[每日闲聊] 餐厅结业的理由?

Kiver 发布于2022-7-22 09:02 5421 次浏览 83 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2022-7-22 20:53:13 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-7-22 20:00
1 a( `! T! a  L! H& l5 A9 ?2 V$ s1 z唔好話紅人,有報紙或者美食資訊網站肯幫你推介下已經差好遠

6 G# v: W( G  h* n; {边使红人,自己亲自打造网红款$ I$ ~0 l$ @) U2 N8 I" e2 w- [
0 J. R0 ~% W5 q6 N
只是弄一个小角或一款食品有特色
1 v3 k& o) c9 c: `; \/ M
* D" e$ D5 M* r) H1 ?  v1 c再放上抖音就有可能变网红

902leung 发表于 2022-7-22 23:14:53 | 显示全部楼层
諷刺既係源自北方既火鍋店可以開到周街都係、成行成市

Kiver 发表于 2022-7-22 23:44:35 | 显示全部楼层
902leung 发表于 2022-7-22 23:14
3 m$ s1 C  H  Z$ u7 f諷刺既係源自北方既火鍋店可以開到周街都係、成行成市

6 J0 l( S& v* q, Y2 C% ^# o. n7 s; G查下珠三角的城市,土生土长的本地人口占比,占现在城市常住人口不足3分1

gomicxja 发表于 2022-7-23 10:15:12 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

hkgolden 发表于 2022-7-22 19:53# ]7 O* A& L5 v
唔知點解有啲街邊檔食物質素差,但係都生存到好長時間唔會執粒
; T) s7 O  u' `( x9 e, q
價錢平,有風味之類

gomicxja 发表于 2022-7-23 10:15:50 | 显示全部楼层

vyea11 发表于 2022-7-22 13:425 {- z9 Z  k5 ^$ y- H) d
依個更加快會倒閉啊
& j: \8 S% B' b# Z) o2 ?
有昆蟲很可怕

hkgolden 发表于 2022-7-23 10:26:59 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-7-22 20:52
" y+ B+ l/ s2 A1 c" @  e依边711是稀物,主要是店员服务好,所以多人聚脚过去

" S; V% A& t" w( x# F9 e我地依邊711超多,見過隔幾條街就有另一間; `1 j* A  C7 }3 R& `- i/ W/ t
服務都係收銀,仲有其它?

Kiver 发表于 2022-7-23 11:06:37 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-7-23 10:26' K: }( v; l4 r- M
我地依邊711超多,見過隔幾條街就有另一間' z6 W$ ], x3 N
服務都係收銀,仲有其它? ...

, X  @9 r5 E3 [4 N' J2 J- p% J我都没有去过,只是临结业前,见好多人话吾舍得

rantarou 发表于 2022-7-23 15:37:27 | 显示全部楼层
饮食结业一般都系味道,成本,客流量既问题

rantarou 发表于 2022-7-23 15:40:18 | 显示全部楼层

Kiver 发表于 2022-7-22 09:19
$ F$ ~1 t. v; P2 M, r我地依边就有间711
# W3 m% @  V+ H8 g9 B生意都吾错,仲几多熟客中意去的
( ~3 r/ o1 T' N
好多业主都好奸架,睇到你生意好就要加租,就算人哋要搬走都仲要加,到头黎对边个都冇好处,自己唔使做都可以有收入,人哋D档口做到死先赚到钱,虽然话生意有部分系档口位置好既功劳,但系都要人肯挨肯做先得架

rantarou 发表于 2022-7-23 15:43:03 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-7-22 17:027 V  Z* J1 k1 K( v& S
又是宣传网红的时候
% M! c: u1 I% `" P! q
呢个都系个重要因素,人哋有网红坐阵,你冇,D生意就俾人哋抢左,始终实体店既客源就系一定既

rantarou 发表于 2022-7-23 15:43:43 | 显示全部楼层

hkgolden 发表于 2022-7-22 19:56
5 U' q6 r. A* \6 \7 P$ j1 f) l4 `+ T好多老字號有自己舖頭,唔使俾租已經差好遠
2 Z1 z) [' m* o9 o- r! R: n! q
呢D要咁岩屋企在马路边

shiraishi 发表于 2022-7-23 17:02:32 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-7-22 09:172 S! |4 b6 m! t3 V: A1 F2 }
那就设为全选都可以啦
2 v  B% W; H4 f1 P7 }6 Q" l
我选择3个