[每日闲聊] 油价令你想改变出行吗?

Kiver 发布于2022-3-18 08:40 7530 次浏览 108 位用户参与讨论   [复制分享主题]
piggenius 发表于 2022-3-18 14:30:21 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-3-18 12:50; o  d# X8 z3 ^% j( d. S7 E
电池好贵架,质保期后坏左就损失大了

9 u4 i, z) M% X$ A0 \最少都有8年质保$ z3 w8 y8 `  Y- q8 n0 O% u: B: r, }
8年后都换车咯* X. I( h/ r" n
而且到时候电池技术先进过依家好多就会便好多

rantarou 发表于 2022-3-18 14:34:45 | 显示全部楼层
piggenius 发表于 2022-3-18 14:30
% ]/ k1 M) x) A. O最少都有8年质保
) B, _* h. ]- E7 a8年后都换车咯
$ R2 U& x# D) ^6 y, }) E而且到时候电池技术先进过依家好多就会便好多 ...

1 x( b; ^0 b( d0 M) S呢个质保系包换定包修,换既话要几耐,总冇理由1个月要人哋开唔到车呱

fish182 发表于 2022-3-18 15:31:27 | 显示全部楼层
piggenius 发表于 2022-3-18 12:387 ?8 Q9 g% l% s5 C9 ^
广州还可以,冻极都有限4 n. e) y  ?/ M8 k$ k7 Z
反正都系一个星期充一次
+ q9 I6 G$ i4 k  t4 E
咁都几襟用喔,夏天开空调会影响续航吗?

piggenius 发表于 2022-3-18 15:43:22 | 显示全部楼层
fish182 发表于 2022-3-18 15:31# c# E6 {7 P" C4 J
咁都几襟用喔,夏天开空调会影响续航吗?
1 w) X3 A' B# E; a/ X
影响就实会有少少8 y' {6 }& l; o4 z+ D
但系纯电车冷气反而唔点晒电6 f) }) u* W. q7 s% P& Q4 V
暖气就真系比较耗电

piggenius 发表于 2022-3-18 15:44:46 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-3-18 14:34
+ I2 L) U! o& R+ p! v呢个质保系包换定包修,换既话要几耐,总冇理由1个月要人哋开唔到车呱
4 q! R2 ^( t5 Z2 B& q2 o& B6 O9 _# j
依个就无有清楚咯
/ j- R8 ~4 q6 Z  s( A反正维修超过3日就会提供临时代步车
, Z2 ?; W3 n- ]' R" |+ [& e$ r% O' H所以影响唔大

fish182 发表于 2022-3-18 15:49:11 | 显示全部楼层
piggenius 发表于 2022-3-18 15:43
6 Z! s% l6 Z' a8 U6 d影响就实会有少少
. D& z' `& j9 o7 {" h4 C但系纯电车冷气反而唔点晒电
5 b* P" z0 x' _3 G  p+ H* w' N暖气就真系比较耗电

; i/ E. F" Q" T9 F9 S- P开上高速有无焦虑感啊?

hk112801 发表于 2022-3-18 15:58:46 | 显示全部楼层
冇咩影響

piggenius 发表于 2022-3-18 16:10:36 | 显示全部楼层
fish182 发表于 2022-3-18 15:49) D0 o# ~$ [5 Q# \+ B4 f
开上高速有无焦虑感啊?
( `4 ~; @% A1 s: I' R
系我活动范围内就暂时无
0 e. L$ w% m: w% E6 }8 ~最远都系去到400公里未到
$ }* k  ?- X- @9 \1 U2 y4 W满电单程可以搞掂仲有剩

rantarou 发表于 2022-3-18 16:41:44 | 显示全部楼层
piggenius 发表于 2022-3-18 15:44
7 E, D# E. H& A/ o2 T* ~依个就无有清楚咯) ~: `% p! N" M
反正维修超过3日就会提供临时代步车8 ?" I5 ]! z0 ?  M  [: }& C5 |5 m
所以影响唔大
5 e/ s" z( P5 e; a+ v7 v; {6 o
甘都几良心噶

gomicxja 发表于 2022-3-18 17:10:31 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

搭交通工公,可能會加價

ringkay 发表于 2022-3-18 17:45:31 | 显示全部楼层
开得唔得,冇太在意油价,况且即使涨价后,油费支出冇停车费贵,广州停车真系贵

动漫哥哥 发表于 2022-3-18 20:07:20 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

我没小车 没摩托,只有电动车