跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[新闻资讯] 好激鬼气,睇到呢样野

rantarou 发布于2022-9-16 08:51 2076 次浏览 22 位用户参与讨论   [复制分享主题]
9 @# x: ~! F! D7 |7 p6 b2 t) {% g( g2 v3 f4 i
寻日在B站无意睇到,好激鬼气,睇到呢样野,D罗卜头真系衰,特然觉得社长真系好野,好有心,仲有其他合成分享粤语视频既朋友,多谢晒https://www.bilibili.com/video/B ... _history.page.click  W6 [" H0 l& k0 W4 n& n

已有(22)人评论

crespo 发表于 2022-9-16 08:57:25 | 显示全部楼层
之前既事咯喔,但仲有好多人帮衬,所以历史已经证明我国人并不团结

rantarou 发表于 2022-9-16 09:00:01 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-9-16 08:570 l# z0 @5 V4 v7 k) ?8 _$ Y9 B
之前既事咯喔,但仲有好多人帮衬,所以历史已经证明我国人并不团结
+ ]) n4 [; K6 D; r
睇左下日期原黎系8月份既事,都有D人冇所谓既,都冇办法,我哋度仲冇呢间野,有都唔帮衬

shiraishi 发表于 2022-9-16 09:29:02 | 显示全部楼层
坚决抵制!

HQS 发表于 2022-9-16 09:40:54 | 显示全部楼层
怎么说好呢?当年去潮汕读大学,六个人中除了我,都是潮汕本地的。宿舍舍长建议大家别说潮汕话,多说普通话。& d' Z! o$ v5 ?( Q$ \3 M
就有一条粉肠不屑一顾、故意经常说潮汕话,其他人本来也打算尊重我的,但多多少少习惯、诱导 说起潮汕话,经常把我晾一边。$ e$ j+ A( V& G' ^& G

6 C6 r) W' x& S/ n0 P所以按照视频新闻后端,公司因为员工来自五湖四海,有些人听不到粤语才要求统一说普通话,情有可原。最怕断章取义

902leung 发表于 2022-9-16 10:20:14 | 显示全部楼层
我就認爲係北方人高層既所爲喇,有好多同類事件㗎,日本人好地地話之人地講咩話

rantarou 发表于 2022-9-16 11:11:47 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-9-16 09:40
1 _0 [7 V, \8 {4 L/ T  }* w4 g怎么说好呢?当年去潮汕读大学,六个人中除了我,都是潮汕本地的。宿舍舍长建议大家别说潮汕话,多说普通话 ...
5 ?& H4 [( B9 ^* M6 {; k( ?! c+ \3 e0 @
一般黎讲有外地人听唔明,我哋都会讲普通话,但系强制唔讲就唔得,员工都有本地人,唔通本地人之间都要讲普通话,个店长话讲粤语要处理,咁就过分了,而你哋舍长都几好人,讲真你又几惨

rantarou 发表于 2022-9-16 11:19:25 | 显示全部楼层
902leung 发表于 2022-9-16 10:202 v7 K. ^5 l4 j  C1 E
我就認爲係北方人高層既所爲喇,有好多同類事件㗎,日本人好地地話之人地講咩話 ...
5 c: I( R' d- S) u
店长搞鬼咋呱

yingjieyu 发表于 2022-9-16 11:37:20 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-9-16 09:40
- ~- W! p4 y7 j4 G4 G2 h怎么说好呢?当年去潮汕读大学,六个人中除了我,都是潮汕本地的。宿舍舍长建议大家别说潮汕话,多说普通话 ...

0 ]' F- {4 J5 ]+ A+ R5 U我相信,单独和你会说普通话。那个另类可能不是,但多数人也会的。

HQS 发表于 2022-9-16 11:47:34 | 显示全部楼层
yingjieyu 发表于 2022-9-16 11:37
, V+ O0 m! l' ?0 b+ h6 s2 \我相信,单独和你会说普通话。那个另类可能不是,但多数人也会的。
* z, D0 N- z. x
嗯,到现在都记得大学那个肠粉 欠扁的嘴脸:“他又听不懂、不用管他、又不是说给他听的、他自己都在打游戏哇”,出来 被社会经历过毒打,就觉得无所谓了。
9 A" ?( F2 \9 i% a( Z2 a, s* }& d
/ H. k/ J8 H, U* B5 z6 F2 L3 e新闻里面 一些人认为强制不好。如同我们认为加班不好、迟到一点点就扣钱不好等等。要不遵守,要不离开,

rantarou 发表于 2022-9-16 11:52:19 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-9-16 11:47$ g8 {3 X8 h# Y- i- `/ \9 d
嗯,到现在都记得大学那个肠粉 欠扁的嘴脸:“他又听不懂、不用管他、又不是说给他听的、他自己都在打游 ...

' s6 H* d0 O. [+ H+ p; H$ {. \我在大学大家都系讲粤语,或者信宜话呢D近似粤语既话,有个普宁同学他想学,都系讲粤语,但系我就讲普通话,我既地方唔系讲粤语,只系睇电视钟意听,讲就唔习惯,沟通到就得,你个同学真系好衰,摆明虾你

kidhitomi 发表于 2022-9-16 12:00:54 | 显示全部楼层
你唔知道普語係大曬嘅咩!% X& m1 I" W2 L* Z, `1 p

12下一页