[每日闲聊] 你的公司有边D员工活动?

Kiver 发布于2022-2-14 08:51 4325 次浏览 61 位用户参与讨论   [复制分享主题]
hkgolden 发表于 2022-2-15 21:28:59 | 显示全部楼层
cl103811 发表于 2022-2-14 16:47
+ G" K3 i* ~' A6 J: u1 N1 v" e# i( S一般都系聚餐,耐唔耐会团建

- d& m# y' c0 D其實咩係團健?
( o2 O' w/ \- K  x# V  [/ Y5 M- m我呢邊無聽過呢個詞,邊個舉辦架?

hkgolden 发表于 2022-2-15 21:31:02 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

cl103811 发表于 2022-2-14 16:48
! C3 @* q9 O& V) S9 U$ L6 n相亲都几好啊
, v& O* h# j) l7 ~! l
點安排對象已經頭痕' i8 ?9 J' ^0 ^& H- E6 _
唔通只安排全公司男女相親?! U# l$ S( D: U, ]& j
跟同事談戀愛又係煩  有咩事工都無埋

Kiver 发表于 2022-2-15 22:19:43 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-2-15 21:27
+ \4 t1 C4 Y# h6 v應該好少公司會搞相睇吧?
3 T3 d% }$ Z# T* f7 h3 ]% h搞一個呢啲都幾麻煩

0 X$ e6 a) A- \: e应该讲好多公司都怕公司恋情吧

shiraishi 发表于 2022-2-16 08:45:06 | 显示全部楼层

hkgolden 发表于 2022-2-15 14:45
- K# r, f% Y+ H1 r) Y你工作咩都有咁好 $ X! C! C4 R: ]0 b% W: b8 b9 t7 j
好多人乜都無
4 v9 b' Q& N; D2 N) K% I0 ~# {$ z
其实习惯咗就唔觉得有几好

hkgolden 发表于 2022-2-16 08:57:38 | 显示全部楼层

shiraishi 发表于 2022-2-16 08:459 I% K, U" a! V$ S" y4 [. q
其实习惯咗就唔觉得有几好
4 g3 t! F9 d9 }: J8 B; g: W
咁係咪叫身在福中不知福

cl103811 发表于 2022-2-16 12:56:21 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-2-15 21:28  a8 H9 S% F  `$ j0 {5 q
其實咩係團健?
8 q7 r/ L1 a; ?我呢邊無聽過呢個詞,邊個舉辦架?

2 t# }9 w, ~% c/ X+ p9 S6 h  {2 {就系Team Building咯,中文叫团队建设,公司举办噶,一般是玩D多人游戏,顺便旅游,促进感情

cl103811 发表于 2022-2-16 12:57:22 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-2-15 21:31
7 L+ s4 P# x+ M! j' s點安排對象已經頭痕/ V  m# W( q9 _8 l# u9 r
唔通只安排全公司男女相親?" j5 A' Y1 {9 V
跟同事談戀愛又係煩  有咩事工都無埋  ...

# C' U7 _5 |2 r7 ~2 V: O一般唔会安排公司内部相亲,多数系同其他公司一起办

hkgolden 发表于 2022-2-16 13:44:03 | 显示全部楼层
cl103811 发表于 2022-2-16 12:56
7 t/ r* J- W. |3 X就系Team Building咯,中文叫团队建设,公司举办噶,一般是玩D多人游戏,顺便旅游,促进感情 ...
0 @, E. G* k4 |& v+ }
原來係咁 團建原來包含咁多嘢
1 ?) T# F# S! E% f; }! D! u, g9 ^4 ^6 v( R
遊戲我無 以前公司試過一齊行山$ Z- D- \8 l" [0 M
聽講間中都會旅行  不過嗰時我未入職

hkgolden 发表于 2022-2-16 13:45:08 | 显示全部楼层
cl103811 发表于 2022-2-16 12:57
( V1 T6 \4 `. o8 s一般唔会安排公司内部相亲,多数系同其他公司一起办

- t% W6 O* Y: @: d+ I+ c同其它公司就幾好  ~9 B1 C6 j9 g
你咁熟 係咪都試過呢啲相睇

cl103811 发表于 2022-2-16 14:14:49 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-2-16 13:44, c. \6 j& F  Z& M
原來係咁 團建原來包含咁多嘢
$ D7 a  r& N, e- I5 I/ G  t4 {+ H0 t: _/ C/ s! L
遊戲我無 以前公司試過一齊行山
) ?+ D6 G- V. r# D7 |
嗯嗯,差唔多系果D了

cl103811 发表于 2022-2-16 14:16:03 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-2-16 13:456 L; d7 b5 D* O! O' P; |
同其它公司就幾好
0 y/ C9 H- r5 Q) q. @/ I+ o你咁熟 係咪都試過呢啲相睇
7 F5 T) U4 V! K( w
都试过下了,当年一入公司就被拉去

zeroller 发表于 2022-2-16 14:38:49 | 显示全部楼层

最好么活动都冇是最好的