[每日闲聊] 养蚕的痛点

Kiver 发布于2022-4-18 10:02 7515 次浏览 113 位用户参与讨论   [复制分享主题]
fly1972 发表于 2022-4-18 22:42:17 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

rantarou 发表于 2022-4-18 12:14
" U4 P, P9 n1 U" w# g! v% f" l5 t细路边识养野啊,养乜死乜,最后咪又系父母养
. e8 V) K8 w; }+ e
就算卑你阿爷,你阿爷都无心机养,养D猫猫狗狗仲会哋吓你,养只老鼠,唔通要放落米缸??

satldm 发表于 2022-4-19 01:25:10 | 显示全部楼层
呢段回忆我几开心嘅!

satldm 发表于 2022-4-19 01:27:16 | 显示全部楼层
fly1972 发表于 2022-4-18 11:468 K: r5 B& U6 c
小学鸡时养过,相当于现时买只小白鼠。残酷对待动物,做家长的各位请不要再买了。因为百分之九十九都不能终 ...
. q% |" h5 E% b# J. S
我就记得养个两只鸭,都养得中等SIZE架啦,有人放学回家变了中午饭!我果餐就眼泪送饭了。

satldm 发表于 2022-4-19 01:29:08 | 显示全部楼层

rantarou 发表于 2022-4-18 12:14, s' B0 x2 ^. J3 r: i, p" ~
细路边识养野啊,养乜死乜,最后咪又系父母养

2 Q4 i" {% R2 o1 A养蚕得,养鸡得,养鸭都得,唯独试过一次邻居送我只猫一日都养唔掂,转手下嘅寄养家庭了!

satldm 发表于 2022-4-19 01:30:43 | 显示全部楼层
sinsder 发表于 2022-4-18 12:23; }( c5 s7 h" c
密集恐惧症的人前来报到
& j  `* `- Y) o6 @, D
引用动画台词:佢系家人黎架,或者可以冲破呢个关口。其他密集依旧顶唔顺

satldm 发表于 2022-4-19 01:33:49 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-4-18 10:48
1 r2 s+ G* R; ~' ?# x! \; f细果阵想养,但系唔识养

8 o9 r  o! J" N$ ^: h7 ]' Z% g细个可能唔识野啦,摸落去软绵绵嘅!经常放系手到玩!现在的我摸就无问题,放系手度霖左下居然第一感觉吸惊惊地。

satldm 发表于 2022-4-19 01:38:10 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-4-18 19:15
( K; q8 h/ L/ v! m7 N/ Z其實我唔覺得蝴蝶靚...
) p' f  N( q6 s* A( z1 o" @0 f- a9 p
首先了!我半同意你观点嘅系!远睇呢整体呢颜色配合系靓嘅!不过近睇呢每一个结构啊关节啊清清楚楚呢就有D怕怕啦!

satldm 发表于 2022-4-19 01:40:16 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-4-18 19:32- K. H: i0 E4 D9 x. u6 L, P6 P
只能说不好吃

# W2 B7 n- D3 F  A. P" i你劲,我到现在为止,最多就拿对筷子夹住张开口放系口中间,跟住就拿翻出黎!无了不想超越过去的自己!

HQS 发表于 2022-4-19 03:07:10 | 显示全部楼层

satldm 发表于 2022-4-19 01:40
/ }+ A0 F" {, K# m/ T0 U1 C+ R' d* |你劲,我到现在为止,最多就拿对筷子夹住张开口放系口中间,跟住就拿翻出黎!无了不想超越过去的自 ...
$ y% f6 |- I$ ?
哈哈哈,一开始不知道,放到口中才发现怪怪的。怎么说好呢,还是爆炒好吃,嘎嘣脆!

shiraishi 发表于 2022-4-19 08:39:16 | 显示全部楼层
目前未养过

rantarou 发表于 2022-4-19 10:34:13 | 显示全部楼层
satldm 发表于 2022-4-19 01:33" T; f+ |4 S2 l6 Q; T4 A
细个可能唔识野啦,摸落去软绵绵嘅!经常放系手到玩!现在的我摸就无问题,放系手度霖左下居然第一感觉吸 ...
0 P; T. S- S5 F$ z' D
细路仔系天下无敌架

rantarou 发表于 2022-4-19 10:35:14 | 显示全部楼层
satldm 发表于 2022-4-19 01:29
! t6 l) v# y8 q. K养蚕得,养鸡得,养鸭都得,唯独试过一次邻居送我只猫一日都养唔掂,转手下嘅寄养家庭了! ...

8 z2 V# i! `2 U: M3 {你都几识养野噶啵