[每日闲聊] 餐厅结业的理由?

Kiver 发布于2022-7-22 09:02 5417 次浏览 83 位用户参与讨论   [复制分享主题]
hkgolden 发表于 2022-7-22 16:08:29 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2022-7-22 09:15
& A- F$ \2 A0 N- e4 m其实4个理由都有可能

5 h# w$ h" x# d( r. G5 V我們這邊,第2個可能性比較低* p. h* U( S1 x4 ]6 F1 G
很多人只要味道夠好,價錢貴一點都會幫襯,當然要配合宣傳了

hkgolden 发表于 2022-7-22 16:11:54 | 显示全部楼层
天启神光 发表于 2022-7-22 09:18  N. _4 g9 a$ q, m3 H
业主加租,顶唔到

3 |2 e4 y5 h% }& n0 }% f總覺得當業主都是無良的,吸取別人勞動血汗的吸血鬼

hkgolden 发表于 2022-7-22 16:12:52 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

Kiver 发表于 2022-7-22 09:19
6 [% v+ x2 f$ J8 e; c  D) c  e我地依边就有间7115 E+ ^; E. G! F
生意都吾错,仲几多熟客中意去的

0 a8 v! T3 t: O) @而家咁樣經濟仲加租?

Kiver 发表于 2022-7-22 17:01:36 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-7-22 16:12: T7 |- y9 [- C' U
而家咁樣經濟仲加租?

7 R& K( y5 q/ T2 f' w9 _间间铺都吾够佢旺人,& Q* w: T( k% W' M! Y, U
1 x% l' C) H1 t0 b
吾加佢,加边个

Kiver 发表于 2022-7-22 17:02:27 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-7-22 16:08% ~& W# w  W# g
我們這邊,第2個可能性比較低  L7 }6 u9 I6 p2 e$ t
很多人只要味道夠好,價錢貴一點都會幫襯,當然要配合宣傳了 ...

5 z. N8 b) o% F* M! V7 Y又是宣传网红的时候

hkgolden 发表于 2022-7-22 19:53:51 | 显示全部楼层

gomicxja 发表于 2022-7-22 10:06
  f2 Z2 M9 b% W6 D* Y1 e- b" D好難食,衛生不好
7 o, e4 U6 G6 C4 c, L8 v
唔知點解有啲街邊檔食物質素差,但係都生存到好長時間唔會執粒

hkgolden 发表于 2022-7-22 19:56:11 | 显示全部楼层

snzt79 发表于 2022-7-22 12:12. j7 ]# Q5 Q1 O3 h" r
禁堂食个段期间,有唔少餐厅顶唔住,顶得住都系D老字号资金充裕个D

3 o! y9 z2 h+ N3 y- I1 b好多老字號有自己舖頭,唔使俾租已經差好遠

hkgolden 发表于 2022-7-22 19:58:31 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-7-22 17:01
: K! F2 n( C1 r  y' L) f: a间间铺都吾够佢旺人,
; N) c, _( r2 f3 h
% ]5 S6 D8 q  W  b+ k# H5 w7 y吾加佢,加边个
; A9 V/ [5 j* ^2 W
711都咁旺?/ z& u$ F( ~8 j0 Q* a8 ^
我地呢邊711啲嘢好貴,我都極少幫襯

hkgolden 发表于 2022-7-22 20:00:49 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-7-22 17:02
( W8 C- J4 {7 }/ L; T* z  y又是宣传网红的时候

, I7 S+ b( s! k7 z0 L  u, m& M4 \# y唔好話紅人,有報紙或者美食資訊網站肯幫你推介下已經差好遠

joncark 发表于 2022-7-22 20:18:59 | 显示全部楼层
地段味道也会有很大影响 还有现在的人会探店 评价也有映像 还是出品问题

Kiver 发表于 2022-7-22 20:51:34 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-7-22 19:56/ W7 c6 o( ~( e: P
好多老字號有自己舖頭,唔使俾租已經差好遠
5 m" [$ Y3 b' D  N
的确租金是大头,占在经营成本30-50%

Kiver 发表于 2022-7-22 20:52:21 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-7-22 19:58
( N: m" |6 q# E711都咁旺?7 s+ r0 L6 r: H; e
我地呢邊711啲嘢好貴,我都極少幫襯
' ^! B6 z7 O: z. _
依边711是稀物,主要是店员服务好,所以多人聚脚过去