 03:282 c/ `  B- s/ n
未必吧,有些是森林等栖息地遭到破坏,不得不到处乱串。。。
2 W* n4 ^6 N- `" v( s& @
20年果 陣澳洲嘅蝙蝠到處飛

rantarou 发表于 2022-10-26 06:15:34 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-10-25 16:23
9 ]. x7 q' f- ~3 j" S0 A8 c7 B: F: o好似男同女都可以打起嚟咖,我唔明白點解要自相殘殺

0 H' U9 K$ b9 R8 |可能佢想獨占雌性呱

rantarou 发表于 2022-10-26 06:16:27 | 显示全部楼层
yukinababy 发表于 2022-10-25 16:24
2 F% T0 e% B+ [% M  X5 j唔管性別 都打D
6 ?: a" `2 G1 o$ M9 Q+ [6 M
雄對 雄系想趕走對手,雄對雌系想格硬黎

crespo 发表于 2022-10-26 06:30:03 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-26 06:09
+ v) S" J  S6 V+ x$ p+ G1 K精靈系乜野

! N% @% P( z# g8 C0 c; n: I宠物小精灵一开波咪有得去领精灵既

crespo 发表于 2022-10-26 06:31:16 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-10-26 06:121 d0 |2 y  R/ b# n" S4 G' ~- C% Z" a
國外 生態唔一定好,佢哋都會破壞嘅,前幾年漂亮國山火同襖豬山火,人哋都唔即刻救火啦 ...
: M* ^' G6 |7 I; N8 w' b/ _  B
但系人地d郊野公园有野生动物噶涡,我地d郊野公园只有人,最多一群雀

rantarou 发表于 2022-10-26 08:05:32 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-26 06:31! r2 h8 V7 r# V; A: ~
但系人地d郊野公园有野生动物噶涡,我地d郊野公园只有人,最多一群雀
8 Z) l/ o3 \/ F5 A, Z, W
唔一定有野生动物就系好,B站 有个视频话,有个细路在公园俾猴子偷左桃了

rantarou 发表于 2022-10-26 08:06:02 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-26 06:30
0 R2 O4 @0 G6 ~- `) n8 w5 N宠物小精灵一开波咪有得去领精灵既
" j$ c5 |2 X4 R# h5 Z" u2 ^: f
哦,呢个我知

rantarou 发表于 2022-10-26 08:11:36 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-10-25 12:34
5 n' ]6 \1 \2 s/ @8 g. G/ X唔明白,這只袋鼠跟獸醫有咩關係?
3 }8 x4 Q, \7 Q: Q0 ^( ^
如果佢病左,兽医睇佢果阵就有D危险了

rantarou 发表于 2022-10-26 08:13:23 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-25 12:41% N8 `- g/ A* i$ V9 M
的确系咁,人类破坏大自然太严重啦

% x2 a0 T! o, I) U( v2 M科技越发展,破坏越犀利

rantarou 发表于 2022-10-26 08:14:37 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-10-25 12:42. l. f5 h% `3 N/ x  e
要生态好先有哩d动物噶,国外就唔使讲啦,人地生态咁好
4 ~# p  U( p% l% Q& @  V( @. C
国外只系将污染俾左落后嘅地方,落后要发展,冇办法唔接受