[硬件应用] 新进的WD 12TB 硬盘不认盘了

Kiver 发布于2020-5-1 23:19 4698 次浏览 75 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2020-5-7 21:49:29 | 显示全部楼层
chrisrex 发表于 2020-5-7 21:36! |- f# v$ u7 O- L( ~
以前用hdtune,但自从扫咗个就嚟香嘅硬盘居然全绿后就唔用了,想用mhdd,但系dos麻烦,得1台机要占用超多时间 ...
( H9 R  F2 x1 e3 e
我以前都是用HD,听你讲过这事后,我都用其它软件了

勇者罗兰 发表于 2020-5-7 22:19:12 | 显示全部楼层
chrisrex 发表于 2020-5-7 21:36
- U2 ^1 z: P0 P- D. f以前用hdtune,但自从扫咗个就嚟香嘅硬盘居然全绿后就唔用了,想用mhdd,但系dos麻烦,得1台机要占用超多时间 ...

$ I' Z: U6 }" R5 E9 I甘前者都几水下喔

cmwong 发表于 2020-5-7 23:32:53 | 显示全部楼层
chrisrex 发表于 2020-5-7 21:36* ?. F% h) I% ^. M
以前用hdtune,但自从扫咗个就嚟香嘅硬盘居然全绿后就唔用了,想用mhdd,但系dos麻烦,得1台机要占用超多时间 ...

) a2 m% A# Q8 ^- l. a% @HDTune我都有用,都係見到全綠喎

fd3870 发表于 2020-5-8 00:16:07 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2020-5-7 10:22
7 d: O" y, S# }0 c4 [9 l: u( ^7 n就是试过一次,买回来在电脑上通下电认到盘就放入NAS,不用3天,就不认盘了 ...

+ k, O; i- W) a0 m! l安心送修 如果唔系3.3v 出问题 基本gg

Kiver 发表于 2020-5-8 12:48:54 | 显示全部楼层
cmwong 发表于 2020-5-7 23:325 {" T) O. E- E# _2 F* M
HDTune我都有用,都係見到全綠喎

( B2 a+ L8 L8 M+ D: t" HHD不靠谱!!!

chrisrex 发表于 2020-5-9 08:35:43 | 显示全部楼层
cmwong 发表于 2020-5-7 23:32
7 {; h% m0 E1 ?2 Q- wHDTune我都有用,都係見到全綠喎
/ _0 b- p& |) `; h& `
唔超准,扫过

Kiver 发表于 2020-5-9 08:52:44 | 显示全部楼层
chrisrex 发表于 2020-5-9 08:35+ `7 ^' e, f# a* v# G: t' d) |7 U
唔超准,扫过

7 N; S3 u* s' o, X7 m' O1 |估计害了不少人

hannah_g 发表于 2020-5-13 10:10:34 | 显示全部楼层
12TB....咁大....如果有壞...真係...心痛死了...

Kiver 发表于 2020-5-13 10:12:00 | 显示全部楼层
hannah_g 发表于 2020-5-13 10:10
4 Y: k0 ?8 ~% j+ y& R4 M12TB....咁大....如果有壞...真係...心痛死了...

1 f6 Y# p$ v9 I0 n' U之前都一下子坏了2个6TB

hannah_g 发表于 2020-5-13 10:19:50 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2020-5-13 10:127 j, N0 F; M4 ~, H$ J( d
之前都一下子坏了2个6TB
, K# g1 N% E3 `
娜娜都試過壞了個....2TB架...D資料無哂.....真係心痛死了....

Kiver 发表于 2020-5-13 12:43:29 | 显示全部楼层
hannah_g 发表于 2020-5-13 10:19/ I4 u* {7 Q9 ?# o( ^# T+ x
娜娜都試過壞了個....2TB架...D資料無哂.....真係心痛死了....
; Y" B' j7 Q. ~2 r  e# {
所以要云备份啊,你可以考虑罗出去恢复数据,2TB硬盘几百元就可以恢复了

hannah_g 发表于 2020-5-13 12:51:53 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2020-5-13 12:43
& |$ J* ^3 z: i  a# ?4 I% C所以要云备份啊,你可以考虑罗出去恢复数据,2TB硬盘几百元就可以恢复了 ...
# V$ X9 s- C- f0 D7 Q$ z
個時2TB係買來儲資源的......娜娜又唔識找人恢復.....只有棄置左個HD.....真傷心...