[动漫讨论] TVB有场卡通好似叫“童梦”既!

luruiwei1984 发布于2011-6-13 11:54 4112 次浏览 48 位用户参与讨论     [复制分享主题]
漫步雲端 发表于 2011-6-13 13:45:33 | 显示全部楼层
這是傳說中的自我欺騙
2 `& X+ S1 S# ~) {; S明明系唔想新人抄你
3 o$ L* L( c/ A+ V; k6 U# n
5 P( e; S) U+ t# E5 K- g9 p# z% V因為漫步大人高高在上
( P( ?  A( y4 \! p2 Y0 p# S5 H$ Eiamaboyandog 发表于 2011-6-13 13:41

5 r. C& _7 d& s1 u' ?
5 z0 i" M# m6 q4 F9 k4 A. S, ?  w* T' A0 K7 E0 ?; [  s) O. P0 h

! w9 c1 \, H) D; n1 V: ?水王I又蝦我了 費事彩你

kht 发表于 2011-6-13 16:17:27 | 显示全部楼层
以前睇过啊,唔记得主角叫乜名,净系记得童梦幻影球系佢洗衣服嗰阵,部洗衣机飞出好多泡泡而谂出嚟嘅绝招。 ..., {& m, r% P  F# K# J$ Q) a6 G
k1s2f3 发表于 2011-6-13 12:48
这里要严重的纠正一下你的记忆,首先,童梦嘅主角就叫童梦;跟住,童梦幻影球系佢老豆传比佢嘅第一个魔球,而且只限于巨人队主场先可以用,同球场气流有关;第三,洗衣机见到泡泡飞而谂到果招系喺童梦幻影球被破后学识嘅,叫彩虹闪耀魔球~连主球一齐有七个波,后来金发MM教佢改变投球手法,投出十四个球~而同金发MM对战果场,佢要用佢老豆支球棒先打得赢~~~~~再后来,彩虹闪耀魔球都被破,就喺海边,对住D大风大浪练咗招破风真空魔球,就系你讲嘅时速超300嘅魔球,最后大招仲有破风嘅加强版,高旋黑洞魔球~~~而童梦喺巨人队年纪最细,所以号码系1/2~~~~~~

chrisrex 发表于 2011-6-13 16:37:33 | 显示全部楼层
楼上记得真清楚,虽然当时都有追,不过经已7788了........

dalian88 发表于 2011-6-13 18:47:06 | 显示全部楼层
我有全套!不过是阿拉伯语言的

Laputa81 发表于 2011-6-13 20:31:45 | 显示全部楼层
这里要严重的纠正一下你的记忆,首先,童梦嘅主角就叫童梦;跟住,童梦幻影球系佢老豆传比佢嘅第一个魔球, ...
- f4 N) }0 N' ^  p4 u+ nkht 发表于 2011-6-13 16:17

" @5 |0 A$ w1 D& a  j) `$ z9 S8 c( {" F8 V

; G: j3 v* E0 a# b, r破风真空魔球貌似喺响海岸边个垃圾堆填区喥,用条颇粗嘅橡筋带同张烂床褥定喺烂门板嚟练
1 }6 N( _" Q/ l; M个喥仲住咗个阿叔阿伯级别嘅人,日日有海鲜食添
8 \- \6 {  Y6 ^4 Z% u% M正式嘅完成版喺佢着住对唔知铁定铅做嘅木屐跑步个时
9 a3 B, u6 Z, F: d  U+ p' n. X见到有栋大夏火烛,窗口有人求救,佢喺4、5楼咁上下高嘅室外楼梯喥
; s+ V  H' y: E$ }2 I# ?$ o' t, D将个绑住麻绳嘅棒球掟过去嘅时候练成,个次之后掟完个魔球都唔使向前舂嘞* h* ]2 d; u! C+ u; p& n

* G, W2 U( P9 R4 M3 `3 NOVA喥仲创咗个“海市蜃楼幻影球”添咖

Laputa81 发表于 2011-6-13 20:33:54 | 显示全部楼层
TV版暂时唔见有4 b$ T: U$ C# M
OVA版见过一个
7 J& J! f7 I/ a$ W可以搵嚟回味嗄
# L( X9 J* F8 k5 A8 }" `几好睇咖·······个人认为

基拉杰特 发表于 2011-6-13 21:49:45 | 显示全部楼层
咁你睇過未姐
3 ^, i6 g6 e# t' j9 y! xiamaboyandog 发表于 2011-6-13 12:19

5 j+ s3 }. u" V) m( K( ]* Y1 [* r. H: \& U, }! }

8 j( ]1 }: }: g* E0 i    看过,还记得点情节, 我对我的记忆力一向很有自信

235600 发表于 2011-6-13 22:45:25 | 显示全部楼层
太旧了,现在也没了

aaron81 发表于 2011-6-13 23:53:13 | 显示全部楼层
因为呢出野,我地班好多同学买了棒球衣

QQ车 发表于 2011-6-14 01:07:57 | 显示全部楼层
首主题曲好似是刘锡明唱的.

alam 发表于 2011-6-15 22:33:31 | 显示全部楼层
回复 16# dalian88 2 w! e! `' _& I4 T7 e6 D! h0 W

; d+ M  W- c, ?3 d+ a5 c' g5 `  a; J  B6 i9 K
    我都找到, 唔知會否是同一個呢?  是否hotfile?

kane2010 发表于 2011-6-16 12:33:52 | 显示全部楼层
仲有彩色七色變幻魔球